Presser Gábor megrázó bejelentést tett Somló halála után

Publikálás dátuma
2016.09.04. 17:31
Forrás: Facebook
Somló Tamás halála után soha többé nem ad koncertet az LGT. 

Presser Gábor Facebookon közölte a rossz hírt a rajongókkal: ,,Bármennyire is nehéz ezt kimondani, leírni, de mi hárman, Karácsony János, Presser Gábor és Solti János, az LGT tagjai azt szeretnénk tudatni azokkal, akiket érdekel, akik szerették a zenénket, dalainkat, hogy Somló Tamás halála után zenekarunk többé nem lép fel. Tomit nem lehet pótolni, és mi nem is gondolunk semmi ilyesmivel próbálkozni. Köszönetet mondunk mindazoknak, akiktől a hosszú évek alatt szeretetet, bíztatást kaptunk, azoknak, akik segítették munkánkat, akik eljöttek a koncertjeinkre, akik hallgatták, tudták a dalainkat, akik gyűjtötték a felvételeinket. Csodálatos volt nektek játszani" - írta bejegyzésében a legendás zenész, Karácsony János és Solti János aláírásával.

Szerző

Pozsonyi Piknik - Nem zárnak ki senkit

Publikálás dátuma
2016.09.03. 07:45
FOTÓ: Vajda József
Nyolcadik alkalommal várja a látogatókat vasárnap reggeltől estig a Pozsonyi Piknik – Újlipótváros falunapja, amely az évek alatt profi kulturális fesztivállá vált. Időközben a szervezést is egy professzionális rendezvényszervező cég vette át a rendezvény megálmodójától, Rédei Évától. A helyszín is kissé változott, hiszen a kitelepülő intézmények az Újpest rakparton állítják fel standjaikat, noha a Pozsonyi úton továbbra is betérhetnek sokfelé a fesztiválozók. A Népszava hagyományosan ismét saját standdal és saját programmal várja olvasóit.

Óriási utat tett meg az elmúlt évek alatt a Pozsonyi Piknik, hiszen egy csaknem százfős falunapból Újlipótváros – és Budapest – egyik legnépszerűbb, legnagyobb, több tízezer érdeklődőt vonzó civil kulturális rendezvényévé vált. A pikniket 2009-ben Újlipótváros, "Lipócia" lokálpatriótái: Rédei Éva, Kövesdi Péter és a névadó Bächer Iván író indította el. Időközben azonban fokozatosan kinőtte magát a rendezvény, Rédei Éva pedig a Láng Téka könyvesbolt vezetője három évvel ezelőtt úgy döntött, átadja a szervezést egy profi rendezvényszervező cégnek, amelynek a munkatársai már korábban is részt vettek a szervezésben. Bubics Ádámot, a Pozsonyi Piknik Kft. ügyvezetőjét először arról kérdeztem, mi az, amit mindenképp meg szerettek volna tartani az eredeti koncepcióból, szellemiségből és mi az, amin szükségszerűen változtattak.

- A változtatásokra azért volt szükség, mert a pikniknek egyre nagyobb lett a közönsége és egyre többen szerettek volna rajta részt venni – válaszolta az ügyvezető. – Az a különleges helyzet alakult ki, hogy nálunk a fellépők csaknem kilencven százaléka maga jelentkezik, és mintegy tíz százalékot tesz ki csupán, akiket mi szeretnénk mindenképp megnyerni a jelenlétre. Ez hatalmas bőséget jelent, amelyet szükségszerűen némiképp óvatosan ugyan, de szűrnünk kell, hiszen mindenképp meg kívánjuk őrizni a piknik eredeti szellemiségét. Továbbra is fontos számunkra, hogy markánsan a helyi kulturális élet képviselői legyenek jelen a rendezvényen és ez vonatkozik a az újlipótvárosi érdekeltségű cégekre, vállalkozásokra, kereskedelmi egységekre is.

Bubics Ádám emlékeztetett, hogy az első pikniken még alig százan vettek részt, szinte kizárólag a környéken élők, mindenki tudta egymás keresztnevét, Később azonban először Angyalföldről, majd Budáról is érkeztek a látogató, ma már az ügyvezető szerint vidékről, sőt külföldről is érdeklődnek a rendezvény iránt.

- Nem szerettünk volna senkit sem kizárni a piknikből, ez vonatkozik a programokra és a kereskedőkre is – fogalmazott Bubics Ádám. - De arra próbálunk figyelni, hogy a kitelepülők nagy része a kulturális szektorból érkezzen. Másrészt arra is ügyelünk, hogy a vendéglátás, a gasztronómia ne váljon túlságosan uralkodóvá a pikniken. Mi nem szeretnénk a rendezvényen büfét, büfé hátán, mint más fesztiválokon.

A gasztronómiai kínálat először valóban azokból az ételekből, süteményekből állt, amit a résztvevők hoztak, de az ügyvezető megjegyezte, a második évben már megjelentek azok, akiket nem hívtak meg, de sokkal szívesebben fogyasztottak, ám nem hoztak semmit. Azért mégis van, amit sikerült megőrizni ebből a kezdeti gasztronómiai felhozatalból, az „őspiknikből” és ez a becsületkasszás zsíros kenyér, amit a Pozsonyi Piknik Egyesület tagjai önkéntesen készítenek váltott műszakban. Az önkéntesek szakadatlanul kenik a kenyeret, amelyhez egy helybéli pékség biztosít pékárut, különböző vendéglátó egységek, a zsírt, mások a hagymát.

Két éve ugyan a rendezvény leginkább biztonsági szempontok miatt a Pozsonyi útról az Újpest rakpartra költözött – egyszerűen kinőtte magát a fesztivál - de a Pozsonyi úti kulturális intézmények, vendéglők továbbra is várják a piknikezőket. A rakpartra költözéssel egyébként gyakorlatilag duplájára nőtt a rendezvény területe. Több résztvevő, egység, például a Rédei Éva által vezetett Láng Téka is, nyitva tartja a Pozsonyi úti üzletét, de egy külön standdal a rakparton is jelen van. Tehát ha valaki például a Láng Tékában szeretne vásárolni, akkor két helyen is megteheti (Emellett hagyományosan a szerzőkkel az egész nap folyamán lehet találkozni, hiszen dedikálnak is.) A Népszava szintén hagyományosan jelen lesz a rendezvényen, szintén gazdag programmal. 

A piknik továbbra is nonprofit jelleggel működik. A rendezvényt támogatja a XIII. kerületi önkormányzat, illetve magánmecénások járulnak hozzá a programok megtartásához. A költségvetés nagy részét pedig a standok bérleti díjaiból fedezik.

Színpadi kavalkád
A Rakpart-színpadon (Az Újpest rakpart és a Jászai Mari tér sarkán) a délelőtt egy része a zenéé, hiszen a XIII. kerületi zeneiskola fúvószenekara indítja az egész napos programsorozatot. Tizenegytől a Maladype Színház új bemutatójából, a Dada Cabaret-ből láthatnak részleteket. Délután kettőtől a Játékszín művészei filmslágereket énekelnek. Aztán a József Attila Színház tagjai Angyalföldi ballada című előadásukból mutatnak kedvcsinálót. A Vígszínház színészei pedig szintén egy új bemutató - A Pál utcai fiúk - részleteivel érkeznek. Az Orlai Produkció az Egy fenékkel két lovat című produkcióból kínál harminc percet. Hat órától a Párkapcsolatok csúcsaira és legmélyebb bugyraiba kalauzolják el az érdeklődőket A szerelem zsoldosai című Füge Produkció alkotói. Este először a Thália Színház legnépszerűbb előadásaiból kaphatunk egy kis ízelítőt. Végül Hernádi Judit zenész barátaival szórakoztatja a piknikezőket.A Radnóti Színpadon (a Radnóti Miklós utca és a Pozsonyi út sarkán) mások mellett a Hadart Művészeti Társulás tagjai, Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Molnár Áron, Klem Viktor, Orbán Bori, a Budapesti Operettszínház, a Turay Ida Színház, az Örkény Színház művészei, Balázs Andrea, Dányi Krisztián lépnek fel. A Rakpart-Színpad háziasszonya Csáki Judit. A Radnóti Színpad házigazdája Kövesdi Péter.

Szerző
Témák
Pozsonyi Piknik

Picasso menő - 200 ezernél is többen a budapesti kiállításon

Publikálás dátuma
2016.09.02. 19:37
Fotó: Getty Images
 Kétszázkétezren látták a Picasso - Alakváltozások, 1895-1972 című, augusztus végén zárult kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában.

A Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a párizsi Musée National Picasso együttműködésében szervezett tárlaton négy hónapon át, április 22. és augusztus 28. között a művész száz műve volt látható. Ez volt Pablo Picasso festészetének eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon - közölte a kiállítótér.


A festményeket, szobrokat és grafikákat bemutató tárlat Picasso életművének valamennyi periódusát felölelte, ugyanakkor egy kiemelt téma, az emberi alak megformálásának folyamatos változása köré szerveződött. A Magyar Nemzeti Galéria másik nagy időszaki kiállítása, a június végén nyílt Modigliani-tárlat szintén tekintélyes, eddig mintegy kilencvenezer látogatóval büszkélkedhet.

Az olasz festő életművének első nagyszabású magyarországi bemutatója október elejéig látható Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást felvonultató tárlatra a világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket.  A nagy érdeklődésre való tekintettel a Modigliani-kiállítás hétfői napokon is látható, szeptember 15-én pedig a Múzeum+ est keretében hosszított nyitvatartással és számos programmal várja az érdeklődőket.

Szerző