Előfizetés

Állampolgárok, nem alattvalók - Ha érti a kormány, hogy ez mit jelent

Publikálás dátuma
2016.09.08. 07:00
Tanévkezdés Nyíregyházán - Fotó: MTI/Balázs Attila
Az állami iskolák ma alkalmatlanok arra, hogy a gyerekeknek megfelelő oktatást biztosítsanak, új, modern iskolai módszertanra van szükség - írta kiáltványában a Tanítanék Mozgalom. A dokumentumban azt is leírják, milyen értékrendek szerint működnek, és hogyan képzelik el a magyar közoktatás jövőjét.

"Elismerjük, hogy a jelenlegi kormány rendelkezik a közoktatás irányítása felett. Sajnos azonban azt látjuk, hogy ez a kormány sem az általunk képviselt alapértékeket, sem az általunk javasolt gyakorlati formákat, eszközöket nem hajlandó átemelni, befogadni, megvalósítani. Amíg ez így van, addig nyomást fogunk gyakorolni rá" - írta kiáltványában a Tanítanék Mozgalom, amely az év elején kezdődött heves oktatásügyi tiltakozó megmozdulások után a nyári szünetet szervezetépítésre, önmeghatározásra szánta.

A pedagógus szakszervezetek tárgyalási pozícióit is erősítő akcióikkal több eredményt is elértek, a kormány elkezdett komolyabban foglalkozni a közoktatás ügyével, Balog Zoltán miniszter belátta, hogy az eddigi átalakításokkal "túltolták a biciklit", Czunyiné Bertalan Judit közoktatási államtitkárt menesztették, az iskolákban szitokszóvá vált Klik (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) hatalmas tartozásait rendezték, a szervezetet decentralizációs céllal átalakítják. A rendszer alapjait azonban nem érintik a változások, így a Tanítanék erre a tanévre is újabb, meglepetésszerű akciókat ígér. A mozgalmat - főleg kormányoldalról - gyakran érte az a vád, hogy politikai érdekeket szolgál, a hatalom aljas lejáratókampányt indított nemcsak a Tanítanék vezetői, de a tiltakozó pedagógusok, diákok, szülők összessége ellen.

A Tanítanék tegnapi kiáltványában azt igyekszik nyilvánvalóvá tenni, milyen értékek mentén működik. Mint írták, nem működnek együtt szélsőséges eszméket valló szervezetekkel, viszont sem a liberális, sem a konzervatív, sem a szociáldemokrata értékektől nem határolódnak el. Csak azokkal a pártokkal nem akarnak közösséget vállalni, amelyek visszaélnek ezekkel az értékekkel, és az emberek bizalmával. "Ami nekünk számít, az a szakmaiság és az emberség. Szívesen együttműködünk bármilyen előremutató, a demokratikus értékek szerint cselekvő és békés szervezettel, mozgalommal vagy magánszeméllyel, ahogy eddig is" - olvasható a nyílt levélben.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy "a magyar kormány tudtával és közreműködésével gyerekek éheznek és kallódnak el, gyógyítható betegek halnak meg, családok kerülnek az utcára, egészséges fákat vágnak ki, segítségre szoruló embereket börtönöznek be, közalkalmazottakat aláznak meg, a valódi híreket egyre több felületen fedi el a propaganda, miközben verőemberek védik az urizáló hatalmat." Hangsúlyozták: a magyar emberek állampolgárok, nem pedig alattvalók. "Mi vagyunk a mindenkori kormány megbízói, nekünk tartoznak elszámolással."

A Tanítanék szerint az állami iskolák ma alkalmatlanok arra, hogy a gyerekeket "helyzetbe hozzák", és ha nem kapnak megfelelő oktatást, kiszolgáltatottá, manipulálhatóvá, önbizalom-hiányossá válnak. Mint írták, a pedagógusok megemelkedett óraszáma, adminisztrációs terhei és az átgondolatlan átszervezések megakadályozzák a tanárokat abban, hogy a gyerekekre egyénileg figyeljenek. Felhívták a figyelmet, hogy a magyar iskolások teljesítménye nemzetközi összehasonlításban évről évre romlik, és hogy a jelenlegi rendszer elmélyíti és bebetonozza a társadalmi különbségeket. A mozgalom hosszútávú célja az iskolák légkörének, módszertanainak gyökeres megváltoztatása. Olyan rendszert szeretnének, ahol az iskola megszervezésébe a tanárok, az oktatást segítő kollégák, a szülők és életkoruknak megfelelően a diákok is bekapcsolódhatnak, a gyerekek életszerű, hasznos ismereteket tanulhatnak modern pedagógiai módszerekkel, ahol a tanárokat alkotó értelmiségnek tekintik, amely szabadon alkalmazkodhat tanítványai igényeihez, ahol akinek nehézsége van, ne büntetést, hanem segítséget kapjon és ahol a tisztelet a tanárok és a diákok között kölcsönös.

A célok eléréséhez széles körű társadalmi támogatottságra és hálózatépítésre van szükség; csak így lehet hatékonyan nyomást gyakorolni a kormányra, mert nem lehet megengedni, hogy a közoktatás pártpolitikai és hatalmi játszmáktól függjön.

Pukli: nincs jobb- és baloldal
A rendszerváltás után 26 évvel nem azt kéne nézni, hogy bal- vagy jobboldali - mondta Pukli István, a Tanítanék Mozgalom képviselője, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Pukli a Magyar Időknek néhány napja úgy nyilatkozott, 2010-ben és 2014-ben is a Fideszre szavazott, de csalódott, "baloldali fordulatot" viszont nem akar a jelenlegi ellenzéki erőkkel. Szerinte, aki már bekeveredett a nagypolitikába, azt már csak a pénz és a gazdasági önérdek hajtja, ez igaz mindkét oldalra, amin viszont változtatni kell. "Olyan létezik, hogy konzervatív, szociáldemokrata, liberális értékrend. Egy kérdés van, hogy ki milyen sorrendben helyezi el magában. Illetve ki, milyen témakörben melyik értékrendet képviseli" - fogalmazott. Az őt ért baloldali támadásokra reagálva azt mondta: aki abból, amit mondott, úgy látja, hogy a Fideszt támogatja, olvassa el figyelmesebben, mit mondott.A nap örömhíre: megújul a kaposvári Rákóczi Stadion

A mintegy félmilliárd forintos beruházásról szóló szerződést a város és a kivitelező konzorcium képviselői szerdán írták alá - adta hírül az MTI.

Végh Gábor, a konzorciumot vezető Pharos95 Kft. ügyvezetője elmondta, a rekonstrukcióval a Rákóczi Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia által üzemeltetett, hétezer szurkolót befogadó stadion szebb és komfortosabb lesz. Az állami forrásból ( vagyis a mi pénzünkből - a szerk.) finanszírozott munkálatok keretében befedik a két hosszanti oldali lelátót, korszerűsítik a világítást, felújítják az öltözőket, a vizesblokkokat, az irodákat, s megteremtik annak a lehetőségét, hogy a fűtést környezetbarát módon, a közeli cukorgyárból érkező biogáz felhasználásával oldják meg.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a stadion felújítása az első állomása azon várostörténeti jelentőségű beruházás-sorozatnak, amelyre három év alatt több tízmilliárd forintot fordíthat Kaposvár.

A helyi labdarúgó szakosztály csapata először 1975-ben jutott fel a bajnokság élvonalába, legjobb eredménye a 2008-ban elért 6. hely volt.

Alakul - Rendőröket küldtek Juhász Péter sajtótájékoztatójára

Publikálás dátuma
2016.09.07. 19:46
Népszava fotó/Molnár Ádám - Juhász Péter egy korábbi, budapesti tájékoztatón
A rendőrök megkísérelték megakadályozni, hogy az Együtt alelnöke megtartsa sajtótájékoztatóját Balatonfüreden - adja hírül a Klubrádió. 

Juhász Péter elmondta: a Fidesz frakcióülésének közelében készültek tájékoztatni az újságírókat, amikor rendőrök mentek oda, mondván, hogy az adott helyen nem tarthatják meg az eseményt. A politikus szerint a hatóság fellépése volt jogtalan, a párt az eset kivizsgálást kéri. A sajtótájékoztatót egyébként megtartották -tette hozzá Juhász Péter.