Abbász és Netanjahu mégsem találkozik

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is beletört a bicskája a közel-keleti közvetítésbe. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke tegnap Varsóban jelentette be, hogy mégsem kerül sor a Moszkvába tervezett találkozójára Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel.

Mint Abbász közölte, az orosz elnök tett javaslatot a szeptember 9-i találkozóra, s ő igent is mondott, a tervek szerint Varsóból utazott volna Moszkvába. Netanjahu és az orosz elnök különmegbízottja, Mihail Bogdanov jeruzsálemi tárgyalásain azonban nem sikerült megállapodni, így a megbeszélés elmarad.

Az okokról szóló híradások azonban ellentmondásosak, palesztin részről azt állítják, hogy enyhítettek álláspontjukon, s már nem szabják feltételként az izraeli telepbővítések teljes befagyasztását, a The Times of Israel szerint ugyanakkor a moszkvai megbeszélés azért maradt el, mert Netanjahu csak előfeltételek nélkül hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

Augusztus végén Abdel Fatah el-Sziszi egyiptomi elnök hozta nyilvánosságra, hogy Vlagyimir Putyin kezdeményezné az izraeli-palesztin békefolyamat újraindítását, s felajánlotta, hogy az orosz fővárosban keríthetnének sort az Abbász-Netanjahu találkozóra. Az akkori kommentárok szerint Putyin e közvetítés révén is próbálta kiterjeszteni befolyását a közel-keleti térségben

Barack Obama második külügyminisztere, John Kerry hivatalba lépését követően nagy energiát fordított a megrekedt izraeli-palesztin békefolyamat beindítására, de nem járt sikerrel. Legutóbb 2014-ben fulladt kudarcba egy amerikai kezdeményezés. Abbász és Netanjahu személyesen utoljára 2010-ben tárgyalt egymással.

Szerző

Kezdődik a kampányhajrá

Beindult az őszi politikai szezon Washingtonban. Utolsó szakaszába lép az elnökválasztási kampány, nagyjából két hónap múlva, november 8-án az urnákhoz járulnak a választók.

Hillary Clinton azzal örvendeztette meg a kampányát kísérő újságírókat, hogy nagyobb repülőgépet bérelt. Eddig a médiát meglehetősen elszigetelték a demokrata elnökjelölttől, aki most azt ígérte, a Hill Force One fedélzetén másképp lesz. A volt külügyminiszter az újságírók kérdéseire megerősítette, „komoly biztonsági kockázatot” jelentenek az állítólagos orosz hackertámadások.

„Soha nem fordult elő, hogy egy külföldi hatalom beleavatkozott volna a választási folyamatainkba, de az sem, hogy az egyik nagy párt elnökjelöltje arra bíztatja Oroszországot, hogy hajtson végre további internetes betöréseket” – mondta Clinton, jelezve, hogy az Egyesült Államok nagyon komolyan veszi a fenyegetést, s mindent meg kell tenni a választási rendszer biztonságának garantálására. „Világossá kell tennünk, hogy egyetlen hatalomnak sem engedjük meg, hogy beleavatkozzon az amerikai választók döntésébe” – hangsúlyozta Hillary Clinton.

Donald Trump hétfőn elkötelezte magát, hogy részt vesz az elnökjelölti tévévitákban, s nem támaszt további feltételeket. A republikánus elnökjelölt korábban kifogásolta a viták időzítését és a moderátorokkal kapcsolatban is voltak gondjai. A milliárdos azonban közölte, semmi nem tarthatja vissza, nem bojkottálja a vitákat. Clinton és Trump szeptember 26-án New York államban, a Hofstra Egyetemen, október 9-én Missouriban, a Washington Egyetemen, október 19-én a Nevadai Egyetemen, Las Vegasban vitázik egymással. Az egyetlen alelnökjelölti vitát október 4-én Virginia államban, a Longwood Egyetemen tartják.

Clinton és Trump egyaránt az egyik kulcsállamban, Ohióban kampányolt a munka ünnepén, a volt külügyminiszter az előválasztásokon Bernie Sanders mellé állt kékgalléros szavazókat igyekezett meggyőzni, hogy elnökként képviselni fogja az érdekeiket. Ohióban Clinton 44, Trump 40 százalékot szerezne. Országosan Clinton 46, Trump 42 százalékon áll a Real Clear Politics átlagolt adatai szerint, az NBC tegnap közzétett felmérésében 48-42 volt az állás a volt First Lady javára.

Szerző

Orosz Las Vegas születik

Publikálás dátuma
2016.09.07. 07:31
A Tigre de Cristal kaszinó – 2020-ra hatalmas szórakoztatókomplexum épül köré FORRÁS: YOUTUBE
Minden játéktermet törvényen kívül helyeztek Oroszországban 2009 derekán. Múlt év novemberében azonban az első, világ végére száműzött orosz kaszinó megnyithatta kapuit. S bekövetkezett a csoda, a Japán-tenger partvidékén lévő „Primorje” (Tengermellék) szórakoztató zónában helyet kapott kaszinó, a „Tigre de Cristal” példátlan népszerűségnek örvend. Egy olyan tájon, amely eddig inkább a ridegségéről és a szegénységéről volt ismert.

Most a hivatalos hírügynökség, a TASZSZ számol be arról, hogy Las Vegas születik a Távol Keleten. Korábban sem volt itt ismeretlen a játékszenvedély. Több száz helyen hódolhattak szenvedélyüknek a játékosok, kaszinókban, kisebb-nagyobb játék- és kártyatermekben, klubokban. Szinte minden szupermarketben volt néhány „félkarú rabló”, amely bárkinek a rendelkezésére állt. Aztán egyik napról a másikra mindet bezárták.

A Vlagyivosztoktól 42 kilométerre fekvő szórakoztató zónáról kiderült, hogy megálmodói minden előzetes várakozást felülmúlva jól kalkuláltak: az orosz Távol-Keleten kívül Kína, Japán és Dél-Korea közelsége biztosítja a látogatottságot. A szakértők számoltak azzal az egyszerű ténnyel, hogy a megálmodott orosz Las Vegas vonzáskörzetében 400 millió ember él, szép számmal olyanok, akiknek nem okoz gondot egy 2-3 órás repülőúttal beugrani játszani egyet. A repülőtér 15 kilométerre fekszik innen. Peking 2 és fél órányira, Szöul vagy Tokió 2 órányira van. De Honkong sem több 4 és fél óránál.

S ehhez tegyük még hozzá, hogy a kaszinón kívül hatalmas szórakoztató negyed épül itt, amely 2022-re készül el végleges formájában, de a csodálatos hegyek és a tengerpart szépsége már addig is turisták tömegeinek fantáziáját mozgathatja meg. Az üdülőközpont megcélozta az érdekességeket és szépséget kereső jómódú családokat, a befektetések megtérültét elsősorban azonban a kaszinóktól remélik. A kínai Makao, az amerikai Las Vegas, a szingapúri Sentosa mutatja az utat: összekötni a játékszenvedélyt a pihenéssel, a szórakozással, a kulturális programokkal. Az oroszok arról álmodnak, hogy képesek lesznek versenyre kelni a legnagyobbakkal.

Jurij Trutnyev, miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy a Makaóban létesített szórakoztató központ példáját akarják követni. Az építkezés ütemével egyelőre elégedetlen, nagyobb erőfeszítésekre ösztökélte a tervezőket, építőket. Makao hat év alatt készült el a nagy beruházással, a szállodák négy év alatt épültek meg, ez a minta, amit követni kell. Nem elegendő arra koncentrálni, hogy a látogatók otthagyják a pénzüket, hanem arra is, hogy komplex szolgáltatásban részesüljenek. Az orosz turisztikai vezetők azt állítják, hogy bár Ázsiában fekszik a szórakoztató központ, az ellátás és a szolgáltatás mindenben európai színvonalú, és ez is vonzerőt jelenthet.

Már több mint százezer turista kereste fel a „Tiger de Cristal”-t. Becslések szerint mintegy 70 százalékuk külföldi, elsősorban kínai. Dél-Koreából a Costa Victoria fedélzetéről érkeznek a vendégek a kaszinóba. A turizmus helyi vezetői azzal számolnak, hogy 2022 után évente 8-10 millió látogatóra számíthatnak a szórakoztató központban.

2,679 milliárd dollár értékben már aláírtak szerződést négy befektetővel, az ötödik 500 milliót tenne ehhez hozzá. A G1 Entertainment nyitotta meg a „Tigre de Cristal” kaszinót és már készül az újabb szálloda-kaszinók felépítésére. A „Selena” építése már megkezdődött, a „Golden Gate” és a „Moon Gate” létesítéséhez jövőre kezdenek hozzá. A RIANovosztyi orosz hírügynökség értesülése szerint a befektetők nagy része ötcsillagos hoteleket épít, néhány négycsillagos és háromcsillagos szálloda is szerepel azonban a terveikben.

A 619 hektár nagyságúra tervezett „Primorje” szórakoztató zónából 263 hektárnyit már átadtak. Ezekben a napokban összesen 7 objektum építése folyik. 460 férőhelyes lesz a legkisebb, 2719 férőhelyes a legnagyobb. Mindegyikben lesz kaszinó, 100-515 játékasztallal, 500-2500 automatával, éttermekkel, üzletekkel, egészségügyi ellátással. Az egyikben lesz aqua-park, a másikban kétezer férőhelyes koncertterem.

Van olyan befektető, aki rekreációs negyedet hoz létre, a másik jachtklubot, lesiklópályát, sífutó terepet, kiállítási központot. Golfklub, lovaglópálya, vidámpark, állatkert, mozi és történelmi bemutatótér is szerepel a tervekben. De, aki nem akar elmozdulni a helyéről, az is golfozhat: az augusztusban megnyílt virtuális golf-klubban szimulátor gondoskodik arról, hogy a játékos 120 lehetőségből kiválassza a neki leginkább tetsző pályát, a távolságot, a nehézségi fokot, de még az időjárást is: a napsütést, a ködöt vagy akár az esőt is.

Nyilvánvalóan népszerű lesz az első orosz kereskedelmi vámmentes övezet. Mint ahogy az egyszerűsített vízumkiadás is.

Amerikai példakép
Végtelen hosszúnak tűnik az út, amely elvezet egy Las Vegas-i típusú szórakoztató központ létrehozásáig. A példaképet ugyanis roppant nehéz utánozni, még nehezebb utolérni.
Az amerikai Nevada állam legnépesebb városa, amely csak belső területén több mint félmillió lakosnak ad otthont, gigantikus szórakoztató, bevásárló és szerencsejáték központ. 1905-ben alapították. Akkor még vasútvonali építőtelep volt. A szerencsejátékot 1931-ben legalizálták az államban, de csak 1946 végén nyílt meg itt az első jelentősebb kaszinó.
Az 1989-ben épült Mirage viszont már egy vadonatúj elképzelést valósított meg: szálloda, játéktermek, wellness, éttermek sora kínálja szolgáltatásait. A kilencvenes években egymás után nyíltak meg a luxus kaszinóhotelek. A híres Strip két oldalán, a Las Vegas bulvár déli szakaszán ma már hatalmas kaszinó-szállodák pompáznak, amelyek esténként fényárban úsznak.
Pompás látványosságok teszik színesebbé a képet: az Eiffel-torony és a Szabadság-szobor kicsinyített mása, vagy a kis Velence. Megnyitotta kapuit a világ legnagyobb bevásárlóközpontja, s egysínű vonat (monorail) köti össze a kaszinókat.

Szerző