Így szerelik a CAF-villamosokat Dunakeszin

Publikálás dátuma
2016.08.18. 15:40
MTI Fotók: Máthé Zoltán
Összeszerelés alatt álló CAF-villamosok a Dunakeszi Járműjavító üzemcsarnokában 2016. augusztus 18-án. A BKV megrendelésére készülő villamosok a spanyol Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) S.A. és MÁV többségi tulajdonában lévő járműjavító együttműködésében készülnek, a Spanyolországban gyártott elemeket Dunakeszin szerelik össze. 

Szerző

Lázár súlyos bejelentése: 2018-tól tíz évre terveznek

Publikálás dátuma
2016.08.18. 15:21
Korábbi felvétel. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Lázár János a több hetes nyári szünet után először tájékoztat az 59. Kormányinfón Kovács Zoltán társaságában. A témák között : a hétvégi nemzeti ünnep, az olimpiai sikerek, hasító magyar gazdaság, munkaerőpiac, kabinet kormányzás, 2018-as kampány, egészségügyi béremelés és természetesen a kvótareferendum szerepel.

Az ország ünnepre készül - nyitotta meg a mai témák sorát Lázár János. A kancelláriaminiszter felhívta a figyelmet az augusztus 20-ai események biztonságos megrendezésére. 

Ezután az olimpiai sikerek kapcsán közölte, hogy még nem volt kormány, amely ennyit áldozott volna sportra. Az ötkarikás játékok után át kell tekinteni a magyar sport helyzetét és a 16 kiemelt szakág kormányzati támogatását. Orbán Viktor az olimpia végéig Brazíliában tartózkodik a magyar küldöttség vezetőjeként - tette hozzá Lázár. 

Varga Mihály hátradőlhet, mert az első félévben jól teljesített a magyar gazdaság, az uniós források kifizetése nélkül is jelentősen tudott növekedni - folytatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány továbbra is kiemelt feladatának tekinti az államadósság csökkentését - közölte.  

A kancellária miniszter közlése szerint egy év alatt 140 ezer új munkahely született Magyarországon. 400-600 ezer új munkahely jött létre 2010 óta. Az Eurostat szerint a 2010-es 11,6-ról 5,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta és 4,4 millió ember fizet adót a munkája után.

Lázár János ezután a két kabinetes kormányzásra tért át. Minden kedden a két kabinet ülésezik, szerdánként pedig a kormány. Ezeken az üléseken több vitát is sikerült már lezárni, ezek a döntések meg is jelentek kormányhatározat formájában. 

Ismertette a stratégiai kabinet döntéseit:

  • A mentőszolgálat esetében szintén életpálya-modellt vezetnének be
  • Szeptember 1-jétől az orvosok esetében 106 ezer forintos béremelés következik
  • 6 milliárd forintos kórházfejlesztésről is döntöttek
  • az NFM új közlekedési tervet készít
  • Az államkincstár és az önkormányzatok támogatási rendszerének összevezetése érdekében új informatikai rendszer kidolgozása van folyamatban

  • Folytatódik az iskolatej program

A kormány arra készül, hogy ősszel  - a miniszterelnök megbíz egy kormánytagot - összeállítsa a 2018-as kormányzati programot. 2018 és 2028 között szeretnénk megmondani, leírni, hogy mi mit tudunk kínálni az országnak - mondta Lázár. 

A kancelláriaminiszter a gazdasági kabinet döntéseiről is szólt. Áttekintették, hogy Magyarország milyen projektekben vesz részt a 300 milliárd eurós Juncker-csomagban. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy áttekintették az e-számla helyzetét, a fizetési lehetőséget a tervek szerint 2018. január 1-jével vezetnék be.

Kvótareferendum -  Erről szól az októberi népszavazás - a kormány szerint

Ha a választópolgárok nem állítják meg Brüsszelt, az EU előbb-utóbb betelepít Magyarországra olyanokat, akik "nem közülünk valók", és nem kérdezik meg a véleményünket - közölte Lázár János.

Az EU megszervezni akarja a bevándorlást, nem pedig megállítani. A magyar kormány szerint viszont megállítani kell a bevándorlást, ezzel az álláspontjával a kisebbséghez tartozik Magyarország - mondta a tárcavezető.

Adósságcsökkentésre fordítaná a kormány azt a 270 milliárd forintot, amely állami földek értékesítéséből folyt be - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kabinet szeptemberben törvényben zárja le a földárveréseket, amelyek során a meghirdetett 280 ezer hektárból 206 ezer kelt el. Mintegy 30 ezer vevő volt, akik közül 20 ezren 3 hektár alatti területet vásároltak - ismertette Lázár.

 

Szerző
Frissítve: 2016.08.18. 19:13

A "kockás inges" tanárok inkább ne is pályázzanak - Úgyis hiába

Publikálás dátuma
2016.08.18. 15:06
Azok a (polgári) engedetlen tanerők! - A Tanítanék Mozgalom akciója a Kölcsey Gimnáziumnál idén márciusban - Népszava fotó
Levadásszák a tanárokat, akik kockás inget viseltek, hiába jók, nem lehetnek igazgatók - fogalmaz keményen a Népszabadság.

Mint írják, volt, aki egy szekszárdi szakképzési tagintézmény tagintézmény-vezetői pozíciójára jelentkezett úgy, hogy a pályázati feltételeknek teljes mértékben megfelelt, és más pályázó sem volt. A nevelőtestületi és az alkalmazotti közösség száz százalékig támogatta és a munkáltatói jogokat gyakorló főigazgató is támogató véleménnyel küldte fel nevét a minisztériumba. Mindezek után arról értesítették, hogy nem kaphat kinevezést, a minisztérium táblázatában indoklás nélkül az a kitétel szerepel, hogy új pályázat kiírása szükséges. Július elseje óta ennek a tagintézménynek nincs igazgatója és vezetősége sem. Minden vezetőnek lejárt a megbízása, sem az igazgató, sem a másik helyettes nem vállalta a további vezetői munkát.

Balatonfűzfőn szintén nem fogadtak el egy sikeres igazgató pályázatát, Dabason egy, Győrben pedig két szakközépiskola vezetőjét is csak egy évre nevezték ki, kiváló pályázatuk ellenére. Hatvanban az egyetlen érvényesen pályázóval bántak el ugyanígy. Hasonló eset történt Tiszaújvárosban is - sorolja az eseteket, azok okait is boncolgatva a Népszabadság. A különös, és több gyanúra is okot adó kinevezési eljárások ­miatt nyílt levélben fordultak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez a Tanítanék Mozgalom képviselői.

Szerző