Előfizetés

Kamu az '56-os dal - Saját magától lopott Desmond Child

Publikálás dátuma
2016.08.18. 18:05
A szerző az idei ASCAP Pop-díjátadón. FOTÓ: Frederick M. Brown/Getty Images
Nem Magyarországnak és nem Orbán Viktor felkérésére készült Desmond Child amerikai dalszerző szabadsághimnusza, az Egy szabad országért, a szerző ugyanis egy 2007-es sportindulóját melegítette fel, ezzel tulajdonképpen saját magától koppintott - szúrta ki a 444.

Kísérteties a hasonlóság az '56-os emlékév alkalmából bemutatott "Egy szabad országért" című dal, és egy 2007-es sportinduló között. A sztárokat felvonultató, nagy erőkkel beharangozott és marketingelt szám ugyanis ugyanannak a szerzőnek, a Desmond Childnak egy 2007-es, "In the Steps of Champions" (magyarul A bajnokok útján) című szerzeménye, amit a miami sportcsapatok győzelmeinek tiszteletére szerzett még 9 évvel ezelőtt.

A szerző az idei ASCAP Pop-díjátadón. FOTÓ: Frederick M. Brown/Getty Images

A szerző az idei ASCAP Pop-díjátadón. FOTÓ: Frederick M. Brown/Getty Images

Nem is lenne ezzel olyan nagy baj, ha a most nyilvánosságra hozott dal nem 13,5 milliárdos keretösszegből valósult volna meg, és ha nem úgy tálalták volna, mint egy felkérésre született, tehát teljesen új dalt.

A két szerzeményt összehasonlítva azonban a legbotfülűbbek is hallhatják, hogy az új dal csupán a régi Desmond Child-nóta felturbózása, jó sok sztárral feltuningolva. A dalban szerepel többek között  Wolf Kati, Péter Szabó Szilvia, Radics Gigi, Nagy Feró, Sasvári Sándor, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Molnár Ferenc “Caramel”, Lakatos Mónika és a Romengo, Pál István és zenekara, a Hooligans, őket pedig egy ötventagú kórus "kíséri". 

A dalhoz egyébként videoklip is készül a felvétele során készített kép- és hanganyagból, és egy werkfilmet is forgattak, és angol változatban is hallható lesz Land of the Free címmel. Na de, ha Ön még nem hallgatta a milliárdokból készült remekművet, íme:

És itt van a Desmond Child 2007-es szerzeménye, jóval szolidabb kiadásban:

És egy másik, angol változat, szintén 2007-ből:

Az újrafelhasználási ügy érdekessége, hogy az 1956-os emlékév YouTube-csatornáján a dal magyar címe alatt feltüntették az eredeti címet. Ám hogy ez mire utal, arról sem Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, sem Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter nem beszélt a dal bejelentésekor, illetve a hivatalos bemutatóján.

Kapcsolódó
Reklámozzák az '56-os emlékévetÚj csasztuskát vett nekünk a kormány

Mengyi-ügy - Farkas Flórián mentelmi jogát is vegyék el!

Az LMP szerint Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő mellett többen lennének olyanok, akiknek fel kellene függeszteni a mentelmi jogát, és ki kellene vizsgálni, hogyan és kikkel üzleteltek.

Gál József, az LMP szóvivője arra reagálva, hogy a legfőbb ügyész kezdeményezte Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését, csütörtökön azt mondta: ha ez nem folytatódik további országgyűlési képviselők, például Farkas Flórián esetében, "akkor csak egy kis alamizsnának" tekintik a lépést.

Az ellenzéki politikus kijelentette, pártja nem hiába tartja már hetek óta korrupcióról szóló sajtótájékoztatóit, hiszen - mint fogalmazott - ezeken "tárják fel, hogy a kormány hogyan talicskázza ki a magyar emberek zsebéből a közpénzt és az európai uniós támogatásokat".

A Fidesz fő politikájává és eszközévé vált, hogy politikusai, adott esetben országgyűlési képviselők is, és a hozzájuk köthető üzletemberek különböző céghálókon keresztül lopják el az uniós forrásokat - mondta Gál József. Szerinte a Mengyi Roland-ügyben különösen aggasztó, hogy egy olyan programról van szó, amelynek keretében több munkahely létrejöttéhez biztosítottak volna uniós forrásokat. Egy fideszes országgyűlési képviselő a magyar emberektől vette el azt a lehetőséget, hogy jobb életük legyen - értékelt Gál József.

Tállainak milyen szerepe van a Voldemort-ügyben?

A Demokratikus Koalíció független, objektív vizsgálatot követel az ügyészségtől Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő ügyében - mondta Niedermüller Péter, a DK alelnöke csütörtökön azt követően, hogy bejelentették: Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését.

Az ellenzéki politikus szerint az ügyészségnek már sokkal korábban kezdeményeznie kellett volna Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését, mert attól lehet tartani, hogy a "vétkes késedelem" miatt a fideszes képviselő bizonyítékokat tüntethetett el vagy tanúkat félemlíthetett meg. Úgy vélte: nagyon súlyos a Mengyi Rolanddal szemben megfogalmazott vád, így elvárják Polt Péter ügyészségétől, hogy a legaprólékosabban tárja fel, kik tartoztak ehhez a bűnszövetkezethez. Hozzátette: nem lehet elfeledkezni arról, hogy az egyik gyanúsított név szerint említette Csepreghy Nándor államtitkárt. Szerinte azt is fel kell tárni, hogy Tállai Andrásnak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőjének milyen szerepe van az ügyben, illetve, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumából elbocsátott uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Köpeczi-Bócz Tamás ebbe az ügybe bukott-e bele.

Niedermüller Péter szerint az ügyészség számos esetben igyekezett eltussolni a kormánypártokat érintő ügyeket, ezért a DK fenntartja az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) benyújtott beadványát, és elvárja, hogy az OLAF is kivizsgálja ezt az ügyet.  A Mengyi-ügy újabb bizonyítéka annak, hogy a kormánypárti képviselők "fuldokolnak a korrupcióban" - értékelt.