Előfizetés

Helyén marad a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora

Eredményesen zárult a rektori pályázati eljárás a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a fenntartói testület a pénteki ülésén támogatta Patyi András pályázatát, és felkérte a testület ügyvivőjét a kinevezéshez szükséges igazgatási lépések megtételére.

Az egyetem pénteki, eljuttatott közleményében azt írta, a 2019. december 31-éig szóló kinevezést az egyetemet fenntartó miniszterek az oktatásért felelős miniszterrel közösen terjesztik a köztársasági elnök elé. A rektori pályázatot az NKE szenátusa is megvitatta, és harminckét igen szavazattal támogatta. Patyi András 2012. január 1-je óta vezeti az egyetemet, jelenlegi megbízatása ez év végén jár le.

Elhunyt az üzbég elnök

Publikálás dátuma
2016.09.02. 19:16
Iszlam Karimov. FOTÓ: Host Photo Agency/Ria Novosti/Getty Images
Elhunyt Iszlam Karimov, Üzbegisztán veterán államfője, aki 1989 óta vaskézzel irányította a volt szovjetköztársaságot. 

Karimov halálát Binari Yildrim török kormányfő jelentette be egy televízióban közvetített kormányülésen. Üzbegisztánban a televízió gyászzenét játszott, de nem tették közzé az elnök halálhírét, az első híradás arról szólt, hogy "rosszabbra fordult" az államfő egészségi állapota. Az üzbég elnök a hét elején stroke-ot kapott, de betegségéről csak pletykák terjedtek el. A Reuters hírügynökségnek több diplomata megerősítette, hogy Karimov elhunyt. Üzbegisztáni honlapok úgy tudják, hogy Karimovot ma temetik Szamarkandban, s fotók is megjelentek temetői munkálatokról. Afganisztánban bejelentették, hogy Asraf Gáni afgán elnök részt vesz az üzbég államfő temetésén.

Üzbegisztánban nagy a politikai bizonytalanság, hatalmi vákuum keletkezett, s megindulhat a hatalmi harc az utódlásért. Sokáig úgy tűnt, Karimov lányát szeretné az államfői székbe segíteni, Gulinát azonban korrupcióval vádolták, s kiesett apja kegyeiből. Karimov legvalószínűbb utódjelöltjének Savkat Mirszijajev eddigi kormányfőt tartják, de lehet, hogy helyettese, az eddigi pénzügyminiszter, Rusztam Aszimov foglalja el az államfői posztot.

Rakéta-robbanás - Éveket csúszhat a Facebook-vezér álma

Újrahasznosított rakétával akarták a világűrbe juttatni a Facebook közreműködésével készült műholdat, amely a szubszaharai régióban sok helyen hiányzó internetszolgáltatást biztosította volna. A rakéta azonban még kilövés előtt felrobbant, teljesen megsemmisítve a mintegy 200 millió dollárt érő eszközt. A baleset pontos okát még vizsgálják.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítójának közreműködésével készült műholddal robbant fel csütörtökön a SapceX hordozórakétája a floridai Kennedy űrközpont indítóállomásánál. Mint megírtuk, a Falcon 9 rakéta még kilövés előtt (a tervek szerint a mai napon szerették volna az űrbe juttatni), gyújtásának tesztelésekor robbant fel, személyi sérülés szerencsére nem történt. A robbanásról egy videofelvétel is felkerült a világhálóra, a beszámolók szerint olyan erős volt, hogy még a több mérfölddel arrébb lévő épületek is beleremegtek. A videón az látható, ahogy a rakéta szinte azonnal teljesen megsemmisülve lerobban a kilövőállomásról.

A robbanás pontos okát még nem tudják. Elon Musk, a SpaceX alapítója annyit közölt, hogy a baleset valószínűleg üzemanyagtöltés közben történt. Az oltásban az űrrepülőtér saját katasztrófavédelmi egységei is segítettek, a kilövőállásban is komoly károk keletkeztek, az okok felderítésére pedig részletes vizsgálatra lesz szükség. Egyébként nem ez volt az első eset: a SpaceX tavaly is elveszített egy hordozórakétát, akkor a kilövés után robbant fel, egy merevítőrúd eltörése okozott problémát.

A Falcon 9 most az izraeli AMOS-6 műholdat vitte volna magával, amelyre a Facebook 95 millió dollárt költött, összesen pedig majdnem 200 millió dollárba került. A műhold feladata a szubszaharai régióban sok helyen hiányzó internetszolgáltatás biztosítása lett volna, amellyel Zuckerberg régi álmát váltotta volna valóra. A történelmi jelentőségű beruházás azonban éveket is csúszhat. A szombati kilövés emellett azért is nagy jelentőségű lett volna, mert most először juttattak volna műholdat "újrahasznosított" rakétával a világűrbe: a Falcon 9-et korábban már sikeresen kilőtték, igaz akkor "csupán" annyi volt a feladata, hogy egy óceánon lebegő platformon landoljon.

Mark Zuckerberg - aki épp Afrikában tartózkodott a baleset idejében, hogy vállalkozókkal, kormánytisztviselőkkel és programfejlesztőkkel találkozzon - a Facebook-on azt írta: nagyon csalódott volt, amikor meghallotta a hírt, mivel ez a műhold a rengeteg vállalatnak, de mindenki másnak is lehetővé tette volna a kapcsolódást a földrészen.

Kapcsolódó
Robbanás a Kennedy űrközpontban - Videó!