Előfizetés

A csodatevő termálvíz

Nem gondoltam volna, hogy csodákra képes a termálvíz. Pedig aki korábban is járt már az Eger környéki kisebb településeken – Szalókon, Demjénben – ma nehezen ismer rájuk. A termálforrásokra strandok, szállodák, vendég- és apartman házak, falusi vendéglátás települt.

Jó ez majdnem mindenkinek. Különösen Rácz Józsefnek, a környék gombás bárójának, aki strandot, barlangfürdőt, szállodát épít. Most majd Mészáros Lőrincnek is jó lesz, aki gázszerelőből szállodamogullá avanzsált, és megvette magának (?) a csőd szélén dülöngélő, bár látszólag aranybányának tűnő egerszalóki luxushotelt, a hozzá tartozó termálfürdővel együtt.

Jó ez, ha nem is annyira jó, mint a fent említett két oligarchának, az egyszerű demjénieknek és szalókiaknak is, akik a Termál-völgyként felkapott lett falvaikban végre munkát találtak. Kell a szállodákba szobalány, a vendéglőkbe pincér, a strandokra kabinos… Aki pedig vállalkozó alkat, addig bővíti a házát, amíg kiírhatja a kapujára, hogy panzió vagy vendégház. Még akkor is megéri kiadni a szobákat, ha számolni kell a kleptomán vendégekkel, akik visznek mindent, ami mozdítható. A napokban írtuk meg a szallas.hu honlapján található kimutatás alapján, mi mindent visznek magukkal a betérő turisták. A laminált padlótól a tűzifán, az állólámpán, a napozóágyon és a perzsa macskán át a vécékeféig tart a hosszú lista.

Nem annyira jó a trágyaszagban fuldokló szomszéd falu, Kerecsend lakóinak. Gombás Rácz ahelyett, hogy az államtól szagtalanításra kapott pénzből szagelszívót tenne a silóira, inkább strandot épít.

Mert mint mondtam, a termálvíz csodát tesz. Gyógyítja az ízületeket, a gazdagot pedig még gazdagabbá teszi.

A híres Ghibli Stúdió új filmje Magyarországon is látható lesz

Publikálás dátuma
2016.08.27. 14:33
Chihiro Szellemországban - Forrás: Studio Ghibli/Facebook
A Mozinet Filmnapokon láthatja először a magyar közönség a japán Ghibli Stúdió Cannes-i különdíjas A vörös teknős című új animációs filmjét. A filmmustrát október 28. és 31. között rendezik meg országszerte 14 art moziban.

A Mozinet Filmnapok válogatásában öt film hazánkban először, további tíz pedig újra látható lesz a mozivásznon. Mindegyik alkotásban közös, hogy a világ legrangosabb filmes mustráján mutatták be őket - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban. 

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának különdíját kapta A vörös teknős animációs film. A japán stúdió fennállása óta először engedett külföldi alkotót a berkeibe: az egészestés alkotás az Oscar-díjas Michael Dudok de Wit kilencévnyi megfeszített munkája eredményeként született. A Ghibli nevéhez olyan kiváló animációs filmek fűződnek, mint a Chihiro Szellemországban, A vándorló palota vagy a Szél támad.

A vörös teknős történetében egy hajótörött férfit mos partra a tenger. A szerencsés, ám magára hagyott túlélő felfedezi a trópusi sziget élővilágát, miközben különös kapcsolatba lép az egyik óriás teknőssel. Az élet örök körforgásáról szóló, elsősorban felnőtteket célzó, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát.A filmet Bucsi Réka rövid animációjával, a Love-val együtt vetítik majd.

A filmnapok sokszínű programjában szerepel Park Chan-wook A szobalány című koreai erotikus thrillere, Juho Kuosmanen Olli finn alkotó Maki legboldogabb napja című szerelmi története, valamint Asghar Farhadi iráni rendező Az ügyfél című párkapcsolati drámája. Emellett Alain Guiraudie francia rendező Állva maradni című alkotását, és Bruno Dumont A sors kegyeltjei. meg a többiek című abszurd vígjátékot is vetítik. Műsorra tűzik a legnagyobb nemzetközi sikert elért magyar filmet, a Saul fiát is.

A 6. Mozinet Filmnapok helyszínei: Budapest - Puskin Mozi, Békéscsaba - Center, Debrecen - Apolló mozi, Eger - Agria, Győr - Rómer Ház, Kecskemét - Otthon mozi, Miskolc - Művészetek Háza, Nyíregyháza - Krúdy mozi, Pécs - Apolló mozi, Szeged - Belvárosi mozi, Szentendre - p'Art mozi, Székesfehérvár - Barátság mozi, Szombathely - Savaria mozi, Veszprém - Városi Művelődési Ház - írták a tájékoztatóban.

Liberálisok: elérkezett a taxis hiénák aranykora

Publikálás dátuma
2016.08.27. 13:37
Illusztráció/Thinkstock
Az utóbbi hónapokban elérkezett a taxis hiénák aranykora, az Uber "kiűzése" pedig elmélyítette a problémát. Ezt  a Magyar Liberális Párt budapesti választmányának elnöke jelentette ki. 

Szabadai Viktor kifejtette: az Országos Taxis Szövetség bevallása szerint 150-200 taxis hiéna drogdílerként és futárként működik. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) legutóbbi vizsgálatán a taxisok 72 százaléka megbukott, a visszaélések fajtái közé tartozott például a hamis számla kiállítása, az órapörgetés, az engedély nélküli fuvarozás. A BKK 542 esetben vett fel taxisok jogsértése miatt jegyzőkönyvet május-júliusban. 

A politikus a hiénák elterjedésének bizonyítékaként említette a Sziget fesztiválon történt eseteket is, így például mikor egy taxisofőr megütött egy, a Sziget fesztiválról hazafelé tartó ír turistát és elvett tőle 25 ezer forintot. Az ellenzéki párt változatlanul fenntartja javaslatát, kéri egyebek között a rögzített árak felszabadítását, a piac újraszabályozását és a "taxishiéna-terror" felszámolását - hangoztatta Szabadai Viktor.