Előfizetés

Paralimpia 2016 - Bianka és a többiek - Fotógaléria

Publikálás dátuma
2016.09.11. 17:30

 A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK - FOTÓK: SZALMÁS PÉTER, NÉPSZAVA

Pap Bianka, a Vasas 16 éves, paralimpiai újonc versenyzője az S10-es sérültségi kategóriában ezüstérmet szerzett 100 méteres hátúszásban a riói paralimpia szombati versenynapján.  A sportoló a magyar küldöttség második érmét nyerte Rióban. Korábban az erőemelő Tunkel Nándor harmadik lett.

Az asszony, aki elment - Fülöp-szigeteki filmé az Arany Oroszlán

Publikálás dátuma
2016.09.11. 11:25
Lav Diaz átveszi a díjat - Fotó: Ian Gavan/getty Images
Az Ang babaeng humayo (Az asszony, aki elment) című Fülöp-szigeteki játékfilm, Lav Diaz alkotása nyerte az Arany Oroszlán-díjat a 73. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A The Woman Who Left egy ártatlanul elítélt tanárról szól, aki próbál megbocsátani és új életet kezdeni a szabadulása után- tudósít az Euronews.

A zsűri elnöke az angol Sam Mendes, aki az Amerikai szépségért kapott Oscart, de a világ a James Bond-féle Skyfall-ról ismeri. A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt megosztva kapta a La region salvaje-t jegyző mexikói Amat Escalante és a Velencébe a Paradise című holokausztdrámájával érkező Andrej Koncsalovszkij, Nyikita Mihalkov testvére.

A legjobb színésznőnek járó elismerést a Kaliforniai Álom egyik főszerepét alakító Emma Stone kapta. Stone videóüzenetben mondott köszönetet Ryan Goslingnak és Damian Chazelle rendezőnek, valamint a velencei mustra zsűrijének.

A legjobb színésznek a Magyarországon az Eszeveszett mesék-ből ismert Oscar Martinezt ítélték, az El ciudadano ilustre című drámában nyújtott alakításáért.

Egy minapi írás kapcsán

„A Századvég vezető elemzője szerint Soros és társai úgy érzik, hogy elérhető közelségbe került egy világkormány létrehozása, amelynek saját felfogásuk szerint ők az építőmesterei. Ennek érdekében pontos dátumokkal és tervekkel rendelkeznek arra vonatkozóan, hogyan építsenek fel egy határok, országok és nemzetek nélküli, homogén kultúrájú világállamot" – idézik Lánczi Tamást a Magyar Időkben. A hír, ha egyáltalán igaz, mitől aggasztó? Mi a veszedelem benne? Miért baj a világállam? Hiszen elvileg lehetőséget kínál a háborúk, fegyveres konfliktusok lényeges mértékű csökkentésére, valamint arra, hogy életszínvonalban valóságosan közelítsük a világgazdaság bőségbe fulladó centrumának, szerény jólétű félperifériájának és éhségben-betegségben tántorgó-haldokoló perifériájának népeit egymáshoz.

A Kommunista Kiáltványban olvasható globális társadalmi bipolarizációs perspektíva egyfajta konkrétumára is merek gondolni, természetesen bőven akadtak nem kommunisták, akik számára a világkormány nem ördögtől való: Dante, Kant, Hegel, Jókai, Wells, Fukuyama, szabadkőművesek, illuminátusok… Inkább élek világállam polgáraként, mint a szomszéd népekkel-államokkal újra és újra háború veszélyét felidéző, idegengyűlölő, rasszista, nacionalista politikai erők alattvalójaként. Ha a tőkés világállam orwellinek bizonyulna, a földkerekség összes elnyomottja indulhatna harcba, hogy megdöntse. Állítólag a világgazdaság centrumában felhalmozódott a tőkeviszony meghaladásához elegendő termelőerő-kapacitás, megvan a szükséges tudományos-technikai fejlettség. Akkor viszont keressük meg hozzá a politikai utakat, éljünk az adódó politikai lehetőségekkel. Akár új gondolkodási pozíciókat elfoglalva.