Előfizetés

Lemondott Rátóti Zoltán

Publikálás dátuma
2016.08.22. 14:17
Fotó: Csiky Gergely Színház Kaposvár/Facebook
Lemondott tisztségéről a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, Rátóti Zoltán, aki a döntését családi elfoglaltsággal indokolta hétfőn a teátrum évadnyitó társulati ülésén a somogyi megyeszékhelyen.

A direktor azt mondta: a mindennapi szakmai feladatok mellett a színház közelgő felújítása az eddiginél is komolyabb helytállást igényel, és tekintettel arra, hogy hamarosan gyermeke születik, a vezetői feladatokat felelősséggel nem tudja vállalni. Hozzátette, színművészként tovább dolgozik, és várhatóan Kaposváron bemutatott darabokban is láthatja majd a közönség. Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere közölte, hogy kényszerűen vette tudomásul Rátóti Zoltán döntését, akivel közös megegyezéssel bontanak szerződét. Az igazgatói teendőket szeptember 2-ától ideiglenesen Fülöp Péter gazdasági vezető látja el, a direktori tisztségre rövid időn belül pályázatot írnak ki.

A politikus megjegyezte, az igazgató már "összerakta a következő évadot", távozásától függetlenül a társulat tagjai "tudják a dolgukat".

Szita Károly a színház legfeljebb bruttó kilencmilliárd forintos tervezett rekonstrukciójáról szólva közölte, hogy a kivitelezésre két ajánlat érkezett, az eredményhirdetést követően a nyertessel várhatóan szeptember 25. és 30. között kötnek feltételes szerződést, amelyet a kormánynak a pénzügyi támogatásról szóló döntése véglegesít. Elmondta, hogy a teljesen megújuló színház várhatóan 2018. október végén nyitja meg kapuit, a produkciókat addig az Együd Árpád Kulturális Központban láthatja a közönség. A színházi adminisztráció a színészlakásokba költözik a munkálatok idejére, ezen ingatlanokat a kivitelezést követően felújítva, ismét a művészek használhatják.

Kerestük Rátóti Zoltánt, de nem értük el. Bérczes László rendező, korábbi művészeti vezető lapunknak annyit mondott, hogy őt néhány napja kereste meg Rátóti és közölte vele a döntését. A társulatot azonban váratlanul érte a bejelentés. Megértik Rátóti indoklását, hiszen a távozó direktornak napokon belül születik meg a gyermeke, és a társulati ülésen ötszörös családapaként jellemezte magát. Így az is érthető, hogy választania kellett és ő a családot választotta. De az állandóságot, most átmeneti bizonytalanság váltja fel Kaposváron. 

A teátrum tíznél is több bemutatóval, köztük rockballadával, történelmi színjátékkal és mesejátékokkal készül a 2016/2017-es évadra. Az ősztől színpadra kerülő darabok között szerepel Bereményi Géza Shakespeare királynője című történelmi színjátéka, amelyet Galambos Péter fog rendezni. (A produkciót előbemutatóként augusztus 27-én és 28-án a Városmajorban is megtekinthetik.) A darabban közreműködik mások mellett Udvaros Dorottya, Kovács Zsolt, Hüse Csaba,

Gyuricza István, Schlanger András és Rátóti Zoltán is, a bemutató szeptember 23-án lesz.

Saját rendezésében láthatja a közönség Németh Ákos Babett hazudik című drámáját október 28-án. A mai magyar társadalomról éles képet festő darab szerepeiben Varga Kinga, Réti Nóra, Tóth János Gergely, Maizác Stefánia, Varga Zsuzsanna és Nyári Szilvia áll színpadra.

November 4-én debütál a kaposvári színházban Szörényi Levente, Bródy János, Sarkadi Imre és Ivánka Csaba rockoperája, a Kőműves Kelemen, amelynek rendező-koreográfusa Bozsik Yvette lesz. A darabban a Csiky Gergely Színház állandó társulatának tagjai mellett Tompos Kátya és György-Rózsa Sándor is színpadra lép.

Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című híres gyerekregényéből Tóth Géza rendez mesejátékot, amelynek premierje december 6-án lesz. A főbb szerepekben Horváth Zita, Kósa Béla, Német Mónika és Szvath Tamás látható.

A következő évad programjában szerepel Agatha Christie Egérfogó című krimijének színházi feldolgozása is, a december 16-án bemutatandó darabot Kelemen József rendezi, a szereplők között található Zsíros Linda, Mohácsi Norbert és Benedek Dániel.

A további premierek között lesz a Két Lotti című mesejáték szeptember 15-én, Marie Jones egy filmforgatás kulisszái mögé kalauzoló, Kövek a zsebben című darabja november 18-án, Ray Cooney és John Chapman Kölcsönlakás című bohózata jövő márciusban, áprilisban Kerékgyártó István Rükverc című írása Lendvai Zoltán rendezésében és Nyikolaj Koljada kortárs orosz drámaíró Baba Chanel című tragikomédiája, valamint Robert Williams Luke és Jon című darabjának tantermi előadása is.

Mérges Buddha

Publikálás dátuma
2016.08.22. 10:31
Orsós János alapító, meditáció közben - Forrás: magyarhangya
Egy kis kelet-magyarországi faluban, Sajókazán alapította meg Orsós János roma származású tanár a buddhista Dr. Ambédkar gimnáziumot, hogy a hátrányos helyzetű roma fiatalok számára perspektívát nyújtson. 

Ez a tény keltette fel a Mérges Buddha című osztrák-német dokumentumfilm rendezőjének a figyelmét. Stefan Ludwig e példás kezdeményezés apropóján forgatott 98 perces dokumentumfilmet, amelyet a magyarhangya közösségi forgalmazó tűz ősszel a műsorára néhány moziban, de látható lesz a szeptember végén zajló Szemrevaló Fesztiválon is.

A Mérges Buddha a romák társadalomból való kizárását dokumentálja, és azt a kísérletet, hogy hogyan lehetne változtatni ezen a képzés és a spiritualitás segítségével. Orsós János alapító és az iskolaigazgató, Derdák Tibor szeretnék egy maguk választotta élet felé vezetni a fiatalokat, s megerősíteni őket a társadalom ellenséges reakcióival szemben. Stefan Ludwig rendező ritkán látható közelségbe kerül filmje szereplőivel és azok mindennapjaival, anélkül, hogy elveszítené a szociális viszonyok objektív szemléletét.

A magyarhangya nem először nyúl éles társadalmi kérdéseket boncolgató mozgóképhez, folyamatosan keresi azokat a radikális dokumentumfilmeket, amelyek elgondolkodtatnak, segítik a társadalmi szembenézést és példával szolgálnak közösségek túléléséhez. Céljukról a Mérges Buddha bemutatásával kapcsolatban mondják: „A Mérges Buddha egyike azon dokumentumfilmeknek, amelyek nem hazai produkcióban készültek, mégis hazai társadalmi kérdéseket feszegetnek és csaknem teljes egészében magyarul beszélnek. Tapasztalataink azt mutatják, hogy itthon anyagilag nagy kockázatot jelent ilyen filmeket moziban bemutatni, mégis úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk a Mérges Buddhát gerilla forgalmazásban a lehető legtöbb nézőhöz eljuttatni, hírét elvinni azokhoz, akik felelősséget éreznek hazánk egyre égetőbb társadalmi ellentmondásai iránt.” A film szereplői: Orsós János, Derdák Tibor, Galyos Ferenc, Beri Amál, Lázi Mónika, Lázi András, Kohut István. 

Haneke új filmében is szerepel menekülttábor

Publikálás dátuma
2016.08.22. 10:29

Bár még csak most forog, de a kétszeres cannes-i Arany Pálma-nyertes Michael Haneke Happy End című új filmjét máris úgy emlegetik a filmlapok, mint a jövő évi Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyének biztos résztvevőjét. 

A figyelmet az keltette fel, hogy az osztrák rendező a napokban fejezte be az Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignan és Mathieu Kassovitz főszereplésével készülő filmjének forgatását Észak-Franciaországban, ahol Donai, Calais és Dunkirk volt a színhely. A június 27-én kezdett forgatásból ezután már csak pár jelenet van hátra, ezeket augusztus végén veszi fel műteremben.  

Haneke 12. játékfilmje, a Happy End francia-svájci-osztrák-német koprdukcióban készül, támogatta az Eurimages, és a CNC. A forgatókönyvet ezúttal is maga a rendező írta, a történetben egy olyan középosztálybeli család élete elevenedik meg, amelynek tagjai egy sor kudarccal szembesülnek, és vajmi kevés figyelmet szentelnek az otthonuktól pár kilométernyire eső menekülttáborban lévő szörnyű szituációra. A Happy End két főszereplőjével Haneke már korábban is dolgozott, az idegennyelvű Oscart is elnyert Szerelem című filmjéért Jean-Louis Trintignant megkapta a legjobb színész César-díját. Isabelle Hupper kétszeres cannes-i legjobb színésző-díjas, sokszoros César-díjas és a velencei Volpi Cup kitüntetettje ugyancsak szerepelt a Szerelem című Haneke-filmben, de A zongoratanárnő főszerepében alakítását valóságos díjözön fogadta. A magyar származású francia színész-rendező, Mathieu Kassovitz ugyan nem gyűjtött ilyen sok díjat, de a markáns művész az Ámen című film főszerepéért César-jelölt lett.

Hanekét tehát már várják a 2017. májusában kezdődő Cannes-i Filmfesztiválra a Happy Enddel. Eddig a Fehér szalaggal és a Szerelemmel nyerte el az Arany Pálmát, de megkapta a legjobb rendező díját is a Rejtélyért, és a Zsűri Nagydíját A zongoratanárnőért (Huppert-rel a főszerepben!). Emellett többszörös Európa Filmdíjas, valójában az utóbbi filmjeiben egyszerűen nem tud félrenyúlni. Nem csoda, hogy már lábon húsz cég megvásárolta a Happy End.