Kósa szerint visszaéltek Mengyi Roland nevével

Publikálás dátuma
2016.08.18. 19:24
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön fenntartotta azon korábbi álláspontját, hogy visszaéltek Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő nevével. Az önmagát a 168 óra korábbi cikke szerint "Voldemort Nagyúrnak" szólító képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte csütörtökön, miután a politikus egy korrupciós ügyben érintett.

A kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője csütörtökön Budapesten, más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, Mengyi Roland és az egész magyar parlament érdeke, hogy minél szélesebb körben lehessen vizsgálni ezt az ügyet. Kósa Lajos emlékeztetett, a jelenlegi szabályok szerint egy képviselő önállóan nem mondhat le mentelmi jogáról, arról a parlamentnek kell döntenie. Mengyi Roland azt mondta, arra kéri majd az Országgyűlést, hogy függessze fel a mentelmi jogát - közölte a Fidesz frakcióvezetője, majd hozzátette, erre várhatóan az őszi ülésszak kezdetén, szeptember közepén kerülhet sor.

A legfőbb ügyész csütörtökön különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt kérte Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűlés elnökétől.

Mengyi Roland közleményben reagált Polt Péter kezdeményezésére, mégpedig úgy, hogy ő is indítványozni fogja a mentelmi jogának a felfüggesztését az Országgyűlésnél - ezt Lázár János kancelláriaminiszter is megerősítette a Kormányinfón.

Lásd még: Reped? - Polt felfüggesztené Mengyi Roland mentelmi jogát

Szerző

Szabotálja a Fidesz a rendkívüli ülést

A parlament Házbizottsága a Jobbik kezdeményezésére jövő hétfőre összehívta az Országgyűlés ülését, amelyen a Fidesz-KDNP nem biztosítja majd a határozatképességet, így a Ház nem tárgyalhat és szavazhat a levélben történő szavazás kiterjesztéséről szóló jobbikos javaslatról.   

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtökön, a Házbizottság ülését követően tartott sajtótájékoztatón diszkriminatívnak és a jogállamhoz méltatlannak nevezte, hogy a jelenlegi választójogi törvény különbséget tesz a voksolók között. A Jobbik igazságtalannak tartja, hogy míg a határon túli magyaroknak lehetőségük van levélben leadni szavazatukat, addig az állandó magyarországi lakhellyel rendelkező, de tartósan külföldön tartózkodó magyar "gazdasági menekülteknek" erre nincs módjuk, és gyakran több száz kilométert kell utazniuk voksuk leadásához - fejtette ki az ellenzéki politikus, aki szerint a megoldást a levélben történő szavazás kiterjesztése jelentené.

Kósa Lajos sajtótájékoztatóján politikailag aggályosnak nevezte, hogy az ellenzék egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatna. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy az ellenzéki javaslat elfogadásával nem lehetne lebonyolítani az októberi referendumot, mivel ennyi idő alatt nem lehetne regisztrálni a külföldön dolgozókat. A politikus ezután jelezte, hogy a kormánypárti frakciók nem biztosítják a hétfői ülés határozatképességét, egy képviselőjük lesz jelen a tanácskozáson.

Ahogy lapunk is megírta, az Országgyűlés idén júliusban - szintén ellenzéki kezdeményezésre - már tartott rendkívüli ülést, ami a kormánypártok távolmaradása miatt szintén határozatképtelen volt. Akkor Szabó Tímea, a PM társelnöke, független országgyűlési képviselőként javasolta a városligeti beruházást lehetővé tevő Liget-törvény megsemmisítését.

Szerző

Kiakadtak a jobbikosok a pomázi iskola "pride-os" kerítésén

Publikálás dátuma
2016.08.18. 18:52
Forrás: Facebook/Attila Sarkadi
Nem marad következmények nélkül Pomáz jobbikos képviselőinek észrevétele, az önkormányzat is foglalkozik a Mátyás Általános Iskola szivárványosra sikerült kerítésének ügyével - tudta meg a Népszabadság.

Sarkadi Attila és Koncz Szilvia ugyanis „nagyon gyanúsnak találta, hogy ugyanazok a színek ugyanabban a sorrendben követik egymást a szivárványos lobogón és a kerítésen.” Vicsi László Csaba, a város fideszes polgármestere szerint a szülőknek kell dönteniük, maradhat-e így, vagy át kell festeni, mert túlságosan hasonlít a gay pride mozgalom zászlajához. A festést egyébként néhány tanár, szülő önszorgalomból végezte, de besegített a munkában az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza is.

Szerző

Kapcsolódó

Móricka Pomázon