Orbán hallgat Mészárosról

Publikálás dátuma
2016.09.05. 07:03
FOTÓ: Népszava
A törvényben előírt 15 napon belül sem válaszolt Orbán Viktor az Együtt által benyújtott írásbeli kérdésekre - ismertette a párt, amely szerint elfogadhatatlan, hogy a miniszterelnök nem tartja be a törvényeket és megengedi magának, hogy egyszerűen nem válaszol a hozzá intézett parlamenti kérdésekre. Épp ezért felszólították Orbánt, hogy hagyja abba a sunnyogást, és törvényi kötelezettségének eleget téve válaszoljon, milyen kapcsolatban áll Mészáros Lőrinccel és vagyontárgyaival.

A kérdéseket Szabó Szabolcs, a párt országgyűlési képviselője nyújtotta be a miniszterelnöknek még augusztus közepén, miután a felcsúti polgármester pert indított az Együtt ellen amiatt, mert az közleményeiben többször is Orbán strómanjának nevezte őt. A képviselő azzal a céllal kérdezte a miniszterelnököt, hogy Orbán tisztázza végre a nyilvánosság előtt, milyen gazdasági, vagyoni kapcsolatban áll Mészárossal. Megkérdezték, hogy járt-e ő maga vagy bármelyik közeli családtagja a felcsúti milliárdos polgármester cége tulajdonában álló, a horvátországi Ugljan szigetén lévő nyaralóban, illetve a polgármester vagyonnyilatkozatában is szereplő Vir szigetén lévő ingatlanban.

Az Együtt arról is kérdezte a miniszterelnököt, hogy mikor jártak először az egykor Mészáros tulajdonában álló Rézhegyi nyaralóban, s kíváncsi arra is, hogy miért gondozzák a miniszterelnök kutyáját, a híressé lett Nárcisz-kuvaszt a Mészáros használatában lévő hatvanpusztai birtokon, továbbá hogy mit keresett ott a miniszterelnök feleségének autója. Emellett az Együtt a vagyonnyilatkozati rendszer megváltoztatásának szükségességéről, valamint az Országgyűlésnek nemrég benyújtott, idevágó törvénymódosító javaslatukról is kérdezte Orbánt.

Noha ezúttal a kormányfő elmulasztotta a határidőt, s egyáltalán nem válaszolt, az utóbbi években az is gyakran előfordult, hogy helyettese, Semjén Zsolt reagált az Orbánhoz intézett írásbeli kérdésekre - általában az érdemi információközlést mellőzve.

Hatvanig ér a keze?
Mészáros Lőrinc is írásbeli ajánlást adott Horváth Richárdnak, hogy tagja lehessen a napokban újjáalakított hatvani Fidesz-szervezetnek - tudta meg az Index a napokban. A hatvani polgármester elmondta, városvezetőként és a Puskás Akadémia révén is jó barátságot ápol Mészárossal, az FC Hatvan utánpótláscsapata révén például keresik az együttműködést a Puskással. Felcsút első emberének ajánlása azonban hiábavaló volt, a hatvani polgármesternek és még 35 korábbi Fidesz-tagnak - köztük a képviselő-testületi tagok többségének - már nem osztottak lapot az új szervezetben. A választókerületi elnök, Szabó Zsolt a Hír Tv-nek azt mondta, "belső dolga a szervezetnek, hogy a Fidesz hogy építi föl magát, hogyan működik, mint működik, ez teljesen ide vonatkozik, ez nem Mészáros Lőrinc kérdése". A korábbi hatvani polgármester politikai ellenlábasa azt is kifejtette: kollégája alkalmatlan a város vezetésére, sőt, többek között korrupcióval vádolta. A helyi viszonyokat ismerők szerint Szabó a Fidesz választmányi elnökének, Kövér Lászlónak a támogatását élvezi, a házelnök pedig állítólag nem szívleli a felcsúti polgármestert életmódja miatt.Szerző

Más útra lép az MSZP?

Publikálás dátuma
2016.09.05. 07:02
Az MSZP is megkezdi kampányát – távolmaradásra biztatnak, de Molnár Gyula szerint ettől nem támogatják a kvótákat FOTÓ: MOLNÁR Á
Aki szándékosan, vagy valamilyen prekoncepció alapján ösztönösen összekeveri a kvótaellenességet Orbán támogatásával, az ideig-óráig úgy gondolhatja, hogy árt az MSZP-nek, hosszútávon azonban az emberektől veszi el a normális élet lehetőségét - üzente a korábbi mondatait szerinte félremagyarázóknak az MSZP elnöke szombaton, pártja évad- és kampánynyitó választmányi üléséről. Molnár Gyula ismét arra kérte az embereket, október 2-án maradjanak otthon.

"Ne segíts a Fidesznek. Maradj otthon október 2-án" - hirdetik szombaton bemutatott plakátjaikon a szocialisták. Ezen a délelőttön a korábbi sikeres korszakaikat idéző Dürer Rendezvényházban gyűltek össze az MSZP új választmányának tagjai, hogy megnyissák a kampányt és a politikai évadot.

"A Fidesz átverte az embereket azzal, hogy tud kormányozni, pedig csak arra volt képes, hogy elvegye az emberektől a demokráciát, a pénzüket és ha hagyják, viszi a jövőjüket is" - adta meg az ülés alaphangját Molnár Gyula pártelnök. A politikus a Fidesz országát a látszat országának nevezte, ahol a kormánypárt "talált egy új szövetségest", a hírek szerint "Habony és Finkelstein mutatta be Orbán Viktornak a két szürke eminenciást, a fortélyos félelmet és a kiábrándult közönyt". Ez a két veterán szövetséges - folytatta - korábban olyan nagyágyúkkal is együttműködött, mint Sztálin, Hitler vagy Rákosi. A nemzeti együttműködés rendszerében mindenki a másikat nézi és hibáztatja - fogalmazott. Bejelentette, pártja lelép erről az útról. Olyan országot szeretne, ahol a tehetség és a szorgalom sikeres lehet akkor is, ha nem valamelyik megyei nagyúr családjához tartozik valaki, ahol mindenki kap esélyt, ahol "nincsen minden héten háború", ahol jólét és biztonság van. Az MSZP a változást akarók pártjává fog válni.

"Az MSZP 2015 májusa óta nem támogatja a betelepítési kvótát, mint a menekültkérdés rendezési módját. De mindezzel párhuzamosan tiltakozunk a gyűlöletkeltő népszavazás és az ezzel kapcsolatos félelemkeltés ellen" - hallhattuk Molnár Gyulától. A pártelnök megismételte, a népszavazás akár fölöslegessé válhatna akkor, ha lenne egy világos és egyértelmű javaslat, amely megoldást jelentene, és így véget lehetne vetni a referendummal járó pénzpocsékolásnak. Az ellenzéki politikus ismét felszólította a Fideszt, mondja meg, milyen közjogi következménye lesz a referendumnak. A gyűlöletkeltés mérgezi az országot, emiatt érezzük rosszul magunkat. Az egyik ember fél és azzal szembesül, hogy idegengyűlölőnek nevezik. A másik ember elborzad az együttérzés hiányától, és meg van róla győződve, hogy egy rossz világba, rossz országba született. Valamiért mindenki rosszul érzi magát - tette hozzá. Az elmúlt napokban elhangzó mondatai miatt felháborodóknak azt üzente: "aki szándékosan, vagy valamilyen prekoncepció alapján ösztönösen összekeveri a kvótaellenességet Orbán támogatásával, az ideig-óráig úgy gondolhatja, hogy árt az MSZP-nek, hosszútávon azonban az emberektől veszi el a normális élet lehetőségét". Világossá tette, az MSZP vezette be az országot az Európai Unióba, benn is fogja tartani.

Egymás hibáztatása, egymásra várás helyett ők mennek előre, nem várnak másra. Ez az a pillanat, hogy lehet velük, mellettük jönni, lehet beszélni programról, egy jobb országról. De nem lehet az "asztal alatt rugdosódni". Nem lehet a legerősebb ellenzéki párt jelenleg igen értelmetlen címéért dulakodni. Érteni fogják és tudomásul veszik, ha valaki nem jön. Mindezeket már az Együttnek, a PM-nek, a DK-nak üzente Molnár. Ezek különálló pártok, de ugyanazt mondják a népszavazásról és együttműködnek egymással a kampányban. Ha pedig úgy akarják, az Orbán-rendszer leváltásában is együtt fognak működni. Kitért arra, hogy mind a 106 választókerületben a legalkalmasabb jelöltet kell kiválasztani 2018 előtt, akár előválasztással. Ha valaki a közös jelölt kiválasztásában nem vesz részt, az Orbán Viktor hatalomban maradását segíti - jelentette ki a pártelnök.

Hiller István, a párt országos választmányának júniusban megválasztott új elnöke az MSZP stratégiaalkotó központjaként határozta meg a testületet, amely ismét a párt parlamentje lesz. Szerinte egy olyan nyitott testületről van szó, amely alkalmas a kapcsolatteremtésre, a baloldali gondolkodók megszólítására. Közölte: senkinek ne legyen kétsége, az MSZP célja az Orbán-kormány leváltása. Ez többet jelent azonban annál, hogy "az ő minisztereik helyett a mi minisztereink üljenek" a kormányban. Nem elég csak bírálni, választási alternatívát kell kínálni - közölte, hangsúlyozva azt is: az MSZP megerősödésének útja, hogy az emberek problémáival foglalkozik. A politikus szerint egy szabadabb, igazságosabb Magyarország, egy új, a negyedik köztársaság megteremtését akarják. A politikus szerint a politikában érzelmekre is szükség van, ezért egy modern, baloldali emlékezetpolitika mellett foglalt állást. Azt mondta, büszkén vállalják Nagy Imre, Horn Gyula és Fejtő Ferenc szellemi örökségét.

A kvótareferendumot elutasító kampányban kér másik óriásplakátot is készítettek a szocialisták. Az egyiken a hatalmas "igen" alatt jóval kisebb betűkkel azt magyarázzák, szerintük mi az október 2-i népszavazás célja, a "nem" pedig a referendumot utasítja el. A messziről nézve kicsit félreérthető plakátok állítólag csak az országos vándorkiállítás részei lesznek. A Fidesz a rendezvényre úgy reagált: az MSZP úgy papol demokráciáról, sikerről és munkáról, hogy közben támadja a demokrácia legfontosabb intézményét, a népszavazást.

Az Együtt kerítésellenes

Az Együtt nem menekültellenes, nem kvótaellenes, hanem kerítésellenes - mondta Szigetvári Viktor, a párt elnöke az Együtt országos politikai tanácsának ülésén szombaton, megerősítve, hogy a népszavazásról távolmaradást támogatják. Kampányukat azzal indokolta, hogy erkölcsi kötelességüknek tartják szembeszállni a "Fidesz néphülyítésével és demagógiájával". Kijelentette: egy Európa-ellenes népszavazásról van szó, "a magyar gyarapodás és polgárosodás garanciáját jelentő tágabb közösségünk, az Európai Unió elfogadottságát próbálják ezzel szétverni". Hangsúlyozta, hogy pártja nem fogadna be mindenkit és mindenhonnan ellenőrzés nélkül, hanem biztonságot és nyugalmat teremtene azoknak, akik velünk együtt akarnak élni. Nem szétvernék Európa terrorellenes küzdelmét, hanem az együttműködés révén megerősítenék közös határőrizettel, közös kiutasítási politikával, közös menekültelosztási kvótákkal és közös segélyezési politikával. Előítéletek helyett szabályokra, plakátok helyett menedékre, indulatok helyett józan megoldásra van szükség - mondta. "Csak jobb és tisztességesebb alternatívája van annak, amit most a Fidesz tesz a hazánkkal" - fogalmazott. Azzal kapcsolatban, hogy az Együtt a Modern Magyarországért Mozgalommal és a Párbeszéd Magyarországért Párttal 20 millió forintból közös plakátkampányt indított, azt mondta: a két másik párttal nem mindenben gondolkodnak ugyanúgy, de ugyanazzal a bátorsággal szállnak szembe "a Fidesz gyűlöletkeltésével". A közös kampány mintája annak, hogy az ellenzék képes együttműködni, ha ugyanaz a célja, és mindegyik résztvevő tiszteli, nem árulja el a másikat, szorosan együttműködik - közölte. Hozzátette: pártja csak azokkal tud együttműködni, akik győzni akarnak 2018-ban, és nincs semmi csábítás, pozíció, ami ettől őket eltántoríthatja.

Szerző

Egészségügy - A betegek fizetik meg a spórolás árát

Publikálás dátuma
2016.09.05. 07:01
A többnyire injekció formájában elérhető biológiai terápiás szerekért havonta kell orvoshoz menni FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A biológiai terápiában részesülő reumabetegek kifogásolják, hogy januártól havonta kell megjelenniük a reumacentrumokban a gyógyszereikért. Az egészségbiztosító azért szigorította a korábban negyedéves felülvizsgálatot előíró szabályt, hogy ne menjen kárba egy készítmény sem. Az állami spórolás ezzel arra a szintre jutott, hogy a meglévő gyógyszerkészletek maradéktalan felhasználásának igénye felülírta a pácienseknek azt a jogát, hogy minél egyszerűbben juthassanak hozzá a kezeléseikhez.

Élénk, de mindeddig eredménytelen levelezés tart február óta a Reumabetegek a Célzott Terápiáért Egyesület és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) között. A betegszervezet tagjai arról panaszkodnak, hogy nehezebb lett az életük idén januártól, amióta a biztosító arra kötelezi őket, hogy havonta jelenjenek meg abban a kórházi reumacentrumban, ahová korábban besorolták őket. 2015 végéig elég volt, ha negyedévente mentek el a kezelőorvosukhoz, majd azonnal az intézményi gyógyszertárba, hogy hazavihessék a többnyire injekció formájában elérhető biológiai terápiás készítményeiket. Nem értik, miért kellett a megkérdezésük nélkül változtatni ezen a rendszeren. Jelezték is az OEP-nek, hogy a betegek kétharmadának hátrányos az új megoldás, sokan közülük ugyanis csak több órás utazással jutnak el a kijelölt kórházba, és a korábbihoz képest évente nyolc plusz út a pénztárcájukat is megterheli. Aki még dolgozik, annak minden hónapban kiesik egy munkanapja, aki segítő családtagra szorul, ott a kísérő munkahelyén nézik rossz szemmel a megszaporodott utazgatást. A rendeléseken ráadásul tovább nőtt a zsúfoltság.

A felvetésekre az OEP a jogszabályok felsorolásával válaszolt, de főosztályvezetőjük arra is emlékeztette a betegszervezet tagjait, hogy egyrészt a biológiai terápiás készítmények szállítása és tárolása speciális feltételeket igényel (ezt nem írták le, de 2-8 fok között kell tárolni őket a hazaszállítás ideje alatt is, amihez a gyógyszergyártók adnak hűtőtáskát), másrészt más gyógyszerekkel szedve akár allergiás reakciókat is kiválthatnak, és ha ez előfordul, akkor a hazavitt, de fel nem használt készítményt veszélyes hulladékként meg kell semmisíteni, másnak nem lehet odaadni. Mivel sem a betegek, sem az ellátórendszer körülményei nem változtak a korábbiakhoz képest, vélhetően annyi történt, hogy a gyógyszerkassza csökkentésének kényszere alatt valaki kimutatott néhány tucat fel nem használt készítményt, ami pár millió forint felesleges kiadást jelentett az államnak.

Bár ez megkeseríti a legsúlyosabb reumabetegek hétköznapjait, az OEP határozottan elzárkózott a havi megjelenésre kötelező szabályozás megváltoztatásától, csak azt az engedményt tudják megadni, hogy a centrumoktól távol élők rokonai is elmehetnek a havi gyógyszeradagért, megfelelő felhatalmazással ők is átvehetik a készítményt. Eközben augusztus végén elutasították az egyesületnek azt a kérését is, hogy ismét közforgalmú gyógyszertárakban válthassák ki az injekciót. Az OEP szerint az úgynevezett tételes elszámolású, többnyire drága gyógyszerek - és ilyenek a biológiai terápiás készítmények is, amelyek havi adagja nem egyszer a félmillió forintot közelíti - beszerzését, készletezését és kiadását a jelenlegi jogszabályok csak az intézeti gyógyszertárakban teszik lehetővé. Ha ezen változtatnának, az megdrágítaná a szétosztásukat - hangzott az érvelés, mivel pedig a biológiai készítmények finanszírozása zárt kasszából történik, a pluszköltség miatt kevesebb beteg juthatna hozzá a korszerű terápiához.

Ugyanezeket a válaszokat ismételte meg a biztosító a Népszava kérdéseire is. Ha a levélváltásokat összegezzük, azt látjuk: az állami spórolás arra a szintre jutott, hogy a betegbiztonság egyik fele, vagyis a meglévő készletek maradéktalan felhasználásának igénye felülírta a pácienseknek azt a jogát, hogy minél egyszerűbben juthassanak hozzá a kezeléseikhez. Apró, de fontos adalék ahhoz a rendszerszintű átalakításhoz, amelyben a cél, hogy a betegek fizessenek a korábbiaknál nagyobb részt az ellátásuk költségeiből.

A pénz fontosabb
Ma a háziorvosok minden ötödik betege mozgásszervi panaszokkal jelentkezik, közülük százezren szenvednek krónikus sokízületi gyulladásban. A komoly fájdalommal, ízületi torzulással és életminőség romlással járó betegség sok ezer esetben már csak a biológiai terápiák mellett tartható elviselhető szinten. Már csak ezért is kérdéses épp e kör "megleckézetetése", noha mindez nem meglepő annak fényében: még 2011 -ben született a döntés, hogy csökkenteni kell a járóbetegek gyógyszerkasszáját, majd 2012-ben tételes elszámolás alá kerültek a reumatológiai kórképekben használt biológiai gyógyszerek. Korábban közforgalmú gyógyszertárakban, a szakorvos által felírt receptre kapták meg kiemelt támogatású gyógyszereiket a páciensek, ettől kezdve kijelölt centrumokba, kórházakba vagy klinikákra kell menniük, ahol többórás várakozás után, de legalább ingyen kézhez kapják a készítményeket. Sokak szerint az új gyógyszerellátási forma legnagyobb előnye, hogy az OEP a központi beszerzés révén jelentősen lefaragott a korábbi árból. Felmérések azt igazolják, hogy a központok létrehozása után mindenhol nőtt a kezelt betegek száma, így csökkent az egy kliensre fordítható idő, nagy a zsúfoltság és romlott a páciensek informálása. Az idén januári újabb változtatás, hogy egyszerre csak egyhavi adagot adnak ki a betegeknek, ennek a sorozatnak a folytatása. A lapunk által megkeresett centrumok véleményére csak következtetni lehet abból, hogy közülük egy sem válaszolt kérdéseinkre.