Előfizetés

7-en a 7-ről - Önnek mit intézett már a bahreini konzul?

Arató András, Klubrádió

Minden rendes magyar ember az ő rokona, akár szeretné (az illető), akár nem. Minden rokon egyenlő, de egyes rokonok egyenlőbbek, ezeket nevezzük bahreini konzulnak. A konzulság különben nem könnyű kenyér, feleségnek is vélelmezhetik az ember fiát. Vagy lányát.

Avar János, újságíró

Jó, hogy rákérdeztek. Tavaly véletlenül hírét vettem, hogy a kormányfő lánya és veje Bahreinbe megy turistáskodni, s a magyar diplomácia nem segít nekik, mert azt a papa szigorúan tiltja. Pedig csak az a hobbijuk, hogy mosolyfotójuk legyen, mint a papának Obamával, az ottani energiaügyi főemberrel, s talán kapnak kis csokit is. Mivel nem szeretem a fordított nepotizmust sem, s valaki állítólag ismerte az ottani konzult, kértem segítsenek nekik. Mondják, lett abból valami?

Bolgár György, rádiós újságíró

Nekem még azt is elintézte, hogy ki se kelljen mennem Bahreinbe, és mégis legyen gázom, olajom, energiám. Ahogy elnézem, szegény Tiborcz házaspárnak rengeteget kell lejsztolnia még ahhoz is, hogy egy kis bahreini szuvenírhez jusson. Orbán-családtagnak lenni tényleg komoly megpróbáltatás. Képzeljék csak el: az a rengeteg muzulmán Bahreinben, és Tiborczék a puszta kezükkel állították meg őket. A jutalmuk pedig csak egy kis csoki és kávé.

Friss Róbert, újságíró

Nem szeretnék rokon (sem) lenni, nem szeretném a konzult arra kérni, kopogja már ki nekem is, mi lesz a vacsora.

Horváth István, hírlapíró

Elvitt a csokiügyi miniszterhez. Egyébként szeretnék Orbán-rokon lenni, mert ebben a családban mindenki a saját lábán áll és sok csokihoz lehet jutni.

Horváth Zoltán, újságíró

Egyszer kértem valamit a bahreini konzultól, de azt válaszolta, hogy küldeném előbb ki a családfám. Postafordultával küldtem, azóta se kép, se hang, se csoki, se kávé. Még egy nyomorult gyöngyhalász-sztorit se küldött.

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Elintézett már magától is néhány vidám órát nekem, amint a semmire nem emlékszemtől eljutott a gyöngyhalászat legapróbb részleteiig is. Arra viszont megkérném a tisztelt urat, hogy telefonálja már körbe más országokban működő kollégáit, hogy ottani minisztereknél is magánoskodott-e a derék pár. Mert akkor jó lesz, ha készülődnek a magyarázkodásra. Persze valószínűbb, hogy ezt már meg is tette, és a tiszteletbeli konzulok azóta szakmányban szedetik le a netről a privát utak protokollfotóit.

Gyanús cégtől jött az államtitkár

Uniós fejlesztésekért felelős államtitkár lett Schanda Tamás János, az Állami Számvevőszék által is kritizált, különös gazdálkodású Új Nemzedék Központ egyik korábbi felügyelőbizottsági tagja. 

Az állami tulajdonú, fidelitasos vezetésű Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. 2014-re több milliárdos veszteséget termelt és eltüntetett 3 milliárd forintnyi EU-s pénzt, amiből elvileg az Ifjúság.hu-val kellett volna növelniük a köznevelésben tanulók esélyegyenlőségét, de meglepően sokat költöttek belőle kommunikációs kampányra Szijjártó Péter régi barátjának, Kuna Tibornak a cégénél, a Young and Partnersnél, illetve más, fideszes kötődésű cégeknél. A gazdálkodásukat vizsgáló Állami Számvevőszék hiába kérte a 2011-2014 között időszak dokumentációját, nem kapta meg a papírokat arra hivatkozva, hogy beázott a szervezet székháza és "eláztak a papírok". Az ÁSZ februárban fel is jelentette a társaságot, azonban májusban az ügyészség tájékoztatása szerint megszüntették az eljárást - értesült a Népszabadság.

Rátenyerelnének a bíróságokra?

B.I.M.
Publikálás dátuma
2016.09.03. 07:05
Illusztráció: Thinkstock
Hiába magyarázkodik a kormány, a jogász szakma és a demokratikus ellenzék is elutasítja a közigazgatási bíróságok létrehozására vonatkozó terveket. Trócsányi László igazságügyi miniszter tegnap négy párttal (Fidesz, KDNP, Jobbik, LMP) egyeztetett a közigazgatási perrendtartásról, elmondása szerint jó szakmai megbeszélést folytattak.

A tárcavezető, aki a polgári perrendtartásról szóló törvényjavaslat benyújtását jelentette be tegnap, a közigazgatási bíráskodás kapcsán hangsúlyozta: Magyarország és a jogállam érdeke, hogy teljes körű felülvizsgálata jöhessen létre a közigazgatásnak. Állította: ez nem politikai ügy, hanem szakmai kérdés, egyúttal visszautasította azokat a vádakat, hogy pártbíróság jönne létre. Készek vitát folytatni mindenkivel az ügyben, de szakmai hozzáállást kérnek - mondta.

Az MSZP továbbra sem támogatja a közigazgatási bíróságok felállításának tervezetét, mert az csak a közigazgatási bíráskodás fideszes pártkatonákkal való feltöltését, következésképpen a bírói függetlenség felszámolását szolgálja - közölte Bárándy Gergely. A szocialista politikus szerint a Fidesz által beterjesztett koncepció "újabb támadás a bírói függetlenség ellen hiszen a kormánypárt elképzelése szerint a jövőben bírák helyett fideszes pártkatonák döntenének az állampolgárok közigazgatási ügyeiben".

A tervezet szerint a jövőben valóban nemcsak bírák ítélkezhetnének az új testületben, hanem többségüket a közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők közül választanák ki, s ez a bíróság döntene valamennyi állami intézmény működésének jogszerűségét, így például a közérdekű adatkezelést érintő ügyekben is. Az Így írnánk mi blog alkotmányjogász szerzői úgy összegezték álláspontjukat: korántsem alaptalanok az aggodalmak, hiszen a normaszöveget konkrétan átszövi a közigazgatási bíráskodás politikai befolyásolásának igénye, azaz úgy tűnik, "rátenyerelnének" a bíróságokra. "Ha a kormányzat komolyan gondolja, hogy a szakmai színvonal emelése a tervezett átalakítás célja, akkor el kell hagynia a tervezetből minden olyan rendelkezést, ami alkalmas a bírói függetlenség csorbítására, máskülönben a tervezetet még tárgyalási alapnak se tekinthetik a jogállam hívei."