Előfizetés

Elkelt Orbán Ráhel törzshelye

Publikálás dátuma
2016.08.29. 07:07
Illusztráció/Thinkstock
Új üzemeltetője van a Deák téri Terminál étteremnek - értesült a Valasz.hu. A vendéglátós helyet üzemeltető Pakor-Gasztronómia tulajdonosa augusztus 19-e óta a „STU-SZA” Kft, amely Varga Lajos tulajdona. 

Varga az utóbbi időkben az állami és fideszes rendezvényeket biztosító Valton Security alapító tulajdonosa, mostanában pedig a gasztronómia területén is hasít. Ha az a kérdés, hogy ismerem-e Tiborcz Istvánt, akkor azt mondom, hogy hát persze - mondta az Indexnek korábban, ez a mondat pedig új értelmet nyerhet a Terminál Étterem üzemeltetésének megszerzésével. Erről a helyről ugyanis évek óta azt pletykálják, hogy valamilyen köze van hozzá a miniszterelnök lányának, Orbán Ráhelnek, de a cégpapírokban ennek semmi nyoma. Az viszont biztos, - legalábbis a HVG szerint - hogy Orbán Ráhel gyakori vendég az étteremben.

Meghalt Ben-Eliézer volt izraeli védelmi miniszter

Nyolcvan éves korában elhunyt Benjámin "Fuad" Ben-Eliézer, Izrael egykori védelmi minisztere, a baloldali szociáldemokrata Munkapárt egyik meghatározó személyisége volt - jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A régóta betegeskedő Ben-Eliézer halálhírét a tel-avivi Ichilov kórház közölte vasárnap. Az Irak déli részéből, Bászra városából származó népszerű politikus tizennégy éves korában, családja nélkül vándorolt be Izraelbe, majd négy évre rá bevonult a hadseregbe, ahol a tábornokhelyettesi rangig ívelő karriert futott be. Leszerelése után a 1984-ben a Jahad nevű párthoz, majd az azzal egyesülő szociáldemokrata Munkapárthoz csatlakozott. 1992-ben Jichák Rabin a lakásügyi tárcát bízta rá. Rá két évre ő volt az első izraeli miniszter, aki Tuniszban személyesen tanácskozott Jasszer Arafattal. Ebben arab anyanyelve és az arab-muszlim kultúra gyermekkorából hozott ismerete is segítette.

Az 1999-es Barak-kormányban miniszterelnök-helyettes és kommunikációs, valamint lakásügyi miniszter is volt. A politikai paletta jobboldalán is elismerték érdemeit, 2001-ben a jobboldali Likud párt élén kormányzó Ariel Saron nevezte ki védelmi miniszterré. Az akkori terrorhullám kivédésére határkerítést épített Izrael és a palesztin területek közé, noha élete végéig bízott a kétállami rendezés sikerében, a palesztin - izraeli békefolyamat végigvitelében.

Külpolitikai nézetei mindemellett igen kemények voltak, kulcsszerepe volt az 1982-es libanoni háború haditervének kidolgozásában, és a 2002-es, a Palesztin Hatóság területén végrehajtott, "Védelmi Fal" nevű hadműveletben. 2005-ben Saron új kabinetjében, majd Ehud Olmert kormányában is infrastrukturális miniszter lett. Benjámin Netanjahu második kormányában, 2009-ben ipari, kereskedelmi és munkaügyi miniszterként dolgozott, majd 2011-től két évvel ezelőtti visszavonulásáig a Munkapárt képviselője volt az izraeli parlamentben.

Fuad Ben-Eliézer legendásan jó, szinte baráti kapcsolatban volt Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnökkel, akit bukása után, az ellene folyó per idején is támogatott, és akit bebörtönzése idején is telefonbeszélgetéssel próbált együttérzéséről biztosítani.

Az ügyészség tavaly megvesztegetés elfogadása, pénzmosás, csalás, bizalommal való visszaélés és adócsalás címén nyújtott be ellene vádiratot, amely többek közt azt állította, hogy 400.000 dollár (mintegy százhúszmillió forint), és mintegy félmillió sékel (mintegy harmincnyolc millió forint) kenőpénzt kapott ipari miniszterként. A korrupciós per lefolytatását megromlott egészségi állapota már nem tette lehetővé.

A Munkapárt a politikust Simon Peresz utódjaként Izrael következő államelnökének szerette volna 2014-ben, de ő a korrupciós vádak miatt visszalépett a jelöltségtől.

Orbán Ferenc pápánál járt - Fotó

Orbán Viktor miniszterelnök a katolikus törvényhozók éves tanácskozásának keretében audiencián találkozott Ferenc pápával - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A magyar kormányfő is részt vesz a legnagyobb, keresztény elkötelezettségű állami vezetőknek egyeztető fórumot biztosító törvényhozói értekezleten, amelyet idén is a Róma melletti Frascatiban rendeztek meg. A tanácskozás résztvevőinek vasárnap nyílt alkalmuk személyes találkozásra a Szentatyával - mondta a sajtófőnök.