Előfizetés

Karneváli hangulat Londonban

Publikálás dátuma
2016.08.30. 07:37
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BEN A. PRUCHNIE
Hétfőn fejeződött be Londonban a Notting Hill-i karnevál. 

A brit fővárosban 1966 óta minden évben megrendezik a karnevált, amely a riói után a világ második legnépszerűbb hasonló utcai fesztiválja. Vasárnap és hétfőn több mint egymillióan tekinthették meg a látványos produkciókat.

Idén néhány incidens is történt, hat embert, köztük egy 15 éves fiatalt megkéseltek, több mint száz embert őrizetbe vettek.

"Hol van Sombath?"

Ma van az Eltűntek világnapja, az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet arra figyelmeztet: a nyoma veszett személyek között továbbra is nagyon sokan vannak olyanok, akiket politikai okokból, erőszakosan tüntetnek el a kormányok. A szervezet "Védd a jogainkat" névvel kampányt indít az eltűntek érdekében.

Amikor Barack Obama a jövő hónapban első amerikai elnökként Laoszba látogat, megkérdezhetné: „Hol van Sombath?” Az aktivista Sombath Somphone-t a rendőrség 2012 decemberében vitte el, sorsa azóta is ismeretlen - emlékeztet az Amnesty International (AI) az Eltűntek világnapja alkalmából kiadott közleményében.

Három évvel az eset után a nemzetközi jogvédő szervezet felszólította a laoszi kormányt, hozzon létre egy független vizsgálóbizottságot az igazság felderítésére, mivel a rendőrségi nyomozás nem volt megfelelő. A hatóság emellett elmulasztotta Sombath családját a nyomozás fejleményeiről tájékoztatni.

Az AI figyelmeztet: a kormányok világszerte rendszeresen tüntetnek el embereket erőszakkal, hogy ezzel biztosítsák hatalmukat és elhallgattassák ellenzéküket. Salil Shetty, az AI főtitkára elmondta: szervezetük több száz erőszakos eltüntetéssel kapcsolatos esetben kampányol világszerte. "Az Eltűntek világnapja alkalmából több millió támogatónk szólítja fel ismételten a kormányokat, hogy azonnali hatállyal vessenek véget ennek a kegyetlen és jogsértő gyakorlatnak" - fogalmazott.

Szíriában a kormány a konfliktus 2011-es kirobbanása óta már több tízezer embert tüntetett el erőszakosan, egy emberi jogi ügyvédet, Khalil Maatougot 2012 októberében vették őrizetbe a biztonsági erők Damaszkuszban, azóta sem tudni róla semmit. De több mint egy éve van már annak is, hogy Pakisztán első női újságírója, a 24 éves Zeenat Shahzadi "eltűnt." Az egyiptomi belügyminisztérium az erőszakos eltüntetést pedig a békés ellenzékiek kisöprésére használja. 2015 eleje óta több száz embert - köztük gyerekeket - tüntetettek el a hatóságok.

Afrikában, a kameruni hatóságok Boko Haram elleni harca önkényes letartóztatásokhoz, fogvatartásokhoz, erőszakos eltüntetésekhez és tárgyalás nélküli kivégzésekhez vezet. Kenyában az erőszakos eltüntetések mindennaposak, ám a bizonyítékok ellenére a hatóságok tagadják, hogy rendszerszintű jogsértésről lenne szó. Az AI régóta sürgeti egy vizsgálóbizottság összehívását, és egy, a nemzetközi előírásoknak megfelelő, a felelősségre vonást biztosító jogi környezet kialakítását.

Aggályos a helyzet az amerikai régióban is: az AI idei jelentése szerint szerint több mint 27 ezer Mexikóban eltűnt ember hollétéről nem lehet semmit tudni. Európában pedig a Törökország dél-keleti részén zajló biztonsági akciókat hajtják végre törvényi felhatalmazás nélkül. A kurd politikus Hurşit Külter - a kurd önállóság egyik legismertebb szószólója - három hónapja tűnt el. A helyi hatóságok és biztonsági erők tagadták, hogy őrizetbe vették volna, annak ellenére, hogy nem sokkal eltűnése előtt Külter azt mondta az apjának, hogy rendőrök jártak nála.

Az AI szerint megdöbbentő, hogy a hatóságok nem képesek gyorsan, hatékonyan és függetlenül kivizsgálni az erőszakos eltüntetéseket. A szervezet a mai napon "Védd a jogainkat" névvel kampányt indít az eltűntek érdekében.

Lincshangulat egy gyerekgyilkosság miatt

Több tucatnyi romát telepítenek ki egy ukrajnai faluból, ahol megöltek és megerőszakoltak egy kilencéves kislányt - írja az origo.hu.

Az erőszak szombaton tört ki az Odesszához közeli Loscsinyivka faluban - számolt be a BBC. A dühös falusiak vasárnap felgyújtották és feldúlták több roma család házát, de az embereknek szerencsére sikerült elmenekülniük.

A gyilkossággal egy 21 éves roma férfit gyanúsítanak, akit őrizetbe vettek.