Előfizetés

Tőzsér Dániel Debrecenben

Publikálás dátuma
2016.09.01. 07:57
Tőzsér a Queens Park Rangers - Fulham meccsen Fotó: Ker Robertson/Getty Images
Tőzsér Dániel hazatért és a labdarúgó NB I-ben szereplő DVSC-ben folytatja pályafutását.

A 31 éves korábbi válogatott középpályás hároméves szerződést kötött a hajdúsági klubbal.

A Ferencvárosban 2004 és 2006 között 54 NB I-es meccsen pályára lépő játékos számára nem lesz ismeretlen a debreceni közeg, hiszen a 2000-es évek elején rövid ideig a DVSC utánpótlásbázisán nevelkedett, az első osztályban is a debreceni együttes színeiben mutatkozott be – 16 évesen.

Tőzsért még egy évig élő szerződés kötötte a QPR-hoz, ám a londoni csapat nem gördítene akadályt a távozása elé.

NOB: harc a dopping ellen

Publikálás dátuma
2016.09.01. 07:56
Fotó: Szalmás Péter/Népszava
Tizenhét nemzeti doppingellenes szövetség szerdai koppenhágai találkozóján javaslatokat fogalmazott meg a tiltott szerek használatának visszaszorítására.

A dániai konferencián egyik javaslatuk az volt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és más jelentős nemzetközi sportszervezetek képviselői ne viselhessenek tisztséget doppingellenes szervezetekben. A javaslat életbe lépésével elkerülhető lenne az olyan összeférhetetlenség, mint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelenlegi elnökének, a brit Craig Reedie-nek az esetében, aki NOB-tag is.

A tanácskozók emellett azt az ötletet is megfogalmazták, hogy a WADA-nak álljon hatalmában szankciókat kivetni azokra, akik a doppingellenes küzdelmet olyan mértékben hátráltatják, mint ahogy azt Oroszország tette államilag irányított doppingrendszerével.

A téma időszerűségét támasztja alá, hogy ugyanezen a napon négy sportoló eredményét törölték, akik érmesek voltak a 2008-as pekingi olimpián. Mindegyiküknek pozitív lett a nyolc éve levett mintájukon új eljárással elvégzett doppingteszt.

A NOB tájékoztatása szerint két orosz női és egy örmény férfi súlyemelő mellett a 4x400-as orosz női futóváltó jutott utólag a kizárás sorsára és kényszerült arra, hogy visszaadja olimpiai érmét.

A lebukottak: az 58 kg-ban ezüstérmes Marina Sajnova, a 75 kg-ban harmadik Nagyezsda Jevsztyjucsinya, illetve a szintén bronzot szerzett Tigran Martirosian. Az orosz női futóváltónak az ezüstérmétől kell megválnia Tatjána Firmova pozitív tesztje miatt.

További két kilencedik helyezett súlyemelőnek – a moldovai Alexander Dudoglónak (69 kg) és az azeri Intigam Zairovnak (85 kg) - is törölték a pekingi eredményeit.

A NOB az új módszerekkel az év elején újra megvizsgáltatta a Pekingben és Londonban levett doppingmintákat. Az új eljárással 55 új pozitív tesztet találtak (32 pekingit és 23 londonit), húsz súlyemelő volt a szabályokat megszegők között.

Gyerekekkel töltenék meg a lelátókat

Több tízezer brazil iskolás szurkolhat a riói paralimpián egy nemzetközi kampánynak és a játékok oktatási programjának köszönhetően. 

A londoni olimpia marketingigazgatója, Greg Nugent által múlt héten indított kampány célja tízezer brazil iskolás eljuttatása a játékokra.

A Töltsük meg a lelátókat kezdeményezés támogatói 30 dollárért (8300 forint) vásárolhatnak tiszteletjegyet a játékokra, az összegyűlt összeg pedig a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság alapítványa, az Agitos számlájára kerül.

A szervezet ebből vásárol brazil gyerekeknek és fogyatékkal élőknek jegyet, a fennmaradó összeget pedig mozgáskorlátozott dél-amerikai emberek sportolását támogató projektekre fogják fordítani.