Az MSZP egyenlő jutalmat követel a paralimpiai sportolóknak

 Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy a paralimpiai sportolóknak is akkora jutalmat adjon, mint az olimpikonoknak - mondta Budai Bernadett, MSZP szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 A szóvivő szerint még 2004-ben, az akkori szocialista kormány döntött arról, hogy a paralimpiai sportolókat ugyanúgy jutalmazzák, mint az olimpikonokat, azonban 2012-ben a Fidesz-kormány először 70 százalékra, majd felére csökkentette a paralimpikonoknak adható juttatást.   Ez azt jelenti, hogy a Fidesz feleannyira értékel egy paralimpiai sportolót és a mögötte álló teljesítményt, mint egy olimpikont - fogalmazott Budai Bernadett, aki szerint ez hiteltelenné teszi a Fidesz sportpolitikáját és az olimpiai eszmébe vetett hitet is.  Szerinte ugyanakkor a szeptember 7-én kezdődő paralimpiáig hátralevő két hétben a kormánynak van lehetősége módosítani a jogszabályt.  Megjegyezte: sok paralimpiai sportoló felemelte a szavát az elmúlt években Gömöri Zsolt, a Paralimpiai Bizottság volt elnökének "komoly botrányai" miatt, így felvetődik a gyanú, hogy ezért bünteti a kormány a paralimpikonokat.

Szerző
Témák
MSZP Paralimpia

"Eltussolni a Fideszes lopásokat"

Több ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Magyar Liberális Párt (Liberálisok) is tiltakozott csütörtökön a közigazgatási bíráskodás bevezetésének kormányzati terve ellen.

A DK  közleményében leszögezi: a Fidesz megelégelte, hogy a kormánypártra csak a rendőrségen és az ügyészségen nem vonatkoznak a törvények, a bíróságon néha még igen. A kabinet ezért saját bíróság létrehozását tervezi, ami garantálná, hogy soha többé ne derüljenek ki az olyan korrupciós ügyek, mint például az MNB-alapítványok Matolcsy-rokonokat milliárdossá tevő költései - írta Molnár Csaba ügyvezető alelnök.

Tordai Bence, a PM szóvivője azt mondta, a kormány által tervezett közigazgatási bíróságnak az lesz a feladata, hogy "eltussolja a fideszes lopásokat, választási csalásokat". Eddig sok tisztességes bíró dolgozott és hozott a Fidesz számára kellemetlen ítéleteket, de ez a jövőben nem fordulhat elő, mert a törvényalkotás és a végrehajtás után az igazságszolgáltatást is sikerül a kormánypárt hatalma alá hajtani .

A Liberálisok közleményükben a magyar jogállam felszámolásaként hivatkoztak a tervezett intézkedésre, és közölték: elfogadhatatlannak tartják, hogy "a kormány egy új bíróság felállításával szeretné megúszni a számonkérést azokban a botrányos ügyekben, amelyek joggal háborítják fel a magyar közvéleményt".

Szerző

Lázár bevallotta: álmatlan éjszakái voltak

Publikálás dátuma
2016.08.25. 15:38
Lázár János az 59. Kormányinfón augusztus 18-án. Fotó: Vajda József/Népszava
Frissen, dinamikusan, sőt - némi malíciával fűszerezve - tréfálkozva futott neki a mai, szám szerint a 60. kormányinfónak a Miniszterelnökséget vezető miniszter.  A nap kérdése: lesz-e szó Bayer Zsoltról? Izgatottan figyelünk. De addig is: letelepedési kötvények, olimpia, és hát persze: migránsok és brüsszeli bürokraták.  Update: volt szó persze Bayer kitüntetéséről, olvasson!

Az "álmatlan éjszakáim voltak" - féle intim információt annak kapcsán osztotta meg az újságírókkal Lázár János, hogy nyomta a lelkét a Klubrádió kérdése, pontosabban az arra adandó mihamarabbi válasz, illetve információ megszerzése.  A kérdés az volt, hogy a letelepedési kötvények ügyében kik, illetve milyen hatóságok vizsgálják a kötvényekre aspirálókat.  Nos - mondta diadalmas mosollyal a miniszter - meg is van a válasz: a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a rendőrség, a TEK, az Alkotmányvédelmi-, és a Bevándorlási Hivatal  is vizsgálódik, vagyis - Lázár szerint - igen komoly a szűrés. 

A "migránsozás" kötelező feladat kapcsán ezúttal a miniszter - legalábbis egyelőre -  megelégedett azzal, hogy a Magyar Hírlap korábbi kérdésére megfelelve elmondta, nagyjából megvannak az adatok arról, hogy mibe is került (nekünk)  a határszakaszainkon tavaly  felhúzott pengéskerítés-erdő.  Lázár János két déli határ esetén 6-6 milliárdos nagyságrendű összegekről számolt be, de azt is hozzátette, hogy még nem minden költséget számoltak össze. 

Ezután a miniszter az olaszországi  földrengés áldozatai előtt tisztelgett, valamint a kormány nevében is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, illetve jelezte: osztoznak az olasz nép gyászában. Elmondta azt is, hogy jelenlegi információk szerint nincs hír magyar áldozatokról. 

Kishitűség - ez volt a többször is emlegetett kulcsszó, amikor Lázár János rátért az olimpia, pontosabban olimpiák kérdésére. Ami a rióit illeti, gratulált az olimpikonoknak, és közölte: értékelik majd a kiemelt sportágak helyzetét, azok támogatási igényeit. A kormány a sportról nemzeti ügyként gondolkodik, annak az egész nemzet ügyének kell lennie - szabta meg a kötelező feladatot mindannyiunk számára a Miniszterelnökséget vezető miniszter.  Lázár János kijelentette: a kormány erősíti a sport iránti elkötelezettségét a jövőben, a mindennapos sporthoz, testneveléshez és az utánpótlás-neveléshez a kormány kötelessége a szükséges infrastruktúra és pénzügyi feltételek megteremtése.

Ezután tért rá a miniszter a jövőben olimpiára, arra, amit Magyarország rendezne, és ekkor jött elő a kishitűség, a miniszter szerint ugyanis azok esetében, akik szerint nem feltétlenül jó ötlet ilyen nagyszabású világrendezvényre aspirálni, csak erről lehet szó. Lázár János szerint ugyanis minden feltétel adott, a  kétkedők és a kishitűek nehezen találhatnak okot arra, hogy Magyarország miért ne rendezhetne olimpiát. 

Hogy a kormányinfón némi tárgyszerű kormányintézkedésről is szó essék, a miniszter elmondta, hogy  döntöttek a vidékfejlesztési program módosításáról annak érdekében, hogy gyorsabban, hatékonyabban lehessen lehívni uniós támogatásokat. Szeptember elsejével megszűnik 14 központi hivatal, az átalakítás 17 ezer alkalmazottat érint, ez pedig mintegy 20 százalékos létszámleépítést jelent. Jövő nyárra a Magyar Államkincstár lehet az egyedüli központi kifizetőhely.

Jött még felsorolásszerűen szó néhány intézkedésről, majd Lázár János visszakanyarodott a migránsokhoz, illetve a bevándorlókhoz, valamit a brüsszeli bürokraták nyomásgyakorlásának tűrhetetlenségéhez. E témakörnél a miniszter szinte szó szerint megismételte az egy héttel ezelőtti kormányinfón mondott szavait.  Ami azonban lényeges: az ellenzéki pártok által elfogadhatatlannak tartott diszkriminatív levélszavazás kapcsán Lázár János megerősítette:  a szabályok megváltoztatása már nem lehetséges az október 2-i népszavazás idejéig. 

Farkas Flórián megjelent-e tegnap az OLAF meghallgatásán? - tolmácsolta a miniszter sajtó a részéről érkezett izgatott érdeklődést, majd meg is válaszolta: igen, megjelent a miniszteri biztos, a meg nem válaszolt kérdésekre pedig két héten belül írásban válaszokat is ad. 

Ahogy az előre jósolható volt ( fentebb meg is tettük) előkerült Bayer Zsolt lovagkeresztje, illetve a csúnya szavú publicista kitüntetése miatt a korábban jutalmazottak lavinaszerű visszaadási - akciója, nos, egy pillanatnyi megtorpanást sem tapasztalhattunk, a pergő beszédű miniszter helyre kis leckéztetést tartott az újságíróknak. Ennek lényege, röviden: (hosszan nem lenne érdemes) 

- a kitüntetéseket nem a kormány, hanem a magyar állam adja, így azt a kormánynak nem is áll módjában visszavenni

- ha módja lenne, akkor sem tennék, mert: én is voltam ellenzéki képviselő nyolc évig, ezalatt többször is osztottak ki állami kitüntetéseket, ezen névsorokban voltak olyan személyek, akik kitüntetése személy szerint nekem nem tetszett, de tudomásul vettem, és tiszteletben tartottam - mondta Lázár János, a mondat végét többször, nyomatékkal megismételve, mintegy jótanácsként, hogyan is kell viselkedni ilyen esetekben.

Volt még szó afféle maszlagként arról is, hogy ízlésbeli kérdésekben a kormány nem dönt, márpedig Bayer Zsolt munkásságának megítélése ebbe a kategóriába tartozik, és hát nyilván van ebben az életműben kifogásolni való, de azt nem lehet tagadni, hogy Bayer Zsolt tett le az asztalra. Lázár János persze személy szerint mélységesen sajnálja, hogy olyan sokan ( már lassan 80-an) visszaadják a kitüntetésüket. 

( És, hogy ezután a válaszadás után sem ment el az újságírók kedve a kérdések feltevésétől, ezen most erősen elgondolkodunk- a szerk.) 

 

Szerző