Két halott a Pokémon-Go miatt

Publikálás dátuma
2016.08.27. 07:44
Fotó: Edward Berthelot/Getty Images
Már a második ember halt meg zsebszörnyvadász autós miatt a héten Japánban, adta hírül pénteken a japán rendőrség. 

A 444.hu beszámolója szerint az első áldozat, egy japán nő kedden vesztette életét, mert elgázolta Tokusima városában egy autós, aki azért nem vette észre a gyalogost, mert elmélyülten "pokémonozott". Az autó vezetőjét őrizetbe vette a rendőrség, ám kihallgatása után szabadon engedte, ugyanakkor vizsgálat indított ellene gondatlanságból elkövetett emberölés címén.

A másik áldozat, egy vietnami nő csütörtökön halt bele ugyancsak gázolás okozta sérüléseibe. Őt még augusztus 11-én ütötte el egy autós férfi, aki ugyan épp nem vadászott zsebszörnyekre, viszont a sok "pokémonozás" miatt lemerült telefonja újratöltésével volt elfoglalva annyira, hogy nem figyelt fel az úton kerékpárral áthajtó nőre.

A Kyodo japán hírügynökség megjegyezte, hogy a szigetországban 79 közúti - zömmel kerékpáros és autós - baleset történt zsebszörnyvadászat miatt július, a telefonos játék startja óta.

Szerző

Nem kell az erős forint - Kutyaszorítóba kerülhet az MNB

Publikálás dátuma
2016.08.27. 07:21

A nyár végével erősödni kezd a forint, búcsút mondhatunk a több, mint fél éve tartó nyugodt devizapiaci hangulatnak. A mögöttünk hagyott héten már kevesebb, mint 310 forintot adtak az európai közös pénz egy egységéért, és a folyamat még nem állt le. Kérdés azonban, hogy a magyar jegybankban is elégedettek-e a forint erősödésével, s van-e szándék a folyamat megfordítására?

Amikor 2016. májusában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette, hogy tartósan nem kíván változtatni a forint 0,9 százalékos alapkamatán, azt sem rejtették véka alá, hogy ha szükséges, akkor más módszereket fognak alkalmazni a hazai fizetőeszköz gyengítése érdekében. Már jó egy esztendeje annak is, hogy az MNB nem jelöl meg árfolyamcélt, olyan pontot, amelynél beavatkozna a forint védelmében. Mivel a hazai lakosságot legfeljebb üdülései és devizaalapú államkötvényei révén foglalkoztatja a forint kurzusa - ugyanis a devizahitelezés gyakorlatilag megszűnt -, így elsősorban a külgazdaságban résztvevő cégek böngészik az árfolyamtáblázatokat. S, ha megteszik, akkor azt tapasztalják, hogy a forint erősödő pályára váltott az euróval szemben, pénteken már alig 308 forintot kellett adni az európai közös pénz egy egységéért.

Ma már tudjuk azt is, hogy az előzetes félelmekre rácáfolva a Brexit bejelentésének is csak rövid távú hatása volt. A magyar tőkepiaci szakértők szerint csak a jegybank lenne képes kimozdítani a holtpontról a magyar devizát, feltehetően azt már semmiképpen sem viselné el, hogy egy euró mindössze 300 forint érjen. Pedig nem is olyan régen, egészen 295-ig erősödött a magyar deviza, és onnan, a sorozatos kamatvágásokat követően, néhány hónap alatt 315-ig gyengült vissza. A tapasztalatok szerint az MNB-nek éppen ez a 300-315 forintos sáv lehet elfogadható. Számukra - de a piaci szereplők számára is -, a minimális gyengülés az elfogadható, mint amilyen az első félévi 0,35 százalékos volt. Ma már a forint általában jobban teljesít, mint a feltörekvő országok többi devizája, elég csak arra gondolni, hogy a zloty 3,9 százalékkal gyengült 2016, első hat hónapjában. Ennek pedig az volt az oka, hogy kritikátlanul átvették a Matolcsy György MNB-elnökhöz köthető unortodox módszereket, bizonyítván azt, ami nálunk hibásnak bizonyult, az másutt még a magyarországinál is kedvezőtlenebb eredményeket is képes szülni. A belföldi és nemzetközi bírálat - miként Magyarország esetében is történt -, ezúttal sem maradt el. Lapzártánk után az amerikai Jackson Hole-ban derül ki, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed szeptemberben, decemberben vagy csak jövőre emeli-e fel a dollár kamatát. A dollár kamatemelések a forint gyengülésekhez vezethetnek nem csak az amerikai fizetőeszközzel, de az euróval szemben is.

Az MNB sasszemmel figyeli a történteket, kutyaszorítóba kerülhetnek, mert egy elhalasztott amerikai lépés további forinterősödést hozhat. A 300-315 forintos árfolyam csak egy olyan szélsőséges esetben valósulhatna meg, ha a forint alapkamatát 0 százalékra vinnék le. Ezt azonban az MNB aligha lépheti meg, mert a 0 százalékos kamat, az adókat és egyéb költségeket is figyelembe véve negatívnak bizonyulna, ami a befektetések végét jelenthetné.

Ezért az MNB-nek, a gazdasági növekedésért folytatott görcsös igyekezete jegyében a forint gyengítésén kell törnie a fejét. Erre egy hónapja van, szeptember végén felmérik a helyzetet, s feltehetően azt a módszert választják, hogy megszabják azt az összeghatárt, ameddig a bankok pénzét betétként elfogadják. Egy ilyen lépéstől a forint gyengülését várják, ami korántsem bizonyos, hogy beteljesül.

A forint erősödés miatt az MNB devizatartalékán pillanatnyilag nem képződik árfolyamnyereség, és így a hat alapítványra és az egyéb ingatlanvásárlásokra szánható pénzek csökkennek. Ez Matolcsy Györgyöt nem lepte meg, mert amikor a kétes célokat szolgáló Pallas Athéné alapítványokra 260 milliárd forintot fordítottak, akkor arra hivatkozott, hogy azért is volt ez a lépés sürgős, mert nem lesz mindig ekkora nyereségük.

Szerző

Hiába az ösztönzés, kevesebben születtek

Publikálás dátuma
2016.08.27. 07:20
Orbán Viktor a cáfolatok ellenére elégedett FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Demográfiai és gazdasági kérdésekkel is foglalkozott tegnap az állami rádióban a szokásos pénteki szereplése során Orbán Viktor. A KSH tegnapi jelentése egyelőre nem támasztotta alá a kormány családpolitikájának sikerét.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva kifejtette, az esetleges járulékcsökkentés egy "eszközkérdés", és "jó dolog", csak az a fontos, hogy illeszkedjen egy hosszabb távú tervbe. Arról nem szólt a kormányfő, hogy 2010-ben a minimálbér után még 32 ezer forintot kellett járulékként befizetnie havonta a költségvetésbe a munkavállalónak és a munkáltatónak együttesen. Ez az összeg jelenleg 69 ezer forint, a minimálbér viszont nem emelkedett a kétszeresére. Ha a kormány nem emelte volna 37 ezer forinttal a járulék összegét, hanem arra ösztönözte volna a munkáltatókat, hogy legalább ennyit emeljenek a minimálbéren, akkor most nagyjából 100 ezer forintos nettó minimálbér lehetne - kommentálta a kormányfői terveket Gúr Nándor szocialista képviselő.

Ma számos állásra nem találnak embert Magyarországon, ám még mindig vannak munkanélküliek, vagyis van "belső tartalék", amelyet mozgósítani kell - vélte a kormányfő. A Fidesz kormány erőfeszítéseinek tudta be, hogy míg korábban a munkanélküliség volt jellemző, ma 50 ezer betöltetlen álláshelyet tartanak nyilván.

Szerinte Magyarország ma az ötödik legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkező ország Európában. Ezt az 5 százalék körüli munkanélküliséget fantasztikus teljesítménynek értékelte a miniszterelnök, hiszen 2010-ben még 12 százalék körüli volt a mérték. Orbán közölte, 2010-ben megígérte, 10 év alatt 1 millió új munkahelyet teremt és hat év alatt, 650 ezer új munkahelyet teremtettek, így reális az ígéret betartása.

A Fidesz hetedik éve kormányoz és ennek az lett a következménye, hogy mintegy 500-600 ezer ember elhagyta az országot. Sajnos főleg a fiatalabb korosztályok legaktívabb tagjai kényszerültek külföldre a jobb megélhetés reményében - mondta a Népszavának Gúr Nándor. Az MSZP elnökhelyettese hozzátette, a statisztikai számokkal is bűvészkedik a kormány, mert a 250 ezer közmunkáson kívül a külföldön egy évnél nem régebben dolgozókat és a szomszéd országokba ingázókat is hozzácsapták a foglalkoztatottakhoz. Sőt a korábbi gyakorlattól eltérően már a dolgozó diákokat - 150-200 ezer fiatalt - is ide sorolják.

A szakemberek becslése szerint ugyanakkor százezernél is többen már kiestek mindenfajta szociális ellátásból és úgynevezett passzív munkanélküliek, akik a statisztikákban sem szerepelnek. Összességében a valós munkanélküliség Magyarországon elérheti a 10-11 százalékot.

Egyáltalán nem lehetetlen, hogy Magyarországon mindenki dolgozzon, aki akar - jelentette ki a miniszterelnök, aki arra is felhívta a figyelmet: úgy nőnek folyamatosan a bérek, hogy közben javul a versenyképesség, csökken a munkanélküliség, nő a gazdaság. Ezzel szemben tény, hogy ma 1,5 millióan a minimálbért, vagy annál kevesebbet keresnek.

A versenyképességünk az Eurostat, de a Világgazdasági Fórum adatai alapján is folyamatosan romlik. A gazdaság pedig akkor növekedne fenntartható módon, ha a lakossági fogyasztás is bővülne. Ennek ellentmond, hogy például a közfoglalkoztatottak 2010-ben még 60 200 forintot vihettek haza, szemben a jelenlegi 52 ezer forinttal, és közben volt egy 18-20 százalékkal romlott a forint - hangsúlyozta Gúr Nándor.

Hosszabb távon demográfiai, családpolitikai megoldásokkal kezelné a munkaerőhiányt - állította a miniszterelnök. "Ha majd több gyermek születik, akkor többen fogunk dolgozni Magyarországon" - mondta, hozzátéve, hogy ez a felfogás ma "Európában nem divat, Európában bevándorlással meg migránsokkal akarják megoldani a munkaerőhiányt, mert csak egy napig terjed a horizontjuk" - jegyezte meg.

Nem a családtámogatási rendszer toldozása-foldozása növelheti a gyermekvállalási kedvez, hanem a létbiztonság - hívta figyelmet Gúr. Az az ember tiltakozik a"migránsok" ellen, aki nem hajlandó megvizsgáltatni 1294 menekült kérelmét, tudván, hogy az Unióban nincs kényszer betelepítés. Ugyanakkor 250-300 ezer euróért a magyarral kulturálisan nehezen összeegyeztethető 3800 migránst, családtagokkal 16-18 ezer embert befogadunk, miközben a letelepedési kötvényen offshore cégek eddig 80 milliárd forintot kerestek - emlékeztetett a szocialista képviselő. Eközben a gyáriparosok javaslatát felkarolva a gazdasági minisztere is 250 ezer harmadik országbeli vendégmunkás "betelepítését" támogatta - tette hozzá.

Nem igazolja vissza az orbáni családpolitika sikerét a KSH tegnapi jelentése sem, amely szerint kevesebben születtek, igaz kevesebben is haltak meg 2016 első hat hónapjában, mint az előző év azonos időszakában. Azt írták, hogy az első fél évben 43 ezer 594 gyermek jött a világra, ami 1,8 százalékos visszaesést jelent. A halálozások száma ugyanakkor 9,5 százalékkal csökkent, 62 ezer 978 volt január és június között. A természetes fogyás idén az első félévben 19 ezer 384 volt, 5833-mal kevesebb az egy évvel korábbinál - emelték ki.

Szerző