Tállainak milyen szerepe van a Voldemort-ügyben?

A Demokratikus Koalíció független, objektív vizsgálatot követel az ügyészségtől Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő ügyében - mondta Niedermüller Péter, a DK alelnöke csütörtökön azt követően, hogy bejelentették: Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését.

Az ellenzéki politikus szerint az ügyészségnek már sokkal korábban kezdeményeznie kellett volna Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését, mert attól lehet tartani, hogy a "vétkes késedelem" miatt a fideszes képviselő bizonyítékokat tüntethetett el vagy tanúkat félemlíthetett meg. Úgy vélte: nagyon súlyos a Mengyi Rolanddal szemben megfogalmazott vád, így elvárják Polt Péter ügyészségétől, hogy a legaprólékosabban tárja fel, kik tartoztak ehhez a bűnszövetkezethez. Hozzátette: nem lehet elfeledkezni arról, hogy az egyik gyanúsított név szerint említette Csepreghy Nándor államtitkárt. Szerinte azt is fel kell tárni, hogy Tállai Andrásnak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőjének milyen szerepe van az ügyben, illetve, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumából elbocsátott uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Köpeczi-Bócz Tamás ebbe az ügybe bukott-e bele.

Niedermüller Péter szerint az ügyészség számos esetben igyekezett eltussolni a kormánypártokat érintő ügyeket, ezért a DK fenntartja az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) benyújtott beadványát, és elvárja, hogy az OLAF is kivizsgálja ezt az ügyet.  A Mengyi-ügy újabb bizonyítéka annak, hogy a kormánypárti képviselők "fuldokolnak a korrupcióban" - értékelt.

Szerző

Bíróság elé állhat a "Fidesz-maffia" tagja

Ez az első ügy, ahol a "Fidesz-maffia" egyik tagja bíróság elé kerülhet - kommentálta Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón azt a bejelentést, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését egy korrupciós ügyben.

Szigetvári Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy volt olyan ember az államigazgatásban, aki tájékoztatta az elkövetőket a nyomozásról. Felvetette azt is, vajon miért nem engedte az ügyészség, hogy a NAV-nyomozók tetten érjék a kenőpénz átadásában résztvevőket.

Szerző

Orbánt nem szeretik, de Rogán és Lázár sem népszerű...

Publikálás dátuma
2016.08.18. 16:41
Orbán Viktor, Rogán Antal és Lázár János a legnépszerűtlenebb politikusok között (+ Kósa Lajos, akiről sajnos nincs konkrét adat
A Republikon Intézet által mért 18 politikus között mindössze négyen vannak, akiket többen kedvelnek, mint ahányan elutasítják őket. A miniszterelnököt jóval többen nem kedvelik, mint ahányan támogatják - derült ki a kutatásból, ami több módszerrel is mérte a politikusok népszerűségét.

A Republikon Politikus Indexét eszerint Szél Bernadett, az LMP társelnöke (+9,5), Áder János köztársasági elnök (+9,3), Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke (+4,1) és Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere (+2,0) vezeti. Ők azok a politikusok, akiket a megkérdezettek közül többen kedvelnek, mint ahányan nem.

A kutatás szerint a mért politikusok közt -33,6 ponttal Gyurcsány Ferenc DK-elnök a legnépszerűtlenebb, de sokan utasítják el Rogán Antal (-25,6) és Lázár János (-20) fideszes miniszterek személyét is. A pusztán pozitív véleményekre fókuszáló közvélemény-kutatásokhoz képest Orbán Viktor népszerűsége -10,3 ponttal csak a középmezőnyre elegendő, a miniszterelnököt ugyanis összességében jóval többen nem kedvelik, mint ahányan pozitívan vélekednek személyéről.

A Republikon Intézet új kutatási módszert dolgozott ki a politikusok népszerűségének mérésére, amely számos korábbi problémát orvosol. Az új módszer kiindulópontja az volt, hogy bármekkora is egy politikus „rajongótábora”, ha személyüket többen utasítják el, mint ahányan kedvelik, akkor az a politikus nem lehet népszerű.

A Republikon Politikus Index lényege, hogy a népszerűség „abszolút” mérőszámának az adott politikussal szimpatizálók illetve nem szimpatizálók különbségét tekinti. A mért politikusok népszerűsége egy -100-tól +100-ig terjedő skálán helyezkedik el. +100-as értéket érne el az a politikus, akit minden őt ismerő megkérdezett kedvel vagy kifejezetten kedvel, ugyanígy -100 lenne a „népszerűsége” azoknak, akiket az őt ismerők nem vagy kifejezetten nem kedvelnek.

A közvélemény-kutatásból kiderül az is, hogy a kormánypárti politikusok népszerűsége jóval nagyobb azok körében, akik a jövőben is Fidesz-KDNP kormányt szeretnének, mint a bal- és liberális politikusok támogatottsága azok körében, akik baloldali és liberális pártokat látnának szívesen hatalomban.

Az előbbi táborban Orbán Viktor támogatottsága +76,6 pontos, de a legelutasítottabb politikusok között szereplő Rogán Antal népszerűsége is viszonylag magas (+38,1) a Fidesz-KDNP kormányt kívánók körében. A baloldali és liberális pártok alkotta kormányt preferálók körében Szél Bernadett (+49,5), Kunhalmi Ágnes (+46,8) és Molnár Gyula (+45,2) a legnépszerűbbek - írja a Republikon Intézet a legfrissebb kutatásban.

Szerző