Orbán Viktor törvényt sértett

Publikálás dátuma
2016.09.03. 14:29
Orbán Viktor nem volt hajlandó válaszolni az Együtt írásbeli kérdésire. Forrás: Facebook
Orbán Viktor 15 napon belül sem válaszolt az Együtt által benyújtott írásbeli kérdésekre, melyeket Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője intézett hozzá még augusztus közepén a Mészáros Lőrinccel fenntartott vagyoni, gazdasági kapcsolatáról. Az ellenzéki párt szerint elfogadhatatlan, hogy a miniszterelnök "nem tartja be a törvényeket és az ország vezetőjeként megengedi magának, hogy egyszerűen nem válaszol a hozzá intézett írásbeli kérdésekre."

Ahogy lapunk is beszámolt róla, írásbeli kérdést nyújtott be az Együtt Orbán Viktornak a Mészáros Lőrinccel fenntartott vagyoni, gazdasági kapcsolatáról. Szabó Szabolcs, a párt országgyűlési képviselője többek között arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy járt-e ő maga vagy bármelyik közeli családtagja valaha a Mészáros, illetve a cége tulajdonában lévő horvátországi nyaralók bármelyikében. Szabó arra is kíváncsi volt, hogy miért gondozzák a miniszterelnök kutyáját, a híressé lett Nárciszt a Mészáros használatában lévő hatvanpusztai birtokon, és mit keresett ott a miniszterelnök feleségének autója. 

Orbán Viktornak a törvény szerint 15 napon belül válaszolnia kellett volna Szabó Szabolcs kérdéseire. A határidő péntek délután lejárt, de választ nem kapott az országgyűlési képviselő. Az Együtt szerint elfogadhatatlan, hogy a miniszterelnök "nem tartja be a törvényeket és az ország vezetőjeként megengedi magának, hogy egyszerűen nem válaszol a hozzá intézett írásbeli kérdésekre" - idézte az ellenzéki párt közleményét az atv.hu.

Szerző

MÁV-hiba miatt több vonat sem fut be a Délibe

Műszaki hiba miatt csak a távolsági vonatok közlekednek a Déli pályaudvarig szombaton, a többi szerelvény Kelenföldig szállítja az utasokat - közölte a Mávinform sajtóügyeletese.

Kavalecz Imre tájékoztatása szerint a Déli pályaudvar és Kelenföld között megrongálódott a vasúti felsővezeték, emiatt a helyreállításig csak egy vágányon közlekedhetnek a vonatok, 30-40 perces késéssel. A nagyobb torlódások és késések elkerülése miatt a vasúttársaság a komáromi és székesfehérvári elővárosi szerelvényeket csak Kelenföldig közlekedteti.

Szerző

"Ne segíts a Fidesznek" - Beindult az MSZP plakátkampánya is (Fotók!)

Publikálás dátuma
2016.09.03. 13:16
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Az MSZP elnöke szerint 2018-ban buknia kell a Fidesznek, az Orbán-rendszernek, mert átverték az embereket azzal, hogy tudnak az ő érdekükben kormányozni, holott csak saját klientúrájuk érdekében lépnek fel. Molnár Gyula  pártja évad- és kampánynyitó választmányi ülésén beszélt a kormánypárt hazugságairól a Dürer Rendezvényházban. A kvótanépszavazásról azt mondta, hogy aki elmegy voksolni, az Orbán Viktor hatalmon tartását segíti, de továbbra is kiállt azon véleménye mellett, hogy az MSZP tavaly május óta nem támogatja a betelepítési kvótát. Hiller István, a párt választmányának új elnöke vázolta a szocialisták megerősödésének kulcsát, mégpedig hogy ők az emberek problémáival foglalkoznak. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Molnár azt mondta, a Fidesz országa a látszatok országa, a siker, a munka, a fejlődés látszatáé. A kormány csak elvenni tudott az emberektől: vitte a demokráciát, a pénzüket és viszi a jövőjüket is - tette hozzá. A júniusban megválasztott pártelnök azt mondta, a Fidesz nem tud kormányozni: az egészségügy, az oktatás összeomlóban, az emberek többsége nem tud megélni a fizetéséből.

Molnár Gyula úgy fogalmazott, "a Fidesz talált egy új szövetségest", a hírek szerint "Habony és Finkelstein mutatta be Orbán Viktornak a két szürke eminenciást, a fortélyos félelmet és a kiábrándult közönyt". Ez a két veterán szövetséges - folytatta - korábban olyan nagyágyúkkal is együttműködött, mint Sztálin, Hitler vagy Rákosi. Hozzátette: a nemzeti együttműködés rendszerében mindenki a másikat nézi és hibáztatja. 

Az MSZP elnöke közölte, pártja lelép erről az útról. Olyan országot szeretne, ahol a tehetség és a szorgalom sikeres lehet akkor is, ha nem valamelyik megyei nagyúr családjához tartozik valaki, ahol mindenki kap esélyt,; ahol "nincsen minden héten háború", ahol jólét és biztonság van. Az MSZP a változást akarók pártjává fog válni - mondta. Molnár Gyula elismételte, hogy az MSZP 2015 májusa óta nem támogatja a betelepítési kvótát, de tiltakozik a gyűlöletkeltő népszavazás ellen, és távolmaradásra szólít fel. Aki elmegy, az Orbán Viktor hatalomban tartását segíti - hangoztatta. Hozzátette: a népszavazás akár fölöslegessé válhatna akkor, ha lenne egy világos és egyértelmű javaslat, amely megoldást jelentene, és így véget lehetne vetni a referendummal járó pénzpocsékolásnak. Az ellenzéki politikus ismét felszólította a Fideszt, mondja meg, milyen közjogi következménye lesz a referendumnak.

Az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért és a Demokratikus Koalíció három különálló pártok, de ugyanazt mondja a népszavazásról, és együttműködik a kampányban az MSZP-vel. Ha ezek a pártok úgy akarják, együtt fognak működni az Orbán-rendszer leváltásában is - fogalmazott. Kitért arra, hogy mind a 106 választókerületben a legalkalmasabb jelöltet kell kiválasztani, akár előválasztással. Ha valaki a közös jelölt kiválasztásában nem vesz részt, az Orbán Viktor hatalomban maradását segíti - jelentette ki.

Molnár Gyula kitért arra, hogy ezzel a nappal nem csupán az október 2-ai népszavazás szocialista kampányát indítják el, hanem elindulnak azon az úton, amelynek első fontos állomása 2018 tavaszán lesz.

Hiller István, a párt választmányának júniusban megválasztott új elnöke az MSZP stratégiaalkotó központjaként határozta meg a testületet, amely ismét a párt parlamentje lesz. Szerinte egy olyan nyitott testületről van szó, amely alkalmas a kapcsolatteremtésre, a baloldali gondolkodók megszólítására. Rögzítette: senkinek ne legyen kétsége, az MSZP célja az Orbán-kormány leváltása. Ez többet jelent azonban annál, hogy "az ő minisztereik helyett a mi minisztereink üljenek" a kormányban. Nem elég csak bírálni, választási alternatívát kell kínálni - közölte, hangsúlyozva azt is: az MSZP megerősödésének útja, hogy az emberek problémáival foglalkozik. A politikus szerint egy szabadabb, igazságosabb Magyarország, egy új, a negyedik köztársaság megteremtését akarják.

Hiller István szerint a politikában érzelmekre is szükség van, ezért egy modern, baloldali emlékezetpolitika mellett foglalt állást. Azt mondta, büszkén vállalják Nagy Imre, Horn Gyula és Fejtő Ferenc szellemi örökségét. A rendezvény előtt bemutatták az MSZP népszavazási plakátjait is.

Ahogy lapunk is megírta, Molnár Gyula kedden és szerdán tárgyalt Brüsszelben Martin Schulzcal, az EP elnökével, majd a Hír TV-nek úgy fogalmazott, hogy a referendumot jogi értelemben feleslegesnek tartják, Európa szempontjából pedig kockázatosnak. "Egyébként hogyha ez a kérdés majd bármikor fel fog vetődni, akkor mi is készen állunk, hogy támogassuk a kormányt a kötelező kvóták elleni harcában" - tette világossá. Másnap Budapesten megismételte, a szocialisták másfél éve következetesen a kvóta ellen foglalnak állást, és ha a kormány Országgyűlésnek benyújtandó törvényjavaslata is ezt tartalmazza, akkor azt készek támogatni.

Molnár kijelentését több szocialista politikus is próbálta magyarázni, Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezetője például úgy fogalmazott lapunknak, hogy a népszavazás csak Orbán Viktorról, a miniszterelnök politikai játszmájáról szól, az a célja, hogy a magyar miniszterelnök erőt gyűjtsön és szembeszegüljön a közös európai megoldásokkal. A politikus megismételte, hogy a kormány népszavazását nem támogatják, feleslegesnek tartják, de a kvótát ellenzik. Tóth Bertalan arra emlékeztetett, hogy azt a javaslatot, ami pénzbüntetéssel sújtotta volna a migránsok betelepítését elutasító tagállamokat, már korábban elutasították.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke csütörtök este az ATV műsorában szintén megvédte a pártelnököt. A politikus kijelentette, határozottan cáfolja, sőt visszautasítja hogy akár Molnár Gyulát, akár bárki mást a pártból megvett volna a Fidesz, Molnár Zsolt szerint semmi különös újdonság nem volt abban, amit az MSZP elnöke mondott, hiszen ők eddig is többször jelezték, a kvótát elfogadhatatlannak tartják, mint a menekültkérdés megoldását. 

Szerző
Frissítve: 2016.09.03. 18:36