Magyar Ház: továbbra is válaszok nélkül

Továbbra is nagy a csend a Magyar Ház körül, ami minél tovább tart, annál kínosabb. Főleg azért, mert lapunk semmi olyat nem kérdezett, amire ne lehetne pár percen belül válaszolni. Feltéve, hogy minden rendben van, és nem kell semmit eltitkolni.

Folytattuk nyomozásunkat, és ahogy szerdán jeleztük, ezúttal az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Sport Államtitkárságát kerestük meg kérdéseinkkel. A magyar sportirányításban szintén komoly szerepet játszó – és szintén jelentős állami pénzért fenntartott – szervezet azonban nem reagált. Az okot nem tudjuk, talán majd kiderül.

A riói nyári olimpia alatt működtetett épülettel kapcsolatban augusztus 31-én küldtünk négy – véleményünk szerint egyszerű kérdést – a budapesti 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatot előkészítő cégnek, a Budapest2024 ZRt-nek. Miután nem kaptunk választ, két nappal később(múlt pénteken) megírtuk, hogy hiába várunk. Cikkünk hatására az idén már több mint hatmilliárd állami forintot felélő cég sajtóosztályának munkatársai elkezdték keresni levelünket és szerencsére meg is találták számítógépükben.

Ezután felhívták lapunkat a jó hírrel, hogy megtalálták a kérdéseinket, majd jött a hideg zuhany: a Budapest2024 ZRt. csak felépítette az olimpiai és paralimpiai pályázatot is népszerűsítő Magyar Házat, a kérdéseinkre azonban a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tud választ adni. Megnyugtatta lapunkat a ZRt., hogy Siklós Erik, a MOB marketing- és kommunikációs igazgatója részére elküldték a kérdéseket. Ugyanezen a napon Siklós egy Facebookos üzenetváltás során megerősítette, hogy megkapta a kérdéseket. Azóta viszont nagy a csend, nem jön semmi válasz.

Kedden megkerestük a Miniszterelnöki Hivatalt, ahonnan egy sorban érkezett reakció, az MH nem illetékes ebben a témában. Tegnap az EMMI-nek írtunk, onnan nem jött válasz, az okot nem tudjuk: lehet, hogy nem látták a munkatársak még az e-mailünket és cikkünk megjelenése után kezdik el ma keresni, ahogy az is elképzelhető, hogy szintén nem illetékesek.

Mi pedig azon gondolkozunk, miért hallgat a MOB? Ki fog nekünk válaszolni? Érdeklődjünk a rendőrségnél?

A megválaszolatlan kérdések
  • Mennyibe került minden költség beszámításával a Magyar Ház a magyar államnak?
  • Miért csak napi két órát volt nyitva? (Az RTL Klub állított két órát, az Origo tizenkét óráról írt.)
  • Ha a paralimpiai pályázatot is népszerűsítették a Magyar Házban, akkor miért bontották le az olimpia után?
  • Pontosan hány látogatója volt az épületnek a riói játékok alatt?
Szerző

Szárnyalnak a brazilok

Valósággal szárnyakat adott a brazil labdarúgásnak az olimpián aratott történelmi siker. Azóta ugyanis Neymarék mindkét világbajnoki selejtezőjüket megnyerték, s máris a dél-amerikai selejtezők favoritjaivá léptek elő. Pedig nyár elején már olyan vélemények is megjelentek a brazil sajtóban, amelyek szerint még az sem biztos, hogy ez a csapat kijut az oroszországi vb-re. 

Aztán jött az olimpiai diadal, s láthatóan megtáltosodott a megfiatalított együttes: múlt héten Ecuadort verte idegenben 3-0-ra, a magyar idő szerint szerda hajnalban lejátszott összecsapáson Kolumbiát győzte le 2-1-re, ezzel már a második helyre lépett elő.

Dél-amerikai világbajnoki selejtezők
Uruguay-Paraguay 4-0
Chile-Bolívia 0-0
Venezuela-Argentína 2-2
Brazília-Kolumbia 2-1
Peru-Ecuador 2-1

Miranda második percben szerzett góljának köszönhetően a hazai, manausi szurkolók már az első félidőben elkezdhettek „hullámozni”. A karneváli hangulatnak azonban a 36. percben Marquinhos öngólja vetett véget. A második félidő derekán aztán Neymar villant egyet, s megszerezte együttese győztes találatát: Coutinho átadását értékesítette.

A brazilok egy ponttal állnak Uruguay mögött. A Celeste 4-0-ra verte Paraguayt. Cavani és Suárez is két-két találatot szerzett a montevideói Estadio Centenario Stadionban lejátszott találkozón. Harmadik helyre szorult viszont Argentína. Az együttes 2-2-es döntetlent ért el Venezuela vendégeként.

Meglehetősen változatos volt a találkozó, hiszen Juanpi a hazaiaknak szerzett vezetést, a második félidő elején pedig Martínez növelte az előnyt. Ezután magára talált Argentína. Az 58. percben Pratto szépített, majd a 83. percben Otamendi egyenlített (2-2).

Szerző

Elkezdődött a paralimpia

Publikálás dátuma
2016.09.08. 07:51
FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Magyar idő szerint szerdán késő este az ünnepélyes megnyitóval elkezdődött Rióban a XV. nyári paralimpia. A játékokon 22 sportágban mérik össze tudásukat a résztvevők, a különböző sérültségi kategóriák miatt összesen 528 számban osztanak érmeket. Magyarországról 43-an szereztek részvételi jogot, ami rekord a honi parasport történetében.

Az eseményt 1988 előtt "Fáklyás Játékoknak" hívták, és nem volt kötelező az olimpia helyszínén megrendezni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) megállapodása után 1988-tól nevezik az eseményt paralimpiának, és azóta mindig az olimpia helyszínén bonyolítják le - a téli játékok esetében 1992-től.

Rióban 165 ország - Oroszországot az államilag irányított doppingolás gyanúja miatt kizárták - több mint 4000 sportolója verseng majd 22 sportágban, a parakajak és a triatlon először szerepel majd a programban.

Az előkészületek messze nem zajlottak zökkenőmentesen, a szervezőbizottság jelentős pénzhiánnyal küzdött, részben azért, mert a központi forrásból nem kapta meg a remélt összeget és a 2,4 millió jegynek is csak csekély százalékát értékesítették – az üres lelátókat iskolásokkal próbálják megtölteni, több tízezer kisdiák kapott ingyen belépőt a versenyekre. A paralimpia népszerűsítése kudarcot vallott, felmérések szerint még a riói lakosok többsége sem tudja, hogy az olimpia után paralimpia is zajlik a városukban.

Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke korábban bejelentette, hogy bár csökkentik a költségvetést, a tervek szerint mind a 22 sportágban megrendezik a riói versenyeket. Csökkentik a személyzet és az önkéntesek létszámát, a közlekedésre fordítandó összeget, és bezárnak néhány médiaközpontot is.

Brazília hónapok óta súlyos gazdasági és belpolitikai válsággal küzd, Craven szerint most teljesen mások a körülmények az országban, mint voltak 2009-ben, amikor Rio elnyerte a rendezés jogát. Az IPC elnöke elárulta, öt héttel a paralimpia rajtja előtt értesült az IPC arról, hogy elfogyott a pénz, az olimpia rendezésére elköltötték a házigazdák a paralimpiára tervezett összeget is.

„Tudtuk, hogy vannak gondok, de ekkora nehézségre nem számítottunk – hangsúlyozta az IPC vezetője. – Még soha nem volt ilyen nehéz helyzetben a paralimpiai mozgalom.”

A helyzetet a brazil kormány oldotta meg, amely 68 millió eurós gyorssegélyt nyújtott a szervezőknek.

A paralimpiát több mint száz országban közvetítik majd - így Magyarországon is, ahol az M4 Sporton és az M5 csatornán lesznek láthatók a versenyek.

Kerekes székes amerikai sportolók a parketten – mostantól övék a pálya Rióban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ALEXANDRE LOUREIRO

Kerekes székes amerikai sportolók a parketten – mostantól övék a pálya Rióban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ALEXANDRE LOUREIRO

Nem kegyelmezett az IPC

Az Oroszországot sújtó doppingbotrány elérte a parasportot is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a sportági szövetségekre bízta, hogyan döntenek, miután bizonyítást nyert, hogy az orosz sportolókat állami támogatással doppingolták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az IPC külön vizsgálatot rendelt el, ám amikor kiderült, hogy 43 orosz parasportoló pozitív teszteredményét próbálták eltitkolni az országban, az összes orosz parasportolót kizárta a játékokról. Az oroszok a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, amely azonban helyben hagyta a kizáró határozatot. Összesen 267 orosz parasportoló maradt le a döntés következtében a riói nyári játékokról.

A kizárt versenyzők kvótáit az IPC szétosztotta a tagországai között, amiből Magyarország is profitált: Mató Gyula kerekesszékes vívó, illetve Mezei Katalin és Sztanó Gyula erőemelők jutottak így kvótához.

Mint az olimpián

A kvalifikációs és doppingszabályok a paralimpián pont olyan szigorúak, mint az olimpián. A válogatott parasportolóknak is holléti nyilvántartást kell vezetniük, hetekre előre meg kell adniuk a Magyar Antidopping Csoportnak, hogy mikor, hol tartózkodnak. A tiltott szerek listája megegyezik az olimpikonokéval és az ellenőrzések szigora között sincs különbség.

A 2012-es londoni nyári paralimpia előtt a magyar indulókat kötelezte a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), hogy részt vegyenek a MACS doppingellenes tanfolyamán, és csak az utazhatott el a játékokra, aki sikeres vizsgát tett a doppingszabályokból.

A paralimpiai részvételi jogot sportágaktól függően előre kijelölt kvalifikációs versenyeken, a világranglistán elfoglalt helyezés alapján vagy előre meghatározott paralimpiai szintek teljesítésével lehet megszerezni.

Bár a sok sérültségi kategória miatt egy-egy kategóriában kevesebb a résztvevő, mint az olimpián, például asztaliteniszben, cselgáncsban egy nyert mérkőzéssel már pontszerző lesz valaki, de a paralimpiára vezető út pont ezekben a sportágakban nagyon nehéz, ugyanis 2016 tavaszán lezárják a világranglistát, és csak a legjobbak – kategóriánként 8-10-en - vehetnek részt a paralimpián. A két paralimpia között a versenyeken szinte nem lehet hibázni, egy rosszabbul sikerült viadal után ugyanis annyira visszacsúszhat a rangsorban valaki, hogy többet nem tud visszakapaszkodni a legjobbak közé.

Kategorizálás

A parasportolókat sérültségük mértékétől függően különböző kategóriákba sorolják. A kategorizációs szabályok folyamatosan változnak, az a cél, hogy minél igazságosabb eredmények szülessenek, lehetőleg azonos sérültségi fokozatú sportolók versenyezzenek egymással. A sérültségi kategóriák száma sportáganként változik: az úszóknál például 14, az asztaliteniszezőknél 11 kategória létezik, míg a kerekesszékes vívóknál csak kettő.

Sir Craven, az IPC elnökeFOTÓ: EP/GETTY/FRANCOIS NEL

Sir Craven, az IPC elnökeFOTÓ: EP/GETTY/FRANCOIS NEL

A kategorizálást minden alkalommal egy nemzetközi orvoscsoport végzi, a parasportolóknak az első hivatalos nemzetközi versenyük előtt kell részt venniük a kategorizációs vizsgálaton, ilyenkor az orvosi papírjaik tanulmányozása mellett megnézik őket sportolás közben is. Ha valaki kap egy nemzetközi kategóriát, akkor ezt akkor vizsgálják később felül, ha az ellenfelek ezt kérik vagy a sportoló jelenti be ezt az igényét. Utóbbi akkor következik be, ha valakinek az állapota egy sérülés vagy betegség következtében jelentősen romlik. A kategóriák alkalmával minél alacsonyabb valakinek a száma, annál súlyosabb a sérültségi foka.

Riói magyar (arany)remények

A magyar csapat Londonban négy évvel ezelőtt általános meglepetésre két arany- mellett hat-hat ezüst- és bronzérmet szerzett. A célkitűzés 8-10 érem volt, de a sportolók önmagukat múlták felül. Az összes londoni érmes ott lesz Rióban is, de a körülmények mások. A két aranyérmes, Sors Tamás úszó és Pálos Péter asztaliteniszező is több sérüléssel bajlódott az elmúlt években. Sors London után hónapokig az uszoda közelébe sem ment, és az elmúlt paralimpiai ciklusban fő számában, 100 m pillangón nem nyert sem világ-, sem Európa-bajnokságot és a világcsúcsát is megjavították.

Pálos tavaly térdműtéten esett át, és amíg London előtt még játszmát is alig veszített, és mindenhol nyert, ahol rajthoz állt, a riói paralimpiát megelőző egy évben nem tudott egyetlen versenyen sem győzni. Ennek ellenére mindketten továbbra is a világ élvonalába tartoznak, joggal lehet bízni abban, hogy sikerül érmet szerezniük.

Szintén éremesélyesek a kerekesszékes vívók, akik három ezüsttel és két bronzzal zárták a londoni paralimpiát. Az oroszok kizárása után egy komoly rivális kiesett, így joggal reménykednek abban, hogy sikerül megismételniük londoni szereplésüket.

A látássérült cselgáncsozók versengésében Szabó Nikolett világbajnokként érkezik Rióba, a 2004-es athéni és a 2012-es londoni játékokon is harmadik volt, a két paralimpia között Pekingben Achilles-ínsérüléssel vállalta az indulást és ötödik lett.

Hihetetlen történetek I.
Dani Gyöngyi hatszoros paralimpiai ezüstérmes kerekesszékes vívó. A sportolónő 1991-ben tizenhat évesen problémás fiatalnak számított, többször napokra is eltűnt otthonról. Egy házibuliban – ahol összeveszett a barátjával – annyira kilátástalannak érezte az életét, hogy öngyilkossági szándékkal leugrott a negyedik emeletről. Az ugrást túlélte, de élete végéig kerekesszékbe kényszerült. Felépülése után a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségében (MEOSZ) kezdett el dolgozni, a kerekesszékes vívással Szekeres Pálnak köszönhetően ismerkedett meg.
A 2012-es londoni paralimpia előtt 2011. volt élete egyik legnehezebb éve, tavasszal elveszítette a férjét, aki szintén kerekesszékes volt. A tragédia után három hónappal a sheffieldi Európa-bajnokságon minden számot megnyert, amelyben elindult. A londoni paralimpián három ezüstöt szerzett, ezzel már hat második helye van a nyári játékokon. Az azóta eltelt négy éve a boldogságról szólt: új párt talált és 2014-ben megszületett a kisfia, Kristóf, aki teljessé teszi az életét.
Hihetetlen történetek II
Vereczkei Zsolt a magyar csapat egyik legrutinosabb és legeredményesebb tagja. Első paralimpiáján, 1992-ben aranyérmes lett az 50 méteres hátúszásban. Azóta minden nyári játékon érmet szerzett ebben a számban ami egyedülálló a világon: 1996-ban és 2000-ben is nyert, utána háromszor lett bronzérmes.
Az ő életútja sem volt egyszerű: a sportoló karok nélkül született, amikor a szülei meglátták, nem vitték haza a kórházból, így apácákhoz került, ők nevelték, a mai napig is velük lakik. A bajai sportoló civilként szülő- és lakóhelyén a kórházban dolgozik telefonközpontosként. A pekingi és a londoni játékok után is úgy tervezte, hogy visszavonul, de mindkétszer a folytatás mellett döntött, és Rióra is sikerült teljesítenie a paralimpiai A szintet.
Hihetetlen történetek III
Gurisatti Gyula világbajnok tájékozódási búvárúszó és sikeres edző volt, amikor 1999-ben szörnyű baleset érte. Az egyik edzésre készült, amikor a közelében felrobbant az oxigénpalack és a sportember elveszítette mindkét lábát. A balesetért felelős személy 1 év tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
Gurisatti nem tudott elszakadni a sporttól és sportlövő lett, a világ legjobbjai közé küzdötte fel magát. Bár sem a pekingi, sem a londoni paralimpián nem jutott be a nyolcas döntőbe, a játékok közötti időszakban folyamatosan ott volt a világranglistán a legjobb hat között.


Változások az MPB-ben

Zaklatott év volt a tavalyi a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) életében: májusban robbant ki a végtörlesztési botrány, amelynek végén Gömöri Zsolt, az MPB akkori elnöke lemondott és helyét Szabó László vette át. A váltásra azért került sor, mert az MPB elnöksége 2012-ben Deutsch Tamás MPB-alelnök javaslatára a szervezet előző évben termelt nyereségéből négy munkatárs hitelének végtörlesztéséhez járult hozzá.

A közvéleményt az háborította fel, hogy az MPB elnöke is munkavállalói státuszban dolgozott az MPB-nél és hárommillió forintot vett fel lakáshitele törlesztésére. Gömöri azzal érvelt, hogy a sportigazgatói feladatokat is ellátja, napi 10-12 órát dolgozik az MPB-ben, ezért jogosan veszi fel a fizetését. A közfelháborodás hatására a felvett hárommillió forintot visszafizette és lemondott. A lemondását szorgalmazók sikkasztás hűtlen kezelés miatt feljelentették.

Az ügyészség több mint egy elteltével a hűtlen kezelés vádját ejtette, a sikkasztás ügyében vádemelési javaslatot tett, Gömöri Zsolt ártatlannak vallja magát. Szabó László a 2000-es évek elején Deutsch Tamás akkori sportminiszter helyettese volt. Az új MPB-vezetés tagja lett Tatár András sportigazgató, aki szintén a Deutsch által vezetett minisztériumban dolgozott.