Elkezdődött a paralimpia

Publikálás dátuma
2016.09.08. 07:51
FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Magyar idő szerint szerdán késő este az ünnepélyes megnyitóval elkezdődött Rióban a XV. nyári paralimpia. A játékokon 22 sportágban mérik össze tudásukat a résztvevők, a különböző sérültségi kategóriák miatt összesen 528 számban osztanak érmeket. Magyarországról 43-an szereztek részvételi jogot, ami rekord a honi parasport történetében.

Az eseményt 1988 előtt "Fáklyás Játékoknak" hívták, és nem volt kötelező az olimpia helyszínén megrendezni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) megállapodása után 1988-tól nevezik az eseményt paralimpiának, és azóta mindig az olimpia helyszínén bonyolítják le - a téli játékok esetében 1992-től.

Rióban 165 ország - Oroszországot az államilag irányított doppingolás gyanúja miatt kizárták - több mint 4000 sportolója verseng majd 22 sportágban, a parakajak és a triatlon először szerepel majd a programban.

Az előkészületek messze nem zajlottak zökkenőmentesen, a szervezőbizottság jelentős pénzhiánnyal küzdött, részben azért, mert a központi forrásból nem kapta meg a remélt összeget és a 2,4 millió jegynek is csak csekély százalékát értékesítették – az üres lelátókat iskolásokkal próbálják megtölteni, több tízezer kisdiák kapott ingyen belépőt a versenyekre. A paralimpia népszerűsítése kudarcot vallott, felmérések szerint még a riói lakosok többsége sem tudja, hogy az olimpia után paralimpia is zajlik a városukban.

Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke korábban bejelentette, hogy bár csökkentik a költségvetést, a tervek szerint mind a 22 sportágban megrendezik a riói versenyeket. Csökkentik a személyzet és az önkéntesek létszámát, a közlekedésre fordítandó összeget, és bezárnak néhány médiaközpontot is.

Brazília hónapok óta súlyos gazdasági és belpolitikai válsággal küzd, Craven szerint most teljesen mások a körülmények az országban, mint voltak 2009-ben, amikor Rio elnyerte a rendezés jogát. Az IPC elnöke elárulta, öt héttel a paralimpia rajtja előtt értesült az IPC arról, hogy elfogyott a pénz, az olimpia rendezésére elköltötték a házigazdák a paralimpiára tervezett összeget is.

„Tudtuk, hogy vannak gondok, de ekkora nehézségre nem számítottunk – hangsúlyozta az IPC vezetője. – Még soha nem volt ilyen nehéz helyzetben a paralimpiai mozgalom.”

A helyzetet a brazil kormány oldotta meg, amely 68 millió eurós gyorssegélyt nyújtott a szervezőknek.

A paralimpiát több mint száz országban közvetítik majd - így Magyarországon is, ahol az M4 Sporton és az M5 csatornán lesznek láthatók a versenyek.

Kerekes székes amerikai sportolók a parketten – mostantól övék a pálya Rióban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ALEXANDRE LOUREIRO

Kerekes székes amerikai sportolók a parketten – mostantól övék a pálya Rióban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ALEXANDRE LOUREIRO

Nem kegyelmezett az IPC

Az Oroszországot sújtó doppingbotrány elérte a parasportot is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a sportági szövetségekre bízta, hogyan döntenek, miután bizonyítást nyert, hogy az orosz sportolókat állami támogatással doppingolták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az IPC külön vizsgálatot rendelt el, ám amikor kiderült, hogy 43 orosz parasportoló pozitív teszteredményét próbálták eltitkolni az országban, az összes orosz parasportolót kizárta a játékokról. Az oroszok a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, amely azonban helyben hagyta a kizáró határozatot. Összesen 267 orosz parasportoló maradt le a döntés következtében a riói nyári játékokról.

A kizárt versenyzők kvótáit az IPC szétosztotta a tagországai között, amiből Magyarország is profitált: Mató Gyula kerekesszékes vívó, illetve Mezei Katalin és Sztanó Gyula erőemelők jutottak így kvótához.

Mint az olimpián

A kvalifikációs és doppingszabályok a paralimpián pont olyan szigorúak, mint az olimpián. A válogatott parasportolóknak is holléti nyilvántartást kell vezetniük, hetekre előre meg kell adniuk a Magyar Antidopping Csoportnak, hogy mikor, hol tartózkodnak. A tiltott szerek listája megegyezik az olimpikonokéval és az ellenőrzések szigora között sincs különbség.

A 2012-es londoni nyári paralimpia előtt a magyar indulókat kötelezte a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), hogy részt vegyenek a MACS doppingellenes tanfolyamán, és csak az utazhatott el a játékokra, aki sikeres vizsgát tett a doppingszabályokból.

A paralimpiai részvételi jogot sportágaktól függően előre kijelölt kvalifikációs versenyeken, a világranglistán elfoglalt helyezés alapján vagy előre meghatározott paralimpiai szintek teljesítésével lehet megszerezni.

Bár a sok sérültségi kategória miatt egy-egy kategóriában kevesebb a résztvevő, mint az olimpián, például asztaliteniszben, cselgáncsban egy nyert mérkőzéssel már pontszerző lesz valaki, de a paralimpiára vezető út pont ezekben a sportágakban nagyon nehéz, ugyanis 2016 tavaszán lezárják a világranglistát, és csak a legjobbak – kategóriánként 8-10-en - vehetnek részt a paralimpián. A két paralimpia között a versenyeken szinte nem lehet hibázni, egy rosszabbul sikerült viadal után ugyanis annyira visszacsúszhat a rangsorban valaki, hogy többet nem tud visszakapaszkodni a legjobbak közé.

Kategorizálás

A parasportolókat sérültségük mértékétől függően különböző kategóriákba sorolják. A kategorizációs szabályok folyamatosan változnak, az a cél, hogy minél igazságosabb eredmények szülessenek, lehetőleg azonos sérültségi fokozatú sportolók versenyezzenek egymással. A sérültségi kategóriák száma sportáganként változik: az úszóknál például 14, az asztaliteniszezőknél 11 kategória létezik, míg a kerekesszékes vívóknál csak kettő.

Sir Craven, az IPC elnökeFOTÓ: EP/GETTY/FRANCOIS NEL

Sir Craven, az IPC elnökeFOTÓ: EP/GETTY/FRANCOIS NEL

A kategorizálást minden alkalommal egy nemzetközi orvoscsoport végzi, a parasportolóknak az első hivatalos nemzetközi versenyük előtt kell részt venniük a kategorizációs vizsgálaton, ilyenkor az orvosi papírjaik tanulmányozása mellett megnézik őket sportolás közben is. Ha valaki kap egy nemzetközi kategóriát, akkor ezt akkor vizsgálják később felül, ha az ellenfelek ezt kérik vagy a sportoló jelenti be ezt az igényét. Utóbbi akkor következik be, ha valakinek az állapota egy sérülés vagy betegség következtében jelentősen romlik. A kategóriák alkalmával minél alacsonyabb valakinek a száma, annál súlyosabb a sérültségi foka.

Riói magyar (arany)remények

A magyar csapat Londonban négy évvel ezelőtt általános meglepetésre két arany- mellett hat-hat ezüst- és bronzérmet szerzett. A célkitűzés 8-10 érem volt, de a sportolók önmagukat múlták felül. Az összes londoni érmes ott lesz Rióban is, de a körülmények mások. A két aranyérmes, Sors Tamás úszó és Pálos Péter asztaliteniszező is több sérüléssel bajlódott az elmúlt években. Sors London után hónapokig az uszoda közelébe sem ment, és az elmúlt paralimpiai ciklusban fő számában, 100 m pillangón nem nyert sem világ-, sem Európa-bajnokságot és a világcsúcsát is megjavították.

Pálos tavaly térdműtéten esett át, és amíg London előtt még játszmát is alig veszített, és mindenhol nyert, ahol rajthoz állt, a riói paralimpiát megelőző egy évben nem tudott egyetlen versenyen sem győzni. Ennek ellenére mindketten továbbra is a világ élvonalába tartoznak, joggal lehet bízni abban, hogy sikerül érmet szerezniük.

Szintén éremesélyesek a kerekesszékes vívók, akik három ezüsttel és két bronzzal zárták a londoni paralimpiát. Az oroszok kizárása után egy komoly rivális kiesett, így joggal reménykednek abban, hogy sikerül megismételniük londoni szereplésüket.

A látássérült cselgáncsozók versengésében Szabó Nikolett világbajnokként érkezik Rióba, a 2004-es athéni és a 2012-es londoni játékokon is harmadik volt, a két paralimpia között Pekingben Achilles-ínsérüléssel vállalta az indulást és ötödik lett.

Hihetetlen történetek I.
Dani Gyöngyi hatszoros paralimpiai ezüstérmes kerekesszékes vívó. A sportolónő 1991-ben tizenhat évesen problémás fiatalnak számított, többször napokra is eltűnt otthonról. Egy házibuliban – ahol összeveszett a barátjával – annyira kilátástalannak érezte az életét, hogy öngyilkossági szándékkal leugrott a negyedik emeletről. Az ugrást túlélte, de élete végéig kerekesszékbe kényszerült. Felépülése után a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségében (MEOSZ) kezdett el dolgozni, a kerekesszékes vívással Szekeres Pálnak köszönhetően ismerkedett meg.
A 2012-es londoni paralimpia előtt 2011. volt élete egyik legnehezebb éve, tavasszal elveszítette a férjét, aki szintén kerekesszékes volt. A tragédia után három hónappal a sheffieldi Európa-bajnokságon minden számot megnyert, amelyben elindult. A londoni paralimpián három ezüstöt szerzett, ezzel már hat második helye van a nyári játékokon. Az azóta eltelt négy éve a boldogságról szólt: új párt talált és 2014-ben megszületett a kisfia, Kristóf, aki teljessé teszi az életét.
Hihetetlen történetek II
Vereczkei Zsolt a magyar csapat egyik legrutinosabb és legeredményesebb tagja. Első paralimpiáján, 1992-ben aranyérmes lett az 50 méteres hátúszásban. Azóta minden nyári játékon érmet szerzett ebben a számban ami egyedülálló a világon: 1996-ban és 2000-ben is nyert, utána háromszor lett bronzérmes.
Az ő életútja sem volt egyszerű: a sportoló karok nélkül született, amikor a szülei meglátták, nem vitték haza a kórházból, így apácákhoz került, ők nevelték, a mai napig is velük lakik. A bajai sportoló civilként szülő- és lakóhelyén a kórházban dolgozik telefonközpontosként. A pekingi és a londoni játékok után is úgy tervezte, hogy visszavonul, de mindkétszer a folytatás mellett döntött, és Rióra is sikerült teljesítenie a paralimpiai A szintet.
Hihetetlen történetek III
Gurisatti Gyula világbajnok tájékozódási búvárúszó és sikeres edző volt, amikor 1999-ben szörnyű baleset érte. Az egyik edzésre készült, amikor a közelében felrobbant az oxigénpalack és a sportember elveszítette mindkét lábát. A balesetért felelős személy 1 év tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
Gurisatti nem tudott elszakadni a sporttól és sportlövő lett, a világ legjobbjai közé küzdötte fel magát. Bár sem a pekingi, sem a londoni paralimpián nem jutott be a nyolcas döntőbe, a játékok közötti időszakban folyamatosan ott volt a világranglistán a legjobb hat között.


Változások az MPB-ben

Zaklatott év volt a tavalyi a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) életében: májusban robbant ki a végtörlesztési botrány, amelynek végén Gömöri Zsolt, az MPB akkori elnöke lemondott és helyét Szabó László vette át. A váltásra azért került sor, mert az MPB elnöksége 2012-ben Deutsch Tamás MPB-alelnök javaslatára a szervezet előző évben termelt nyereségéből négy munkatárs hitelének végtörlesztéséhez járult hozzá.

A közvéleményt az háborította fel, hogy az MPB elnöke is munkavállalói státuszban dolgozott az MPB-nél és hárommillió forintot vett fel lakáshitele törlesztésére. Gömöri azzal érvelt, hogy a sportigazgatói feladatokat is ellátja, napi 10-12 órát dolgozik az MPB-ben, ezért jogosan veszi fel a fizetését. A közfelháborodás hatására a felvett hárommillió forintot visszafizette és lemondott. A lemondását szorgalmazók sikkasztás hűtlen kezelés miatt feljelentették.

Az ügyészség több mint egy elteltével a hűtlen kezelés vádját ejtette, a sikkasztás ügyében vádemelési javaslatot tett, Gömöri Zsolt ártatlannak vallja magát. Szabó László a 2000-es évek elején Deutsch Tamás akkori sportminiszter helyettese volt. Az új MPB-vezetés tagja lett Tatár András sportigazgató, aki szintén a Deutsch által vezetett minisztériumban dolgozott.

Storck: „Nem voltunk elég jók”

Publikálás dátuma
2016.09.08. 07:50
Bernd Storck szerint sok munka vár még a magyar válogatottra FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/RICHARD HEATHCOTE
Mint arról beszámoltunk, a magyar labdarúgó-válogatott 0–0-s döntetlent játszott Feröeren az első világbajnoki selejtezőjén. A szél és a műfű most is előkerült a mérkőzés utáni nyilatkozatokban, de a játékosok nem erre fogják a pontvesztést.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck nem volt elégedett a játékosok teljesítményével, ám úgy véli, ha megszerzik a kellő meccsrutint, akkor jobb eredményeket érhetnek majd el. „Ha megnézzük a mérkőzést, öt perccel a vége előtt volt egy nagy helyzetünk, de nem tudtuk a kapuba lőni a labdát – kezdte értékelését Bernd Storck a mérkőzés után az M4Sportnak.

– Nem játszottunk jól. Bár többnyire nálunk volt a labda, nem tudtuk keresztülvinni az akaratunkat. Láthattuk, hogy néhány játékosnál még hiányzik a ritmus. A szezon elején vagyunk, nem futballoztunk olyan biztonsággal, mint a múltban. Ezen még dolgozni kell. Vannak, akik még nem játszottak a klubjukban ebben a szezonban, csak edzettek, tehát hiányzik a meccsrutin. Az akciók végén nem sikerültek a mélységi passzok. Sokat kell dolgoznunk – mondta.

Úgy véli, hogy Svájc ellen már több játékos fog pályára lépni meccsrutinnal, de mindettől függetlenül jó lett volna nyerni Feröer ellen. Mindent megpróbáltak, de nem voltak elég jók. Meglátása szerint más csapatok is fognak pontokat hullajtani az északi ország vendégeként.

A szövetségi kapitány ragaszkodott jól bevált embereihez, noha ott ült a kispadon több olyan játékos is, akik az idén már több alkalommal pályára léphettek. Ez a húzása ezúttal nem jött be. Az utolsó pillanatokig kérdéses volt az is, hogy a visszavonult Király Gábor helyét ki foglalja el a kapuban. Bernd Storck választása végül Gulácsi Péterre esett, aki teljesítette a minimális elvárást: nem kapott gólt a feröeriek ellen. „A mérkőzés előtt is beszéltük, hogy nem lehet legyinteni erre a feröeri csapatra” – kezdte értékelését Gulácsi Péter az M4-nek.

- Domináltunk, megpróbáltunk futballozni, nem könnyű ilyen körülmények között, de felvállaltuk a játékot. Kontrából veszélyesek voltak az elveszített labdák után. Helyenként jól játszottunk, a végén volt két helyzetünk, amivel megnyerhettük volna a mérkőzést. Hatalmas szél volt, ami a futball legnagyobb ellensége, de ugyanúgy szél volt nekik is, erre nem foghatjuk. Műfüvön készültünk egész héten, ez sem okozott problémát. Pontosabban kellett volna játszanunk, fiatal csapatunk van, felvállaltuk a játékot, ebből kell előrelépni. A következő mérkőzésünk otthon lesz, saját közönségünk előtt azzal a szurkolói támogatással, amit már megszokhattunk az elmúlt években, lehet esélyünk. Svájc olyan ellenfél lesz, amelyik megpróbál kezdeményezni, ezáltal nagyobb területeink lesznek, ebből lehet egy jó mérkőzés. Tudjuk, hogy Király Gabi fontos személyisége volt ennek a csapatnak, én a saját dolgomra koncentráltam, fontos, hogy nem kaptunk gólt, ebből kell tovább építkezni."

A válogatott középpálya, Nagy Ádám folytatta az értékelést, aki kissé szomorúan nyilatkozott. „Természetesen csalódottak vagyunk, mert három pontért jöttünk, de nem kell nagyon magunk alatt lennünk, mert szerintem itt nagyon sok csapat megküzd majd az egy pontért is – értékelt Nagy Ádám az M4 Sportnak.

– Azt a küzdelmet kaptuk, amire számítottunk, nagyon kompakt volt a feröeri gárda, a mi hibáinkra várt. Volt egy-két labdavesztésünk, amelyekből le tudtak minket kontrázni, a kulcspillanatokban pedig nem hoztuk meg a megfelelő döntést. Nyílt sisakos játék volt, helyzetek itt is, ott is, nekünk a végén volt két percen belül két-három ajtó-ablak helyzetünk, ezekből legalább egyet kihasználhattunk volna.”

Nyilván nehéz megmondani így a világbajnoki selejtezők kezdetén azt, hogy milyen eredmény lett volna jó a magyaroknak a többi meccsen, de azzal, hogy Feröer ellen nem tudtunk nyerni, semmiképpen sem örülhetünk annak, hogy Svájc megverte 2-0-ra az Európa-bajnok, Cristiano Ronaldót nélkülöző Portugáliát. Így ugyanis a luzitánoknak mindenképpen hozniuk kell minden meccset, kivált a nyerhetőeket, mint amilyen a velünk szembeni találkozó is.

A vereség több szempontból is fájó a portugáloknak. Egyrészt azért, mert 2014 szeptembere óta először kaptak ki tétmeccsen, másrészt mert Fernando Santos irányítása alatt még csak vereséget sem szenvedtek. Harmadrészt pedig, s ez a legkellemetlenebb, máris lépéshátrányba kerültek Svájccal szemben.

Labdarúgó vb-selejtezők, B csoport
Feröer-szigetek – Magyarország 0-0
Svájc – Portugália 2-0
Andorra – Lettország 0-1
A további mérkőzések
2. forduló, október 7.
Magyarország – Svájc
Lettország – Feröer-szigetek
Portugália – Andorra
3. forduló, október 10.
Andorra – Svájc
Feröer-szigetek – Portugália
Lettország – Magyarország

A hazaiak már 30 perc után beállították a végeredményt Breel Embolo csukafejesével és Admir Mehmedi találatával (2-0). A svájciak Granit Xhaka kiállítása miatt 10 fővel fejezték be a találkozót, s az Arsenal játékosa így kihagyja majd a mieink elleni összecsapást. A portugáloknak némi balszerencséjük volt, Nani ugyanis a kapufát találta el.

A mértékadó svájci lap, a Neue Zürcher Zeitung lelkesen ünnepelte a hazaiak teljesítményét. Cikkében megjegyezte: a helvétek olyan érett játékot mutattak, amilyenre még nem volt példa. Különösen az első játékrészben volt magával ragadó Vladimir Petkovic szövetségi kapitány együttesének teljesítménye. „A svájciak játéka olyan volt, mint a puzzle. Bátorságból, s taktikai érettségből állt össze. Kicsit ellentéte is volt az Eb-n látottaknak, amikor a gárda oly határozatlan volt a kapu előtt” – értékelt az NZZ.

„Egész Európa rólunk beszél, mert sikerült legyőznünk a favoritot” – értékelt Petkovic. Mint mondta, óriási lépést tettek előre. Fernando Santos portugál szövetségi kapitány megjegyezte, Svájc hatékonyabb volt a kapu előtt, „ám biztos vagyok abban, hogy hamarosan csak nyerni fogunk, s kijutunk a világbajnokságra” – fejtette ki.

Szerző

Kapcsolódó

Dupla nulla

Szkeptikus az ellenzék

A szíriai ellenzék nem igazán hisz abban, hogy sikerrel járnának az Egyesült Államok és Oroszország erőfeszítései a szíriai béke megteremtésére.

Az ellenzék koordinátora, Ridzsad Hidzsab Londonban azt közölte, elutasítanak minden olyan megállapodást, amely nagyon eltér az ő tervezetüktől. Megerősítette azt a régi követelésüket, amely szerint távoznia kell a hatalombók Bassár el-Aszad szíriai elnöknek.

Hidzsab elmondta, Aszadnak a béketárgyalások megkezdését követő hat hónapon belül le kell mondania. Az átmeneti kormányt az ellenzék a kormány, valamint a civil társadalom tagjaiból kell összeállítani. Elképzeléseik szerint e kabinetnek 18 hónapig kell vezetnie az országot, ezt követően parlamenti választást írnának ki.

Szerző