Előfizetés

Drágul a vasútépítés

Az eddig becsült 472 milliárd forinttal szemben 550 milliárd forintba kerülhet a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának felújítása és fejlesztése - jelentette be a múlt hét végén belgrádi látogatása alkalmával Szijjártó Péter külügyminiszter. 

A politikus szerint a megnövekedett költségek azzal indokolhatók, hogy a budapesti olimpiai pályázat miatt a fővárosi szakaszt újra kell tervezni. Magyarország, Szerbia és Kína - mint finanszírozó -, együttműködésével újítják fel és kétvágányosítják a Budapest-Belgrád összesen 350 kilométernyi, magyar oldalon pedig 166 kilométernyi vasútvonalat. A miniszter elmondása szerint november elsejéig megszületik majd a szerződés a MÁV és a kivitelezést bonyolító projektvállalat között, a beruházást lebonyolító magyar-kínai közös vállalatot pedig szeptember végéig hozzák létre. A kínai fél október 31-ig fogalmazza meg a finanszírozási ajánlatot. Az egyes szakemberek szerint "soha meg nem térülő" beruházás 85 százalékát kedvezményes kamatozású kínai hitelből finanszírozzák.

Egyszerre ültettek át tüdőt és vesét

Publikálás dátuma
2016.09.13. 07:16
Thinkstock illusztráció
Elvégezték az első magyarországi tüdő- és vese-transzplantációt egy műtét keretében június 30- án – tudatta az Országos Onkológiai Intézet hétfőn.

A műtétet a Semmelweis Egyetemmel együttműködve végezték el. A beteg zavartalan műtét utáni intenzív kezelést követően jó általános állapotban július 14-én elhagyta az intézetet, és rehabilitációs kezelésen vesz részt.

Spéder leckézteti a lakájmédiát

Első fokon pert nyert a Ripost ellen Spéder Zoltán - írta a hvg.hu. Az FHB Bank vezetője azért perelt, mert az Ómolnár Miklós vezette portál lesifotókat közölt róla és Stumpf István alkotmánybíróról. Az ítélet szerint ezeket 15 napon belül el kell távolítani az internetről.

Spéder arra hivatkozott a perindító keresetben, hogy tudta és engedélye nélkül fotózták az alkotmánybíróval, majd az így készült felvételeket sértő szöveg kíséretében nyilvánosságra hozták. Azt ugyan maga is elismerte, közszereplőnek számít, ám a kérdéses képek nem közszereplés, hanem "magánéleti események" alkalmával készültek. A fotókat Ómolnár lapja egy "névtelen szemtanúra" hivatkozva közölte le, s "túlzás nélkül filmbeillő jelenetnek" állította be a szituációt, ahol a folyamatosan oldalra tekingető felek konspirálnak. Ráadásul a lap az Index-tulaj mellett Stumpfot is belerángatta a lejáratásba: mind a címben, mind a szövegben a Spéder cégei ellen folyamatban lévő büntetőügyekhez kapcsolták az alkotmánybírót, külön kiemelve, hogy az üzletember a nála tartott házkutatás után nem sokkal futott össze vele - az "olvasóriporterük" szerint Stumpf "zavartan viselkedett". A Ripost a bíróságon arra hivatkozott, hogy "kötelességük" feltárni a közügyeket, a Fővárosi Törvényszék viszont nem találta fontos közszereplésnek, hogy Spéder és az egykori kancelláriaminiszter beszélget egy vásárcsarnoknál. Stumpf az atv.hu-nak azt mondta,alkotmánybíróként nem minősítheti a róla szóló cikkeket, mert ez politikai megnyilvánulásnak számítana.

Vélhetően hasonló ítélet várható a Spéder kontra TV2 ügyben is, hiszen Andy Vajna csatornája is az üzletember magánéletében vájkáló riportot közölt, aminek nyilvánvalóan a lejáratás volt a célja. Az FHB-vezér minden sértő állításért több százezret, plusz minden egyes lesifotóért 100 ezer forintot, így összesen 5,7 millió forint sérelemdíjat követel, s azt, hogy a bíróság tiltsa el Vajna tévéjét a további jogsértéstől és tüntessék el honlapjukról az anyagot. Egyébként a TV2 ügyvédje is arra hivatkozott, hogy "fontos közügyeket tártak fel".