Római kori amfiteátrum falmaradványai kerülhettek elő - Fotók

Publikálás dátuma
2016.08.29. 20:28
MTI Fotó: Varga György
A 3-4. századból való falmaradványok feltárása Szombathelyen, a Kálvária-dombnál augusztus 29-én. A kőtömbök egy nagy római kori épületre engednek következtetni, és lehet, hogy egy 4-5 ezer férőhelyes amfiteátrum falmaradványaira találtak a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum régészei. 

Szerző

Ritka avar kori lelet került elő Hajdú-Bihar megyében - Fotók

Publikálás dátuma
2016.08.24. 15:48
MTI Fotó: Balázs Attila
Aranypárta egy 7. században élt 10-12 éves kislány koponyatöredékén a lelet bemutatóján a debreceni Déri Múzeumban 2016. augusztus 24-én. A ritka és különlegesen értékes avar kori leletre az M35-ös autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti nyomvonalának megelőző feltárásán bukkantak a múzeum régészei. 

Szerző

Új óra segítheti a kormeghatározást

Publikálás dátuma
2016.08.24. 07:17
Fotó: Thinkstock
A múltbeli erős sugárkitörések idején nőtt fáknak „időjelzőik" vannak az évgyűrűikben, amelyek segíthetnek az archeológusoknak a több ezer éve történt események pontos datálásában - írja az origo.hu.

Az Oxfordi Egyetem kutatói azt állítják, hogy a fák évgyűrűire támaszkodó új módszerükkel forradalmasítani lehet az ősi, például egyiptomi vagy maja civilizációk kormeghatározását.

A sugárkitörések idején szokatlanul nagy mennyiségben halmozódott fel a radioaktív szén-14 izotóp a fák évgyűrűiben, és ez segíthet megbízhatóan behatárolni az események történési idejét. Az elkülönülő csúcsok időjelzőként szolgálnak, mintha egy titkos óra lenne elrejtve az építőfákban, a papiruszokban, az élő növényekből vagy más szerves anyagokból készült kosarakban, állítja a Royal Society Journal Proceedings A folyóiratban megjelent cikk.

A kutatók úgy vélik, hogy az erős napviharok a Földet elérő nagy sugárkitöréseket okoztak Kr. u. 775-ben és 994-ben. Ezek elkülönülő csúcsokat hoztak létre az akkoriban növő fák radiokarbon-koncentrációjában. Az események pontosan datálhatók, mert az évgyűrűk olyan archívumokhoz tartoznak, amelyekben minden évgyűrű növekedési éve pontosan tudott.

Az új kutatásban a szerzők körvonalazzák, hogyan tudtak hasonló csúcsokat detektálni a világszerte jelenlévő több ezer éves évgyűrűanyagban. Azt állítják, hogy még maroknyi ilyen időjelző is lehetővé teszi számukra egy megbízható kormeghatározó keret összeállítását a fontos civilizációkat illetően.

A sarkalatos pont, hogy ezek az időjelzők minden élő növényben és fában jelen vannak, amelyek a sugárkitörések idején nőttek, beleértve az ősi épületekhez használt fa építőanyagot vagy más növényből készült terméket.

A cikk azt sugallja, hogy a létező évgyűrűadatok valószínűleg feltárnak más radiokarbon hullámzásokat adott években. A gondot azonban az okozza, hogy az évgyűrűadatok csak évtizedes blokkokban állnak rendelkezésre, nem évről évre.

A cikk egy korszerű matematikai módszert javasol az adott évek kiszűrésére ezekben a blokkokban, hogy megállapítsák, mikor fordultak elő a „változási pontok" a radiokarbonszintekben.

Szerző