Szijjártó háromnak udvarolt

Publikálás dátuma
2016.08.30. 07:01
Szijjártó magyar külügyminiszter Lajčák szlovák, Waszczykowski lengyel, valamint Zaorálek cseh kollégája körében FOTÓ: MTI/KOVÁC
Egyszerre három visegrádi partnerének udvarolt tegnap Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter V4-es kollégái jelenlétében a szövetséget dicsérte és megköszönte, hogy részt vettek a magyar misszióvezetők értekezletén, ahol természetesen a menekültválság volt a fő téma. Eközben a lengyel külügyminiszter-helyettes Varsóból Angela Merkelnek azt üzente, konfliktushoz vezetne, ha a kvótát elutasító országoknak büntetést kellene fizetni. A nagy kelet-európai egység azonban aligha érhet el valódi eredményeket, ha az EU-val szemben foglal állást. A Brüsszelt ostorozó kormányzati kvótakampány eközben teljes erővel folytatódik.

A visegrádi együttműködés a legszorosabb és leghatékonyabb szövetség Európában - közölte tegnap a magyar misszióvezetők értekezletén Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a V4 elég bátor ahhoz, hogy nevén nevezze a dolgokat, hogy a képmutató és politikailag korrekt fogalmazásmód kényszere helyett őszintén beszéljen. A szövetség sikertörténet, és "a legjobbkor van a legjobb állapotban", ami azért fontos, mert Európának a második világháború óta nem kellett annyi súlyos kihívással szembenéznie, mint most. A csoport hangja együtt sokkal erősebb és tényezővé vált az unióban - fogalmazott a tárcavezető nyitóbeszédében, amit Miroslav Lajčák szlovák, Lubomír Zaorálek cseh, valamint Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter is végighallgatott. Szijjártó kedvesen becézgette is kollégáit, amikor megköszönte, hogy jelen vannak a tanácskozáson.

Tavaly minden külgazdasági rekord megdőlt, és ugyanezt várjuk el az idei évtől is - tette világossá a miniszter, aki három elvárást fogalmazott meg a vezető diplomaták számára. Kötelezővé tette, hogy a világ minden táján a lehető legszorosabb visegrádi együttműködés jöjjön létre, ez ugyanis szerinte a garancia arra, hogy a magyar nemzeti célkitűzések megvalósulhassanak. A nagyköveteknek ki kell állniuk a "biztonság" mellett, Közép-Európa ugyanis ma biztonságos hely, míg Európában másutt no-go zónák vannak és terrortámadásoktól kell tartani. Brüsszelnek Szijjártó szerint előbb-utóbb el kell felejtenie azt a politikát, amely százezreket ösztönöz arra, hogy Európába jöjjenek. Miután az elmúlt időszakban a nehéz kihívásokra a jó válaszok tagállami hatáskörben születtek meg, ezért a V4-ek azt akarják, hogy minél több hatáskör maradjon tagállami szinten. "Az európai szabályokat be kell tartani, nem szabad elfogadni, ha bárkit amiatt kritizálnak, mert azokat betartja" - fogalmazott, arról ugyanakkor nem beszélt, hogy a visegrádi országok korábban jelentősen eltérő válaszokat adtak a menekültválság kihívásaira.

Nem jogsértő Orbánék "brüsszelezése"
Jogszerű a kormány népszavazási kampánya - mondta ki tegnap a Kúria, helybenhagyva a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát. Nemény András, a szocialista párt alelnöke magánszemélyként fordult az NVB-hez a kormány "Tudta? Brüsszel egy városnyi illegális bevándorlót akar Magyarországra telepíteni" plakátjának és hirdetéseinek szövege miatt. Az ellenzéki politikus arra hivatkozott, a kormány nem vehetne részt a kampányban, vagy ha igen, akkor legfeljebb semleges pozíciót foglalhatna el. Az NVB a kifogást elutasította, mert szerintük a kabinet - mint kezdeményező - meghatározó szereplője az országos népszavazásnak, így nem lehet pusztán szemlélő vagy semleges résztvevő. A kifogásolt reklámmal pedig a kormány politikai véleményét fejti ki, azért, hogy a választópolgári akaratot befolyásolja. A Kúria tegnap elutasította az NVB határozatával szemben benyújtott felülvizsgálati kérelmet, a végzés jogerős.

Természetesen a V4-es vendégek is szót kaptak, a lengyel külügyminiszter például unortodox megoldásként azt sürgette, hogy építsenek bizalmi közösséget a polgárok és az uniós intézmények között és a Bizottság kevésbé elfogult politikát folytasson, amit Szijjártó nyilván örömmel vett. Nagynak mutatkozott tehát az egység a V4-es külügyminiszterek között is, bejönni látszik tehát Orbán Viktor erős kelet-európai szövetséget szorgalmazó politikája - legalábbis a menekültügyben. "Konfliktushoz vezetne, és tovább mélyítené a Brexit után az EU-n belül kialakult válságot, ha a menekültkvótákat elutasító országoknak pénzbüntetést kellene fizetniük" - üzente a német kancellárnak tegnap Varsóból Konrad Szymanski is. A lengyel külügyminiszter-helyettes arra reagált, amit Angela Merkel vasárnap este az ARD televíziónak mondott. A kancellár kiállt ugyanis saját menekültpolitikája mellett, és élesen bírálta azokat az európai országokat, így elsősorban épp a visegrádiakat, amelyek nem akarnak menekülteket befogadni. A lengyel külügyminiszter-helyettes emlékeztetett, a V4-ek számára elfogadhatatlan az uniós szinten központilag irányított menekültelosztási mechanizmus, mert ez a kérdés nemzeti hatáskörbe tartozik. Merkel viszont az ARD-ben világossá tette, ragaszkodik a kvótarendszerhez és reméli, hogy sikerül ebben megállapodni. Ennek része lehet, hogy egyes országok kevesebb migránst fogadnak be, ám ehelyett nagyobb pénzügyi szerepet vállalnak a válság megoldásában - vetette fel ismét.

Meglepetéskampány a DK-tól
Meglepetés-rendezvényeket is ígér az "Európa-ellenes álnépszavazás" előtti kampányában a DK. Az ellenzéki párt szeptember 2-től arra buzdítja a szavazókat, hogy maradjanak távol a kvótareferendumtól. A kampányt pénteken Gyurcsány Ferenc nyitja meg, aki szeptember 22-én Londonban is arra biztatja majd az ott dolgozó, tanuló magyarokat, hogy október 2-án ne voksoljanak. "Maradj Otthon, Marad Európában!" - üzenik szlogenjükkel, és mint tegnap Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke és EP-képviselője bejelentette, szeptember 15-től 500 óriásplakátot helyeznek ki országszerte, emellett százezer kisméretű, kiragasztható plakátot készítenek, de lesznek szórólapok is, amelyeken egyebek mellett azt hirdetik: "A távolmardás is szavazat - aki távol marad Magyarország EU-tagságára szavaz". Aktivistáik egy hónapra kitelepülnek az utcákra, a pultjaikon a "Ne menj el Orbán álnépszavazására" felirat szerepel majd. A hivatalos kampányzárójuk október elsején, egy élőlánc lesz a parlament körül, azonban a szavazás napjára meglepetést ígérnek. Lesz Facebook-kampány, az ellenzéki pártpárt három kampánykisfilmet illetve egy a pártelnök részvételével készített filmet tesz közzé az interneten, az egyik stúdióban pedig jelenleg is dolgoznak a kampánydalukon. A Facebook-on is gyűjtenek aláírásokat azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor le kell-e mondania, ha a kormány által kezdeményezett referendum érvénytelen lesz.
Ismert, hogy a DK és az október 2-re Szabad Európa Napot szervező MSZP együtt kampányol a kvótareferendum ügyében, ám más ellenzéki pártok egyelőre passzívnak mutatkoznak. Nem úgy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), amely ellenséggenerátort készített, hogy azzal segítsenek "minden nap új ellenséget találni". Legújabb internetes kampányában a viccpárt arra figyelmeztet, hogy "hülye kérdésre hülye választ" kell adni, ezért október 2-án érvénytelenül érdemes voksolni. Az MKKP már több mint 22 millió forintot kalapozott össze saját kvótareferendum elleni kampányára, így az ellenzéki pártok közül ők költhetik erre a legtöbbet. A pénzből nagyjából 400 óriásplakátot, 400 cityilightot, 100 ezer A4-es plakátot és ugyanennyi A3-as matricát készítenek. Ám a gyűjtés a népszavazásig tart, így a kétfarkúak még sok mindennel előrukkolhat.


Noha a német kancellár álláspontját több nagy európai tagállam osztja, a menekültválság komolyan veszélyezteti az EU egységét, de akár Magyarország és három visegrádi társa uniós megítélését is. Merkelt "új veszedelem fenyegeti Keletről" a következő uniós csúcson - fogalmazott tegnap a Handelsblatt című német lap is. A cikk szerint a V4 már régen egy "hangos jobboldali populista frakcióvá vált", és Berlin "sokáig alábecsülte ezt a veszélyes folyamatot". A csoport elsősorban "bankjegykiadó automatának nézi az EU-t", és "nem feltétlenül" tekinti értékközösségnek, amelyben a szolidaritás, az emberiesség és a liberalizmus is a politikai cselekvést meghatározó tényezők között van.

MSZP-s sürgetés a kormánynak
Völner Pál, az igazságügyi minisztérium államtitkára a megjelent hírek szerint személyesen biztosította az Európai Bizottságot, hogy az október 2-i népszavazás után a parlament nem alkot törvényt a kötelező kvóta elutasításáról. Ideje, hogy a Fidesz-kormány tisztázza, mire készül október másodika után - sürgette tegnap az MSZP. A párt szerint ideje, hogy a kormány befejezze a gyűlöletkeltő és unióellenes hazudozást, és elismerje: a népszavazás nem oldja meg a menekültválságot. Figyelmeztettek, amíg a Fidesz-kormány azon dolgozik, hogy kivezesse Magyarországot az európai közösségből, a párt átfogó reformcsomagot dolgozott ki az EU számára, amely például az intézményrendszer döntési átalakítására és a népképviselet befolyásának növelésére is megoldást ad. A szocialisták egyébként szombaton, az országos választmány alakuló ülésén ismertetik, hogyan akarják otthonmaradásra bírni az embereket október 2-án.

Szerző

Mosolyogjon, hátha felfedezik! - Filmforgatás a III. kerületben

A filmforgatás miatt ideiglenes forgalomkorlátozásra is készülni kell kedden és szerdán Óbudán. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén.

Tilos megállni!
2016. augusztus 30-án 0 órától
2016. augusztus 30-án 24 óráig, valamint

2016. augusztus 31-én 0 órától
2016. augusztus 31-én 24 óráig a Budapest III.,

Gázgyári lakótelep I., II. és III. csoport parkolósávjaiban.

Szakaszosan és időszakosan lezárásra kerül!
2016. augusztus 31-én 6 órától
2016. augusztus 31-én 19 óráig a Budapest III.,

Gázgyári lakótelep I., II. és III. csoport útjainak forgalma.

Szerző

Nem lesz népszavazás a gumihulladék-feldolgozóról Kaposváron

Elutasította a gumihulladék-feldolgozóról szóló népszavazás elrendelését Kaposvár közgyűlése hétfőn, mert annak kérdése okafogyottá vált.

A képviselők által megszavazott előterjesztés szerint a kaposváriaknak az "Akarja-e Ön, hogy Kaposváron gumihulladék-feldolgozó üzemet létesítsen a Homatech Recycling Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.?" kérdésre kellett volna választ adniuk.

A népszavazást Pintér Attila, az MSZP városi elnöke magánszemélyként kezdeményezte. Az akciót aláírásukkal támogató választópolgárok aránya meghaladta az elrendeléshez szükséges 25 százalékot, a Homatech ennek hatására visszalépett az építkezéstől, az önkormányzat és a cég közös megegyezéssel felbontotta a feldolgozónak szánt terület értékesítéséről szóló szerződést, majd a város a vételárat visszafizette a társaságnak.

Szerző