Fotópályázat a Víz Világtalálkozóra

Fotópályázatot hirdetett a november 28. és 30. között megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából a budapesti Capa Központ, a pályázaton műkedvelő és profi fotósok is indulhatnak.

A fotókat a Capa Központ honlapján keresztül csütörtöktől lehet feltölteni, később ezeket online is publikálják, de az eredményhirdetésen is látható lesz az összes pályázat, a legjobb tíz fotót pedig a Mai Manó Házban állítják ki.

A fotókon kívül kilencven másodperces videókat is várnak a szervezők szeptember 30-ig.

Szerző

Hajléktalan alkotók fotóiból nyílt kiállítás

A hajléktalanok mindennapjaira, problémáira igyekszik felhívni a figyelmet az a kiállítás, amely hajléktalan alkotók fotóiból nyílik kedden a Budapest Pontban.

A My Budapest Photo Project, a Budapest Bike Maffia és a Cafe Art szervezésében létrejött tárlat a szociális érzékenyítés mellett a hajléktalanság problémájára kívánja ráirányítani az emberek figyelmét - emelte ki a megnyitó előtt tartott sajtóbemutatón Fekete Bernadett, a My Budapest Photo Project vezetője.

Mint elmondta, a kezdeményezés során a szervezők 100 eldobható fényképezőgépet osztottak szét hajléktalan emberek között, akik így saját szemszögükből mutathatták be a várost. Mintegy 2000 fénykép készült, amelyek közül egy nyolctagú szakmai zsűri választotta ki a kiállításon látható 62 fotót.

A projektvezető kiemelte, hogy a legjobb képekre szavazni is lehet, akár a szeptember 18-ig látható tárlat helyszínén, akár online. A közönségnek legjobban tetsző 13 képből egy naptár készül majd, amelynek bevételéből az alkotókat támogatják a szervezők.

A naptárak október 10-től, a hajléktalanság világnapjához kapcsolódva lesznek elérhetők Magyarország mellett Ausztráliában, Nagy-Britanniában és Kanadában is, ahol több éve zajlik a hajléktalanokat bemutató hasonló kezdeményezés.

Szerző

Tizenhárom év fegyház Budaházynak

Publikálás dátuma
2016.08.31. 07:14
A rendbontó Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő vitába szállt a bíróval az ítélet miatt FOTÓ: MTI/MOHAI BALÁZS
Tizenhárom év fegyházra ítélte első fokon Budaházy Györgyöt a Fővárosi Törvényszék. Több társa 5-től 13 évig terjedő szabadságvesztést kapott. A vád szerint a Budaházy által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni a kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban. Az ítélethirdetés alatt rendbontás tört ki, a rendőrök kiürítették a tárgyalótermet. Furcsaság: a súlyos büntetés ellenére Budaházyt nem tartóztatták le.

Tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt kedden kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék. A férfit a bíróság a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéből is kizárta.

Az ügyész az összesen 17 vádlott közül a 15 terrorcselekmény miatt első fokon, nem jogerősen 13, illetve 5 év közötti fegyházra ítélt vádlott esetében előzetes letartóztatást indítványozott. A bíró szóbeli indoklása szerint azonban, csupán 10 személynél indokolt kényszerintézkedés. Budaházy Györgyöt és hat másik vádlottat, aki 10 év körüli fegyházat kapott, házi őrizetbe helyezte a törvényszék, további három - hét év körüli fegyházra ítélt - vádlottat pedig, lakhelyelhagyási tilalom alá.

Egyik társa 12 év fegyházat kapott terrorcselekmény, lopás, lőfegyverrel visszaélés miatt, négyen 10 évet, egy további pedig 9 évet kapott. Ketten kaptak két év körüli felfüggesztett szabadságvesztést, a többiek pedig 5-7 év körüli letöltendő szabadságvesztést.

Az ítélet kihirdetésére teljesen megtelt a Fővárosi Törvényszék díszterme, a hallgatóság az ítélethirdetés során többször felmorajlott, Budaházy megérkezésekor pedig tapsolt és az elsőrendű vádlott nevét skandálta.

A vád szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni a kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban.

A vád a 2007-es, 2008-as időszakról szólt, amikor sorozatban Molotov-koktélos vagy robbantásos támadások érték az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ pártirodáit és politikusaik otthonait. Célpont volt például a Gyurcsány-kormány titokminiszterének, Szilvásy Györgynek a vidéki háza, Hiller István egykori szocialista oktatási miniszter és Kóka János SZDSZ-frakcióvezető ingatlana. Felgyújtottak egy Vörös Csepel nevű szórakozóhelyet, a Broadway Jegyiroda kirakatát és két melegbárt, az egyiket olyankor, amikor éppen vendégek is voltak bent. A vádpontok között szerepelt egy székesfehérvári bankautomata felrobbantása is, pénzszerzési céllal – írta az Index.

Amikor az ügyész a fellebbezésekről kezdett nyilatkozni, a hallgatóságból pfujoltak. Az ott helyet foglaló Morvai Krisztina, a Jobbik színeiben megválasztott európai parlamenti képviselő azt hangoztatta, hogy az ügyész már ismeri az írásba foglalt ítéleteket.

 Pártos vélemények
A Demokratikus Koalíció alelnöke üdvözölte az ítéletet. Vadai Ágnes közleményében úgy fogalmaz: ez az első alkalom, hogy ítélet született egy szélsőjobboldali terrorista ellen, aki robbantásokkal próbálta megfélemlíteni a korábbi, baloldali kormány tagjait.
A politikus kijelenti, hogy a magyar jobboldal a keddi ítélettel "megkapta rég megérdemelt bizonyítványát, még ha a 2006-tól kezdődően erőszakos bűncselekményeket politikai alapon elkövető terrorcsoport ítéletére 10 évet kellett is várni".
A DK szerint az ügy rávilágít arra, hogy Magyarországon nem a háború elől menekülők, hanem az Orbán Viktor és Vona Gábor szárnyai alatt felnőtt erőszakos csoportok jelenthetnek terrorveszélyt.
A Jobbik igazságtalannak tartja a döntést. Az ellenzéki párt az elmúlt 26 év legnagyobb szégyeneként értékelte, hogy míg Budaházy Györgyöt elítélik, "addig sem a Biszku-féle kommunista vezetők, sem a rablóprivatizáció egyetlen tettese, sem egyetlen korrupt politikus, sem a 2006-os rendőrterrorért felelős Gyurcsány Ferenc és társai nem kerültek rács mögé, Vizoviczki László pedig ki tudja, honnan előteremtett negyedmilliárd forint ellenében odahaza dőzsölhet ".

A bíróság folyosóján azt kiabálták, hogy "vérbíró", „gyilkosok", valamint Budaházy nevét skandálták. A teremben a hallgatóság egy része elénekelte a himnuszt és a székely himnuszt. A bíró kérésére a rendőrök kiürítették a tárgyalótermet.

Móricka
Ugye, ismerik a viccet, amikor Mórickának mindenről ugyanaz jut eszébe? Ezt a Kis Magyar Pornográfiát idézi Schiffer András Facebook-bejegyzése a perről: „Budaházy tizenhárom év. Mennyi jár a szemkilövetésekért?”
Hiába a semmisségi törvény, az újratárgyalt perek, az LMP lemondott társelnökének is mindenről ugyanaz jut eszébe. Ahogy Schmidt Máriának sem volt jobb ötlete Desmond Child '56-os dalának önplágiumát védendő, mint „a védtelen tömegbe lövető Gyurcsány-kormány”.
Valóban nincs az LMP körül „szellemi erőtér”, ahogy Schiffer állította lemondásakor. Ezt ugyanis a Jobbik és a Fidesz rég elfoglalta. Ha Schiffer ebbe a „szellemi erőtérbe” akar betörni, jó úton jár. Csak az LMP-t sajnálom.
S. Z.
Szerző