Előfizetés

700 ezer hektárnyi (!) parlagfűvel súlyosan fertőzött terület

Publikálás dátuma
2016.08.24. 07:11
Fotó:Thinkstock
Nyaranta helikopteres parlagfű-felderítéssel riogatja a hanyag földhasználókat az FM, ám ennek az eredményeiről utólag csak annyit lehet megtudni, hogy az ország harmadát-felét berepülve alig találtak parlagfüvet – írja a Parlagfűpollen No Egyesület közleményében.

A méregdrága helikopterezés kudarcát mutatja, hogy a szakemberek által becsült 700 000 hektárnyi súlyosan fertőzött terület ezrelékeit sikerül csak fellelni. Egyesületünk közérdekű adatigényléssel kérte a Fejér megyei légi parlagfű-felderítés eredményeinek megosztását, hogy az allergiások megtudják, mely területeket kell elkerülniük a következő hetekben. A fertőzött ingatlanok közelében a pollenterhelés a mérőállomások által kimutatott érték többszöröse.

Simon László kormánymegbízott megtagadta a parlagfüves területek térképének, illetve koordinátáinak kiadását, mivel a kért adatok "döntéselőkészítés körében alkotott iratok, amelyek nyilvánosságra hozása jelentősen hátráltatja a köztisztviselőket feladataik elvégzésében" és az ilyenek "rendszerint mentesek a nyilvánosság alól".

Ez a hozzáállás különösen visszás, mivel pár éve a kormány éppen a lakosság parlagfű-mentesítésre felajánlott SZJA 1%-ából finanszírozta a többi között a Fejér Megyei Kormányhivatal sokmilliós technikai felszerelését.

Országosan mintegy félmilliárd forint tűnt el ily módon, ami azóta sem került elő. Fazekas Sándor akkor vizsgálatot ígért, ami szintén elmaradt - írta sajtóközleményében a Parlagfűpollen No Egyesület.

7-800 ezer hektáron virul ma a parlagfű, és teszi pokollá magyarok millióinak életét, miközben a felderített parlagfüves területek nagysága 3500 hektár, áll Szabó Marcel a jövő nemzedékek biztosának közleményében. Jelenleg két minisztérium is csak széttárni tudja kezét, ha allergiás gyerekeknek keresnénk parlagfűmentes táborozási lehetőséget.

Az erősen allergén növény szezonja augusztusban hág tetőfokára, most a legerősebb a koncentráció. Csak idén 40 milliárdnál is többet költöttünk allergiagyógyszerekre.

Családi és minibölcsik

Publikálás dátuma
2016.08.24. 07:10
Négyféle bölcsőde várja a kisgyermekeket januártól FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Négyféle bölcsőde közül választhatnak a szülők januártól. A hagyományos mellett mini, munkahelyi, illetve családi bölcsődébe írathatják be három év alatti gyerekeiket. Megemelik a családi bölcsődék támogatását is 30 százalékkal, és a férőhelyeket is 47 ezerről 60 ezerre növelik.

Januártól átalakul a bölcsődei ellátórendszer, a szülők a jövőben hagyományos bölcsődébe, a klasszikus formánál jóval egyszerűbb követelmények alapján működő mini bölcsődébe, munkahelyi bölcsődébe vagy családi bölcsődébe írathatják be három év alatti gyerekeiket.

A családi napközik januártól átalakulnak, ezért a fenntartóknak augusztus 31-éig kell kérelmezniük a kormányhivataloknál azt, hogy januártól családi bölcsődeként, mini bölcsődeként, bölcsődeként kívánnak majd működni – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A családi napközi megszűnésének egyik oka, hogy 2015. szeptember elsejétől bevezették a kötelező óvodát 3 éves kor felett, így már nincs lehetőség arra, hogy napközibe járjon a gyermek egészen iskolás koráig.

A családi bölcsődék költségvetési támogatása mintegy 30 százalékkal nő; így január 1-jétől 346 ezer forint lesz évente gyermekenként, a családoknak így megfizethetőbb lesz az ellátás. Az intézkedés azokat a családokat segíti, ahol mindkét szülő dolgozik, vagy ahol egy dolgozó szülő nevel három év alatti gyereket, és nincs más külső, például nagyszülői segítség. A családi bölcsődékben az étkeztetés nem közétkeztetésnek, hanem "családi étkeztetésnek" minősül.

A jelenlegi szabályozás szerint még csak a tízezernél több lakosú településeknek kötelező bölcsődei ellátást biztosítaniuk, de január 1-jétől ez már azokra az önkormányzatokra is vonatkozik, amelyek területén legalább negyven, három év alatti gyermek él, vagy ahol legalább öt olyan gyerek van, akinek a szülei igénylik az ellátást.

A 10 ezer fősnél kisebb települések önkormányzatai a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények, szolgáltatások bármelyik formájának biztosításával, önállóan, társulásban vagy ellátási szerződés útján is eleget tehetnek e kötelezettségüknek 2018. december 31-éig. A 3 éven aluli gyermekek ellátását megszervező fenntartó (állami, nem állami, egyházi fenntartó) a központi költségvetésből támogatásra jogosult.

A mini bölcsőde a meglévő intézményrendszerre épülő új intézménytípus, ami egy sokkal rugalmasabb, egyszerűbb formában történő bölcsődei ellátást jelent. Megoldást jelenthet például a közfoglalkoztatásban, a képzésben részt vevő szülők gyermekeinek a napközbeni ellátásának biztosítására is.

A mini bölcsődében a 3 éven aluli gyermekek létszáma legfeljebb 7 fő lehet csoportonként, és az ellátáshoz szükséges személyzet létszáma is kevesebb, ugyanis az ellátás biztosításához elegendő csoportonként 1 fő kisgyermeknevelő és 1 fő bölcsődei dajka.

A munkahelyi bölcsőde szolgáltatási formát csak munkahelyen lehet létrehozni, vagy a munkahely által biztosított ingatlanban, a foglalkoztató fenntartásában. A munkahelyi bölcsődében legfeljebb 7 fő kisgyermek látható el csoportonként. Az ellátás biztosításához csoportonként 1,5 fő szükséges. A családi bölcsődét saját otthonban vagy más, e célra kialakított helyiségben, bérelt ingatlanban lehetne létrehozni legfeljebb 5 kisgyermek ellátása számára.

Jelenleg 47 ezer bölcsődei férőhely van a három év alatti gyerekek napközbeni ellátására, ezt 60 ezerre szeretnék növelni.

Beneda váltja Fűrészt
Az augusztus 1-jével a bölcsődei rendszer átalakításáért felelős miniszteri biztossá kinevezett Fűrész Tünde korábbi család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkári helyét augusztus 1-jével Beneda Attila vette át, aki korábban egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárként dolgozott az Emmiben.

Nem keresték Mengyit, aki a munkájára figyel

Publikálás dátuma
2016.08.24. 07:09
Forrás: Mengyi Rolad Facebook
Ezt most hallom először, nem is foglalkoztam vele, nem tudok mit mondani – így reagált a Magyar Nemzetnek Mengyi Roland országgyűlési képviselő, miután lapinformációk szerint a nagyobbik kormánypártban felvetődött, hogy kizárnák a Fideszből. Állítása szerint ez a kérdés fel sem vetődött. Továbbra is munkámra koncentrálok – zárta "Voldemort Nagyúr" a beszélgetést.

Az Országgyűlés levezető elnöke, Latorcai János egyébként hétfőn jelentette be, hogy Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését kérte Polt Péter legfőbb ügyész egy közvádas ügyben. Amint lapunk is beszámolt róla, a 168 Óra tényfeltáró cikksorozatában augusztus elején írta meg rendőrségi iratokra és lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva, hogy Mengyi százmilliós uniós támogatás „lenyúlási tervének” lehetett a részese. A magát Voldemort Nagyúrnak neveztető fideszes képviselő a szociális szövetkezetek által igényelt több százmillió millió forintos uniós forrásból kérte volna vissza a pályázatok sikeressége fejében "zsebbe" első körben a támogatási összeg 90 százalékát, előre pedig öt plusz ötmillió forintot. A hetilap szerint ez az uniós pénzek elosztásáért felelős Miniszterelnökség vezetőinek tudtával és hallgatólagos jóváhagyása mellett történhetett. Ezzel kapcsolatban azt írtuk az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adatai alapján, hogy az elmúlt négy évben megnőtt a működő szociális szövetkezetek száma Magyarországon, ami elsősorban a számukra kiírt uniós pályázatoknak köszönhető. Nyilvánvaló a gomba módra történő szociális szövetkezet-gyarapodás oka: jelentős uniós támogatásokhoz lehet ily módon jutni. Ez a gazdálkodási forma keltette fel állítólag az ügyészség figyelmét is a Voldemort-ügy kapcsán.

Ha igaz, hogy senki nem kereste meg Mengyit a Fidesztől a Voldemort-botrány kirobbanása óta, és nem is kérték, hogy önként mondjon le mandátumáról, akkor erős a gyanú, hogy az uniós pénzek lenyúlására létrejött országos korrupciós hálózat a miniszterelnök tudtával működött – reagált az MSZP. Bárány Balázs, a párt elnökségi tagja szerint a Voldemort-ügy néven elhíresült korrupciós botrány nem állhat meg egyetlen kishalnál, mert nagyon úgy tűnik, hogy a legmagasabb fideszes körökig vezethetnek a szálak.

A Jobbik közben Orbán Viktortól vár választ arra, kik állították le a NAV nyomozóit akkor, amikor tetten érhették volna a korrupciós ügybe keveredett Mengyit. Pár napja derült ki ugyanis, hogy a fideszes képviselőt elkaphatták volna, amikor a gyanú szerint kenőpénzt vett át egy tiszaújvárosi étteremben, de nem kaptak engedélyt a politikus elfogására. Volner János, a Jobbik alelnöke azt mondta: csakis felsőbb szintekről jöhetett ilyen utasítás, ezért felvetődhet Polt Péter legfőbb ügyész és Tállai András adóhivatalt felügyelő államtitkár érintettsége.