Theresa May keménykedik - A "vaslady" címre aspirál?

Publikálás dátuma
2016.08.27. 12:24
Fotó:WPA Pool/Getty Images
A The Daily Telegraph értesülései szerint Nagy-Britannia miniszterelnöke konzultált a kormány jogászaival, akik arról tájékoztatták, hogy végrehajtói hatalmával élve parlamenti szavazás nélkül is aktiválhatja az 50. cikkelyt és ezzel megindíthatja az EU-ból való kilépésről szóló hivatalos tárgyalásokat. A lap forrásai szerint Theresa May nem akar lehetőséget adni a kilépés ellenzőinek, hogy akadályozzák az Egyesült Királyság távozását az Európai Unióból. Újfent hangsúlyozták, hogy a kormányfő szerint a "Brexit Brexitet jelent", a britek kinyilvánították akaratukat, ő pedig végrehajtja. (punktum)

A brit törvényhozás 650 fős alsóházának túlnyomó többsége, mintegy 480 képviselő ugyanis  a bennmaradás mellett foglalt állást, köztük akkor még belügyminiszterként Theresa May is. A felsőház túlnyomórészt szintén a tagság fenntartása mellett áll, így a kilépéshez szükséges parlamenti támogatás megszerzése akár évekbe is telhetne a The Daily Telegraph szerint.A legfőbb ellenzéki erő, a Munkáspárt politikusa, Owen Smith épp a héten hangsúlyozta, pártvezetővé választása esetén azon lesz, hogy a konzervatív kormány mindenképp népszavazás vagy parlamenti választás révén szerezzen jóváhagyást a kilépésről szóló végleges megállapodás végrehajtásához.

A londoni felsőbíróság októberben tárgyalja az egyik legnevesebb londoni ügyvédi iroda, a Mishcon de Reya arról szóló keresetét, amelynek célja annak megakadályozása, hogy a brit kormány parlamenti döntés nélkül kiléptethesse az országot az EU-ból. Ezzel kapcsolatban a The Daily Telegraph azt írta, a kormány jogászai biztosra veszik a győzelmüket, ha pedig így lesz, Theresa May jövő év elején aktiválhatja az 50. cikkelyt, az Egyesült Királyság pedig 2019-ben kiléphet az unióból.

Szerző

Tűzszüneti remények Szíriában

Publikálás dátuma
2016.08.27. 07:45
Lavrov és Kerry idén már többször is egyeztetett FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ALEXANDRA BEIER
A szíriai tűzszünet véglegesítéséről, az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet elleni közös fellépésről tárgyalt tegnap Genfben John Kerry és Szergej Lavrov. Az amerikai és az orosz külügyminiszter megbeszéléséhez az ENSZ szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura is csatlakozott. Megkezdődött tegnap a szíriai Daraja kiürítése, négy év után a lázadók feladták a várost.

John Kerry és Szergej Lavrov sokadszorra is megpróbálkozott, hogy egyetértésre jusson az Iszlám Állam elleni közös fellépésről, a szíriai polgáháború lezárásának elősegítéséről, a tűzszüneti feltételek kimunkálásáról a szíriai kormányhadsereg és szövetségesei, illetve a mérsékelt szíriai lázadó erők között. A remények szerint a fegyvernyugvás nyomán elkezdődhetne a nehezebb feladat, a politikai átmenet felvázolása, amelynek keretében az Aszad-rezsim jövőjéről is döntenie kellene. A genfi tárgyalások kezdetén Szergej Lavrovot megkérdezték, hogyan látja a megállapodás kilátásait, de csak annyit válaszolt: „Nem szeretném elrontani a megbeszélések hangulatát.”

Több mint két órás tárgyalás után Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja is csatlakozott a megbeszélésekhez. A világszervezet különmegbízottja egyelőre a legsürgősebb teendőkre koncentrál: 48 órás tűzszünetet szeretne elérni, hogy a megosztott, külvilágtól elzárt Aleppo lakosságához eljuthassanak a segélyszervezetek szállítmányai. Oroszország elvileg már kedden jóváhagyta a fegyvernyugvást, a teherautók készenlétben állnak, de Mistura közlése szerint a lázadók és a kormányerők részéről további garanciákra lenne szükség, hogy elindulhassanak.

Mindeközben a kormányerők és a lázadók csütörtöki megállapodása alapján megkezdődött az egyik legsúlyosabb válsággóc felszámolása: megkezdték az eddig a lázadók ellenőrzése alatt állt város, Daraja kiürítését. Mintegy négyezer lakos és 700 lázadó hagyja el a várost, az első buszok már tegnap elindultak. Az evakuálást a Vörös Félhold szervezet felügyeli, de az ENSZ szíriai különmegbízottja aggodalmát fejezte ki, mivel sem vele, sem a világszervezet ember jogi koordinátorával, Stephen O’Briennel nem konzultáltak a város kiürítéséről. Staffan de Mistura Genfben hangsúlyozta: „Fontos, hogy biztosítsák a várost elhagyók védelmét, s ne erőszakkal evakuálják a lakosságot, hanem önkéntes alapon”.

Kerry és Lavrov megbeszélései végül négy óra hosszat tartottak, de nem zárultak le. Amerikai tájékoztatás szerint a két ország között a technikai egyeztetés sokat haladt előre, de még nem tudni, tető alá hozható-e a megállapodás. A tárgyalások mindenesetre folytatódnak. A Washington Post szerint John Kerry a múlt hónapban, moszkvai tárgyalásain kezdeményezte a szíriai fellépés koordinálását, a hírszerzési információk megosztását, az együttműködést az Iszlám Állammal szemben. Azóta katonai és hírszerzési egyeztetések is folytak, demarkációs vonalakat vázoltak fel. A megállapodás-tervezet szerint a szíriai légierő felhagyna a bombázásokkal, az amerikai és az orosz légierő ugyanakkor koordinálná az Iszlám Állam elleni légicsapásokat. Amerikai külügyi források azonban óvakodtak attól, hogy a siker esélyeiről nyilatkozzanak. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint azt remélték, hogy legalább néhány pontban sikerül egyetértésre jutni a genfi megbeszéléseken. Orosz részről azt sürgetik, hogy válasszák szét világosan, mely csoportokat sorolnak a lázadó erőkhöz, s mely csoportokat tekintenek terrorista szervezeteknek, mivel ezek elhelyezkedése területileg gyakorta egybeesik.

Tovább bonyolította a helyzetet a török szárazföldi erők bevonulása Szíriába. Az ankarai kormány szerint a török fegyveres erők fellépésének célja, hogy a határtérségből kiszorítsák az Iszlám Állam egységeit, de a török offenzíva mögöttes szándéka a térségben aktív kurd erők visszaszorítása. A török harckocsik akkor lépték át a határt, amikor a Kurd Népvédelmi Erők (YPG) egységei kísérletet tettek a kurd népcsoport által lakott területek összekötésére.

Szerző

Két halott a Pokémon-Go miatt

Publikálás dátuma
2016.08.27. 07:44
Fotó: Edward Berthelot/Getty Images
Már a második ember halt meg zsebszörnyvadász autós miatt a héten Japánban, adta hírül pénteken a japán rendőrség. 

A 444.hu beszámolója szerint az első áldozat, egy japán nő kedden vesztette életét, mert elgázolta Tokusima városában egy autós, aki azért nem vette észre a gyalogost, mert elmélyülten "pokémonozott". Az autó vezetőjét őrizetbe vette a rendőrség, ám kihallgatása után szabadon engedte, ugyanakkor vizsgálat indított ellene gondatlanságból elkövetett emberölés címén.

A másik áldozat, egy vietnami nő csütörtökön halt bele ugyancsak gázolás okozta sérüléseibe. Őt még augusztus 11-én ütötte el egy autós férfi, aki ugyan épp nem vadászott zsebszörnyekre, viszont a sok "pokémonozás" miatt lemerült telefonja újratöltésével volt elfoglalva annyira, hogy nem figyelt fel az úton kerékpárral áthajtó nőre.

A Kyodo japán hírügynökség megjegyezte, hogy a szigetországban 79 közúti - zömmel kerékpáros és autós - baleset történt zsebszörnyvadászat miatt július, a telefonos játék startja óta.

Szerző