Előfizetés

Katinka Tokióban is érmekért versenyezhet

K. M.
Publikálás dátuma
2016.08.24. 07:50
Hosszú Katinka (középen) négy év múlva is a magyar sport egyik zászlóvivője lehet FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Véget ért a riói olimpia, ahol több magyar sportoló kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Alábbi cikkünkben megvizsgáltuk, hogy közülük négy év múlva kiknek lehet esélyük az éremszerzésre.

A 2020-as tokiói olimpia kezdetéig újabb négy évet kell várnunk, azonban mi már most latolgatjuk, mire lehetünk majd ott képesek. A három olimpiai aranyat és egy ezüstöt bezsebelő Hosszú Katinka tervei között szerepel, hogy 31 évesen részt vegyen ötödik ötkarikás játékán, azután pedig három gyermekkel tenné még teljesebbé életét.

A 30 esztendős Cseh László már most is az idősebb versenyzők közé tartozik, így egyelőre a jövő évi, Magyarországon rendezendő világbajnokságig tekint előre. Utána hozza meg a döntést, érdemes-e újabb éveket kemény munkával tölteni.

A rendkívül fiatalon, mindössze 19 évesen bronzérmet szerző Kenderesi Tamás előtt viszont még több olimpia állhat. Egy biztos, négy év múlva Michael Phelps már nem törhet borsot az orra alá, ugyanis a 100 méteres pillangóúszás fináléja után bejelentette visszavonulását.

Kapás Boglárka 400 gyorson negyedik lett, majd 800 gyorson a dobogó legalsó fokára állhatott fel. A 2020-ban 27. esztendejébe lépő úszó számára nem lesz könnyű az arany megszerzése, ugyanis az amerikaiak sztárját, az immáron ötszörös olimpia bajnokot, a jelenleg 19 esztendős Katie Ledeckyt kellene majd legyőznie.

A 2014-es nankingi ifjúsági olimpiáról hat aranyéremmel térhettek haza versenyzőink. Közülük Kenderesi már most berobbant, Szilágyi Liliána és Grátz Benjámin számára viszont Tokió jelentheti majd a nagy dobást. Sztankovics Anna is nagy reménysége a sportágnak, csakúgy, mint az Egerszegi Krisztina korosztályos rekordjait döntögető Késely Ajna, aki 2020-ban még mindig csak 18 éves lesz.

Hosszútávúszásban Risztov Éva nem tudta megvédeni címét, ám így sem volt csalódott. Utána a jövő mindenképpen azé az Olasz Annáé, aki Rióba az utolsó pillanatokban kapott szabadkártyával jutott el. A 22 esztendős úszó végül Risztov mögött a 14. helyen végzett. A férfiaknál is rendelkezünk egy nagy ígérettel, lévén a szintén 22. életévében járó Papp Márk 13. lett a 10 kilométeres versenyszámban.

A sportágak szereplése között nagy volt a különbség, ugyanis versenyzőink 21-ben indultak, de csak négyben szereztek érmet. Az úszóink mellett vívóink remekeltek, mindhárom színű éremmel gyarapítani tudták a kollekciót. A 33 esztendős Szász Emese az ősszel férjhez megy, s családot szeretne alapítani.

Férfi párbajtőrözőink jócskán 30 fölött vannak, az egyéniben ezüstérmes Imre Géza pedig már a 41-et is betöltötte. Kérdéses tehát, négy év múlva szoríthatunk-e értük. A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron viszont csak 26 éves, így sok sikerekben gazdag év állhat még előtte.

A 21 esztendős, világbajnoki bronzérmes Márton Anna első olimpiáján nem tudta elviselni a rá nehézkedő nyomást, azonban több tapasztalattal rendelkezve mindenképp komoly esélye lehet Tokióban az éremszerzésre.

A női kajak-kenu szakág is hozta az elvártat, sőt talán még erőn felül is teljesített. A betegen versenyző Kozák Danuta mindhárom számában legyőzhetetlennek bizonyult. A 29 esztendős kajakos a következő olimpián is szeretné megmérettetni magát. S ha azt nézzük, hogy a német Birgit Fischer Athénban, négyesben 42 évesen nyert, s szerzett egy ezüstöt párosban, akkor Kozák számára sem lehetetlen a kitűzött cél.

A Rióban két aranyat termelő Szabó Gabriella mindössze egy évvel idősebb Kozáknál, Fazekas-Zur Krisztina viszont már 40 lesz négy év múlva. Ellenben a 26 esztendős Csipes Tamara számára akár még több olimpia is összejöhet.

A férfiaknál korántsem volt minden rendben, doppingbotrány miatt többen is kikerültek az utazó keretből, így egyes versenyzők az olimpia előtt néhány nappal tudták meg, hogy részt vehetnek az ötkarikás játékokon. Az érem nem jött össze, de a Molnár Péter, Tótka Sándor kettős "pihenésből" beugorva tudott negyedik lenni.

Tótka a maga 22 évével még nagyobb dolgokra lehet hivatott, s Vasbányai Henrik, Ceiner Benjámin és Hajdu Jonatán előtt is szép jövő állhat. Mindettől függetlenül a férfi szakágat érintő problémákat, viszályokat meg kell szüntetni a sikeresebb jövő érdekében.

A korábban sikersportnak számító birkózásban és öttusában is súlyos visszaesést tapasztalhattunk. Előbbiben a játékvezetői ítéletek is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ne szülessen magyar érem. A 33 esztendős, világbajnok és olimpiai ötödik Bácsi Péter számára talán ez volt az utolsó esély, a Lőrincz testvérek, Tamás és Viktor viszont még Tokióban megpróbálhatják az éremszerzést.

A hölgyeknél a 33 esztendős Sastin Mariannát minden bizonnyal utoljára láthattuk olimpián, azonban az U23-as Európa-bajnok Németh Zsanett a jövőben még megcsillogtathatja képességeit.

Öttusában is elmaradtak sportolóink a várakozásoktól. Marosi Ádám, Demeter Bence, Kovács Sarolta és Földházi Zsófia is rendelkezik világbajnoki címmel, de egyikük sem tudott a legjobb tízbe kerülni. Marosi négy év múlva már 36 éves lesz, ám három fiatal társa akár még 2024-ben is versenyezhet.

Cselgáncsban egyetlen olimpiai aranya van Magyarországnak, Kovács Antal 1992-ben bizonyult a legjobbnak. London ezüstérmese, Ungvári Miklós ezúttal ötödik lett, s korából adódóan aligha szerepel majd Tokióban. Ökölvívásban Kovács István 1996-os sikere óta várjuk az újabb aranyat. Azt majd az elkövetkezendő évek hivatottak eldönteni, hogy a sportágban kik képviselik hazánkat Japánban.

Pars Krisztián sérülései miatt csak hetedik lett kalapácsvetésben, Márton Anita viszont súlylökésben magyar rekordot lökve felállhatott a dobogó legalsó fokára. A 27 esztendős atléta számára remélhetőleg ez csak a kezdet volt...

Kézilabdában egyik csapatunk sem volt érdekelt, talán Tokióra újból összeáll egy éremesélyes csapat. Vízilabdában a hölgyek nem tudták átlépni árnyékukat, zsinórban harmadszor lettek negyedikek. A férfiak, noha egyszer sem kaptak ki rendes játékidőben, csupán ötödikként zártak.

Sportlövőink közül Sidi Péter elérte legjobb olimpiai eredményét, ötödik lett légpuskában, s a sportág adottságai révén akár még évtizedekig versenyezhet. Sidi mellett első olimpiáján részt vett Péni István is. Két éve ifjúsági olimpiai bajnok lett, s a 19 esztendős fiatalember a jövőben nagy dolgokra lehet majd képes.

Mindent egybevetve Hosszú Katinka és Kozák Danuta harmincon felül is megpróbál majd érmekért küzdeni, mellettük várhatóan feltűnnek majd újabb tehetségek, akik Tokióban brillírozhatnak. Addig azonban sok munka vár a Rióban szereplő olimpikonokra, s a magyar sport megannyi szereplőjére is.

Válaszol: Szél Bernadett, az LMP társelnöke

Publikálás dátuma
2016.08.24. 07:30

Meddig tartható még Rogán Antal?

Más országokban a miniszter megszámlálhatatlan, kifejezetten kínos ügyéhez mérten kisebb súlyú gyanúk egyike esetén is lemondana, s háttérbe vonulna egy jóérzésű politikus, itthon azonban az önkontroll laza és maga Rogán is látványosan magabiztos. Amiért ennyire biztonságban érzi magát, az az a hálózat, ami nemcsak személyes kapcsolataiból, de a Fidesz összekötő bűnök sorából épül fel. Éppen ezért mi nem adhatjuk fel: fel kell tárni a korrupciós ügyeket, mert csak a nyilvánosság szabhat határt ennek a bűnszövetkezetnek, s így Rogán maradásának is.

Válaszol: Szél Bernadett, az LMP társelnöke

Publikálás dátuma
2016.08.24. 07:30

Meddig tartható még Rogán Antal?

Más országokban a miniszter megszámlálhatatlan, kifejezetten kínos ügyéhez mérten kisebb súlyú gyanúk egyike esetén is lemondana, s háttérbe vonulna egy jóérzésű politikus, itthon azonban az önkontroll laza és maga Rogán is látványosan magabiztos. Amiért ennyire biztonságban érzi magát, az az a hálózat, ami nemcsak személyes kapcsolataiból, de a Fidesz összekötő bűnök sorából épül fel. Éppen ezért mi nem adhatjuk fel: fel kell tárni a korrupciós ügyeket, mert csak a nyilvánosság szabhat határt ennek a bűnszövetkezetnek, s így Rogán maradásának is.