"A burkának nincs köze a biztonsághoz"

Semmi köze a közbiztonsághoz a test egészét fedő muzulmán női öltözéknek, a burkának, viselése azonban elutasítandó, mert "nem való a világra nyitott országunkba" - mondta pénteken a német szövetségi belügyminiszter egy televíziós interjúban.

Thomas de Maiziere, a jobboldali CDU politikusa a ZDF országos köztelevíziónak elmondta, hogy pártja és a bajor testvérpárt, a CSU közös álláspontja szerint Németországban a személyközi kapcsolatokban az embereknek meg kell mutatniuk egymásnak az arcukat, és ebből az alapelvből adódóan jogszabályban kell tiltani az arc eltakarását mindenütt, "ahol társadalmunk együttéléséhez szükséges".

Például elő kell írni, hogy csak fedetlen arccal szabad autót vezetni, és tilos a burka viselése vagy az arc elfátyolozása más módszerrel a többi között az anyakönyvi hivatalokban, az egyetemeken és a bíróságokon - fejtette ki a szövetségi belügyminiszter.

A burka nyilvános viselésének betiltását elsőként a szeptemberi helyi törvényhozási választásra készülő berlini és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi CDU-s belügyi szenátor, illetve belügyminiszter sürgette egy közbiztonság-erősítő intézkedéscsomag részeként. Thomas de Maiziere alkotmányossági aggályokra hivatkozva kezdettől fogva ellenezte a teljes körű tiltást, és pénteki nyilatkozata alapján végül köztes megoldásban, a részleges tiltás kezdeményezésében állapodtak meg, mégpedig nem biztonságpolitikai, hanem társadalompolitikai érvekre alapozva.

Thomas de Maiziere a CDU/CSU pártszövetség tartományi belügyi tárcavezetőivel kidolgozott - még pénteken bemutatandó - csomaggal kapcsolatban a ZDF-nek azt is elmondta, hogy nem szerepel benne a berlini és mecklenburg-elő-pomerániai kollégájának az a követelése sem, hogy szűkítsék a kettős állampolgárság intézményét.

A burkaviselés ügyében Angela Merkel kancellár egy pénteki lapinterjúban hasonlóan fogalmazott, mint belügyminisztere. "Egy teljesen lefátyolozott nőnek Németországban alig van esélye a beilleszkedésre" - mondta a CDU-elnök kormányfő a Madsack német médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland - RND) adott interjúban.
Azonban az öltözék viselésének korlátozása "politikai és jogi mérlegelés kérdése" - tette hozzá Angela Merkel, kiemelve, hogy az ügyben teljes mértékben támogatja Thomas de Maiziere-t.

Szerző

Clintonék Trump egészségi állapotára kíváncsiak

A Clinton-kampány erőteljes akciókat indított csütörtökön Hillary Clinton egészségességének bizonyítására és a republikánus elnökjelölt, Donald Trump egészségi állapotának vizsgálatára. 

Joel Benenson, Hillary Clinton stratégiai főtanácsadója - az MSNBC televízió vendégeként - Donald Trumpnak a Clinton egészségére tett megjegyzéseit utasította vissza.

Joel Benenson az MSNBC televízióban viszonylag hosszan foglalkozott Donald Trump megjegyzéseivel, amelyek szerint "Hillary Clintonból hiányzik a megfelelő életerő". Azt mondta: "Donald Trumpot valószínűleg megőrjíti, hogy Clinton többet dolgozik, mint ő, többet gondolkodik, mint ő, és jobban megtalálja a hangot a választókkal".

Benenson felszólította Donald Trumpot, hogy hozzon nyilvánosságra a tavaly decemberinél részletesebb orvosi jelentést. Abban a közleményben Harold Bornstein kijelentette: Donald Trump egészségügyi állapota "elképesztően kiváló", ő lesz "a valaha megválasztott legegészségesebb elnök". Benenson csütörtökön azt nehezményezte, hogy Bornstein doktor nem is belgyógyász, hanem gyomor- és bélspecialista.

A jobboldali fórumokon megjelenteket a Media Matters for America nevű liberális médiafigyelő - amelyet Clinton szoros szövetségese, David Brock alapított - reagált, cáfolva őket. A Drudge Report című internetes lap például azzal hozakodott elő, hogy kampánygyűlésein Hillary Clinton gyakran használ párnát, "hogy megtámassza magát". A lap megjelentetett egy, a demokraták elnökjelöltjének gyatra egészségi állapotáról szóló dokumentumot is, amelyről azt állította, hogy Clinton orvosától származik. A Media Matters kiderítette, hogy a dokumentum egyszerű hamisítvány.

A Breitbart News - az a médium, amelynek mostanáig Steve Bannon, Trump új kampányfőnöke volt a vezetője - a napokban azt a címet adta cikkének: "Hillary nem tud lábra állni a fárasztó konvenció után", és közzétett a honlapon egy hangfelvételt, amelyen Clinton azt mondja: "Oh, istenem, nem tudom, hogyan kelek fel holnap". Erre az inszinuációra maga Hillary Clinton reagált az egyik kampányrendezvényén. "Igen, kétheti megfeszített munka után ezt mondtam, de lekopogom, szerencsésnek mondhatom magam, mert nagyon is jó erőben vagyok".

Clinton kampánystábja egyébként kedden már nyilvánosságra hozott egy nyilatkozatot, amelyben visszautasította és "zavart összeesküvési elméletnek" minősítette a demokrata elnökjelölt egészségéről keringő híreket.

Szerző

Újra megszólalt Oszama bin-Laden fia

Publikálás dátuma
2016.08.19. 07:35

Egyre aktívabb Oszama bin- Laden (képünkön) kedvenc fia, a ma 23 (más források szerint 25) éves Hamza. 

A volt al-Kaida alapító vezetőjének utóda ezúttal a szaúdiakhoz szólt, arra kérve az olajkirályság lakóit, hogy döntsék meg kormányuk hatalmát, és „szabadítsák meg” országukat az Egyesült Államok befolyásától. 

(A 2011-ben likvidált al-Kaida-vezér maga is szaúdi születésű volt, de 1994-ben visszavonták állampolgárságát és befagyasztották a királyságban elérhető milliárdos vagyonát.) 

Hamza bin-Laden most arra buzdítja a fiatal szaúdiakat és mindazokat, akik „harcképesek”, hogy csatlakozzanak az al-Kaida arab-félszigeti csoportjához (AQPA), amelynek központja a háború dúlta Jemenben van, és szerezzék meg ott a „szükséges harci tapasztalatot”.

Júliusban Hamza egy videoüzenetben Washingtont fenyegette meg apja megöléséért és a muszlimok „elnyomásáért”.

Szerző