Előfizetés

Abbász és Netanjahu mégsem találkozik

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is beletört a bicskája a közel-keleti közvetítésbe. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke tegnap Varsóban jelentette be, hogy mégsem kerül sor a Moszkvába tervezett találkozójára Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel.

Mint Abbász közölte, az orosz elnök tett javaslatot a szeptember 9-i találkozóra, s ő igent is mondott, a tervek szerint Varsóból utazott volna Moszkvába. Netanjahu és az orosz elnök különmegbízottja, Mihail Bogdanov jeruzsálemi tárgyalásain azonban nem sikerült megállapodni, így a megbeszélés elmarad.

Az okokról szóló híradások azonban ellentmondásosak, palesztin részről azt állítják, hogy enyhítettek álláspontjukon, s már nem szabják feltételként az izraeli telepbővítések teljes befagyasztását, a The Times of Israel szerint ugyanakkor a moszkvai megbeszélés azért maradt el, mert Netanjahu csak előfeltételek nélkül hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

Augusztus végén Abdel Fatah el-Sziszi egyiptomi elnök hozta nyilvánosságra, hogy Vlagyimir Putyin kezdeményezné az izraeli-palesztin békefolyamat újraindítását, s felajánlotta, hogy az orosz fővárosban keríthetnének sort az Abbász-Netanjahu találkozóra. Az akkori kommentárok szerint Putyin e közvetítés révén is próbálta kiterjeszteni befolyását a közel-keleti térségben

Barack Obama második külügyminisztere, John Kerry hivatalba lépését követően nagy energiát fordított a megrekedt izraeli-palesztin békefolyamat beindítására, de nem járt sikerrel. Legutóbb 2014-ben fulladt kudarcba egy amerikai kezdeményezés. Abbász és Netanjahu személyesen utoljára 2010-ben tárgyalt egymással.

Lazít a kormány a csok szabályain

Publikálás dátuma
2016.09.07. 07:22
Fotó: Népszava
A bankok és az érintett lakásépítők és lakásvásárlók az év elejétől halmozódó kifogásai meghallgattattak, és tegnap a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) újabb könnyítéseit jelentették be. 

A kormány döntése nyomán egyszerűsödik az igénylés, szélesebb kör élhet a támogatással. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára ismertette tegnap a szabályváltozásokat, amelyek hamarosan a Magyar Közlönyben is megjelennek, és ezután alkalmazhatják a pénzintézetek.

A módosítás szerint osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot, így a támogatás folyósításával nem kell megvárni, amíg az ingatlan társasházzá alakul.

Az igénylésnél 25 éves korig lehet figyelembe venni a gyermekeket, függetlenül attól, hogy felsőoktatásban tanul vagy sem.

A tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhetővé válik a csok, már az ingatlan használatba vétele előtt.

A magzatot az igénylésnél már 12 hetes korától figyelembe lehet venni - a korábbi 24 hét helyett.

Ha egy gyermek mindkét szülőjét elveszíti, ezentúl a gyámja is igényelheti a csok-ot, feltéve, hogy a gyámság már egy éve fennáll.

Azok is igénybe vehetik a csok-ot, akik szolgálati lakásban élnek, például a fegyveres testületek tagjai vagy a családos lelkészek, és rájuk erre az időszakra nem vonatkozik majd a bentlakási kötelezettség.

Az osztatlan közös tulajdonban álló telkeken épülő lakásokra ugyancsak igénybe lehet majd venni a csok-ot, ha a tulajdonosok egymással használati megosztási megállapodást kötnek, vagyis nem kell társasházzá nyilvánítani az épületet - ez például az osztatlan közös tulajdonon ikerházat építőknek jelent segítséget. Az építőközösségek is jogosultak a jövőben a csok-ra.

Ha elhunyt az igénylő, akkor egyenes ági rokona, házastársa, élettársa is tulajdonjogot szerezhet a csok-os ingatlanon anélkül, hogy vissza kellene fizetnie a támogatást.

Az év első hét hónapjában 14 240 igénylést nyújtottak be csok-ra, összesen 38,3 milliárd forint értékben - ismertette Dömötör Csaba, hozzátéve: a magánépítkezők eddig mintegy 10 milliárd forint értékben éltek áfa-visszaigényléssel.

Ismét díjazták a magyar termékeket

Publikálás dátuma
2016.09.07. 07:21
MTI Fotó: Kovács Tamás
Az idén 60 vállalkozás 66 terméke és szolgáltatása érdemelte ki Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy használati jogát. A 19. alkalommal meghirdetett pályázat elismeréseit kedden a Parlamentben adták át a kitüntetetteknek.

A díjátadón Kiss Károlyné, a Magyar Termék Nagydíj pályázati iroda ügyvivő igazgatója elmondta, a legtöbb nyertes pályázat az élelmiszergyártás, élelmezés területéről érkezett, de egyre több pályázat kötődik az építőiparhoz, és a kozmetikai témakörhöz fűződő pályázatok száma és színvonala is stabil pályázói kört jelent. A pályázat kiírói tanácsának nevében ismertette az is, hogy 38 kategóriában lehetett pályázni a tanúsító védjegy elnyerésére, a bírált pályaművek 92 százaléka nyert.

A nyertesek egyharmada budapesti, csaknem kétharmada vidéki székhellyel rendelkezik, az ország 16 megyéjéből. Idén első alkalommal pályázhattak a határon túlról, a díjazottak 4 százaléka külhonból érkezett. Az idei díjakkal 609-re emelkedett a Magyar Termék Nagydíj 19 éve alatt kiadott elismerések száma. A védjegy használata az elnyerés évében díjmentes, ezután csak utóellenőrzéssel lehetséges viselni és díjkötelessé válik - ismertette.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a korábbi, sikeres pályázati csoportok mellett az idén előtérbe kerültek a kulturális termékek és szolgáltatások, amelyek képesek a határokat átlépve növelni Magyarország nemzetközi ismertségét és elismertségét. A díjazottak listája itt érhető el.