Előfizetés

Matolcsy ezt az 1.8 milliárdot is eltitkolta volna

Publikálás dátuma
2016.08.19. 14:02
FOTÓ: Tóth Gergő
A Transparency International Magyarország (TI) kiperelte, jogerősen nyilvánosak azok a dokumentumok, amelyek alapján a Századvég drágább ajánlata nyert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kutatásra, tanácsadásra és kommunikációra kiírt közbeszerzési pályázatán. Ötletbörze és matematikai alapműveletek nettó hét oldalon: ezzel utasította maga mögé a kormány agytrösztje a Kopint-Tárki kettős 700 millióval olcsóbb ajánlatát - írja az atlatszo.hu.

A tenderen vesztes Kopint-Tárki-páros az eredményhirdetés után közzétette a saját, az energiaárak alakulásának és egyes országok monetáris politikájának összefüggéseiről szóló mintatanulmányát. Az MNB által eddig dugdosott Századvég-dolgozat azonban új olvasmány, rövid tartalmi ismertető következik.

A Századvég mintatanulmánya három, újszerűnek mondott egészségügyi eszközt mutat be: az egyik a „(…) nagy-britanniai Cumbria és Lanchasire [helyesen: Lancashire] megyékben működő TeleStroke hálózat”; a másik az elektronikus beteg-nyilvántartási rendszer; a harmadik a „távoli betegfigyelés”.

A dolgozat első fejezete mintegy két (2) oldalnyi szövegben ismerteti a szélütés korai kezelésére alkalmazott brit módszert, majd arra jut, hogy az innováció költségvetési szempontból nem jelentős, talán 100-200 millió forint megtakarítást eredményez.

Ezután következik Az elektronikus beteg-nyilvántartási rendszer bevezetése című négy oldalas fejezet, a hozzáadott értéknek tekinthető, érdemi szöveg itt is két oldal.

Az ötletbörze a távoli betegfigyelés lehetőségeit taglaló szövegrésszel zárul. Megtudjuk, hogy egyrészt van ilyen rendszer például Svédországban, sőt az Egyesült Államokban gyártanak is erre a célra eszközt, majd egy YouTube-videó linjével hívják fel a figyelmet egy vállalat jövőképére.

2015 januárjában jelent meg az MNB közbeszerzési hirdetménye, amelyben kutatás-elemzésre, stratégiai tanácsadásra és kommunikációs feladatokra kerestek partnert. Magyarország szempontjából releváns, a világgazdaság szempontjából kiemelkedően fontos országokban sikeresen alkalmazott társadalom- és gazdaságpolitikai megoldásokat, jógyakorlatokat kellett bemutatni

A bírálat szempontjainál a vállalási ár sokkal nagyobb súllyal esett latba, mint a mintatanulmány: a kiírásban az előbbi 65, az utóbbi 10 súlyszámmal szerepel. Az értékelésnél a Kopint-Tárki árajánlata 650 súlyozott pontszámával jócskán beelőzte a 447 súlyozott pontra értékelt Századvég-ajánlatot. A tevékenységre vonatkozó ajánlat értékelésénél ennek jelentős részét ledolgozta a Századvég ajánlata, de még így is a Kopint-Tárki volt jobb.

A mérleg nyelve a mintatanulmány értékelésével billent a Századvég felé, ezt a részt ugyanis 100 / 10 arányban a Századvég nyerte. Ezzel összességében 847 / 780 arányban a Századvég ajánlata lett jobb. 

A teljes cikket itt olvashatja!

Vonják vissza a gyűlöletgyáros kitüntetését!

Szégyenletes, hogy egy Bayer-féle gyűlöletgyáros állami kitüntetést kaphat Magyarországon - fogalmaz Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja, aki közleményben szólította fel a köztársasági elnököt Bayer lovagkeresztjének visszavonására.

Berkecz Balázs szerint az Orbán-kormány újabb határt lépett át azzal, hogy a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést egy "olyan méltatlan személynek adta, mint Bayer Zsolt". A közlemény emlékeztet arra, hogy Bayer gyűlöletkeltő és kirekesztő írásai miatt még a Médiatanács is 250 ezer forintos bírságot szabott ki a Magyar Hírlapra - írja a Népszabadság.

Megkezdődött a hetedik Formula Student Hungary

Publikálás dátuma
2016.08.19. 07:17
FOTÓ: MTI/KRIZSÁN CSABA
Tizenhat nemzet negyvennégy, felsőoktatásban tanuló hallgatóiból álló csapatok versenyeznek a hetedik alkalommal megrendezett Formula Student Hungary autóipari konstruktőri versenyen a győr-gönyűi kikötőben csütörtöktől vasárnapig. 

A versenyen, amelyen saját fejlesztésű és építésű autókkal indulnak a diákok, négy magyar csapat vesz részt Miskolcról, Kecskemétről, a Budapesti Műszaki Egyetemről és a győri Széchenyi István Egyetemről.

Az idei megmérettetésen 30 belső égésű motorral hajtott jármű és 14 elektromos autó versenyez. A versenyzők a négy nap alatt pontokat gyűjtenek különböző kategóriákban: nézik a járművek sebességét, gyorsulását, üzleti, pénzügyi hátterét, az autó állapotát, a terveket, és azt, hogy a sorozatgyártásnak milyen feltételei vannak.

Képünkön a német High-Octane Motorsports csapat egyetemistái versenyautójukat ellenőrzik a győr-gönyűi kikötőben.