Előfizetés

Városnéző buszok: mégsem lesz monopólium?

Publikálás dátuma
2016.09.03. 07:23
Illusztráció: Thinkstock
A tegnap lejárt határidőig három pályázatot adtak be a városnéző buszos cégek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) koncessziós tenderére - tudta meg a Napi.hu Toldi Annamáriától, a Program Centrum Kft. Ügyvezetőjétől.

A Mr. Nilsz Kft. és a Program Centrum Kft konzorciumban indult, a City Tour Hop On Hop Off Kft. egyedül, a Big Bus, pedig az anyacége révén tudott pályázni, mert a magyar vállalat nem felelt volna meg a pályázati követelményeknek. A BKK öt nap múlva szólal meg az pályázatokkal kapcsolatban - mondta Toldi Annamária. A tét nem kicsi, mivel a tender nyertese a mostani négyszereplős felállással ellentétben egyedüliként végezheti a fővárosi turistabuszok üzemeltetését.

A BKK tegnap ismét közleményben állt ki az egyszereplős modell mellett. Indoklásuk szerint a nemzetközi példákat követő átalakítás növelni fogja a turisztikai szolgáltatás színvonalát, miközben a versenyjogot sem sérti. A BKK optimizmusának azonban ellentmond, hogy Tarlós István főpolgármester tegnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a pályázat határidejét módosítani kell, hogy ne alakuljon ki monopolhelyzet, ellenkező esetben a városvezető a döntés megvétózását is fontolóra veszi.

Mint ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés júniusban döntött úgy, hogy a jövőben egyetlenegy cégre bízza a városnéző buszok működtetését. Az intézkedést a jelenlegi piaci szereplők mellett a Gazdasági Versenyhivatal is kifogásolta.

Átvette kinevezését a CEU új rektora

Publikálás dátuma
2016.09.03. 07:10
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem új rektora tegnap vette át kinevezését Áder János köztársasági elnöktől a Sándor palotában.

A kanadai állampolgárságú világhírű történészt, írót, újságírót májusban választotta meg a CEU szenátusa és kuratóriuma az egyetem ötödik elnök-rektorává. Ignatieff a Harvard Egyetem Kennedy Kormányzástudományi Iskolájának professzora, korábban tanított Nagy-Britanniában, Cambridge-ben, Oxfordban, s Kanadában, a Torontói Egyetemen is. „Tudós, de jártas a politika világában is, ezért ideális választás az egyetem élére ezekben a kihívásokkal teli időben” – mondta George Soros, az egyetem alapítója a rektorváltást bejelentő CEU-közlemény szerint. Ignatieff elődje, John Shattuck a CEU rector emeritusa lett.

Pukli: nem pártok, elvek mellett állok

J.D.
Publikálás dátuma
2016.09.03. 07:08
FOTÓ: Népszava
"Voltam én már minden: MSZP-s, aztán amikor levelet küldtem a Kliknek a migráns diákokkal kapcsolatban, hazaáruló, most éppen fideszes. Hangsúlyozom: nem politikai oldalak, hanem elvek mellett állok ki. Észre kellene már venniük a magyar embereknek, nincs olyan, hogy baloldal vagy jobboldal" - mondta lapunknak Pukli István, miután a kormánypárti Magyar Idők pénteki számában azt nyilatkozta: sem a szélsőjobboldal, de a jelenlegi baloldal sem lehet alternatíva az ország irányítására. 

A budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója és a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója a napilapnak arról is beszélt, nem cél az Orbán-kormány megdöntése, csak az, hogy észrevegyék és kijavítsák a hibákat az oktatási rendszerben.

Ezzel szemben Pukli a Budapestbeacon.com-on megjelent csütörtöki interjújában azt mondta, most már be kell látni, hogy a jelenlegi kormány bukása nélkül nem lehet lényegi oktatáspolitikai változásokat elérni. Az igazgató azonban nem lát ellentmondást. "Nem akarunk kormányt buktatni, de addig harcolunk a céljainkért, amíg el nem érjük azokat. Ha végül ezt csak a kormány bukásával lehet elérni, úgy kell lennie" - fogalmazott Pukli. Csütörtöki interjújában beszélt arról, a Tanítanék olyan módszerekhez folyamodik majd, amelyekkel az eddigieknél hatékonyabban változtathatnak a kormány gondolkodásán, részleteket azonban még nem közölt. Lapunknak ugyanakkor azt mondta: annak ellenére próbálják meggyőzni a kormányt, hogy ő maga nem hisz abban, hogy sikerülni fog.