Előfizetés

Illegális forgalmazás - Bezárták a budapesti patikát

Publikálás dátuma
2016.09.13. 13:13

Visszavonta a budapesti Lánchíd Gyógyszertár működési engedélyét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), valamint 45 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a patikát működtető gazdasági társaságot.

A tájékoztatás szerint a vényköteles gyógyszerek kiadásának jogszerűségét vizsgálták. Az ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy a patika orvosi rendelvény nélkül, nagy számban értékesített külföldre vényköteles gyógyszereket.

Hangsúlyozták: a hatályos jogszabályok szerint Magyarországon patika vényköteles gyógyszert recept nélkül csak egy szigorúan meghatározott körnek adhat ki. A Lánchíd Gyógyszertár huszonöt, úgynevezett külföldi megrendelőlap alapján 6670 doboz, kizárólag recept ellenében kiadható készítményt adott ki vény nélkül.

A külföldi megrendelőlap nem felel meg a hatályos jogszabályokban meghatározott orvosi rendelvénynek, az értékesítés során ezt figyelmen kívül hagyta a gyógyszertár működtetője - írták, hozzátéve: a jogszerűtlenül kiadott gyógyszerek között daganatellenes szerek, immunrendszert befolyásoló készítmények, az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek, pszichoaktív szerek és véralvadásgátló készítmények voltak. Az OGYÉI már egy doboz gyógyszer egyszeri jogszerűtlen kiadása esetén is bírságot szabhat ki - szögezték le.

Idézték Pozsgay Csillát, az intézet főigazgatóját, aki azt mondta: ebben az esetben a bírság összegének meghatározásakor a hatóság a betegek érdekeinek sérelmét, ennek súlyát, a jogsértés ismételt voltát, valamint a jogsértő állapot időtartamát vette figyelembe. Fontos szempont volt az is, hogy a kiadott gyógyszerek olyan vényköteles készítmények voltak, amelyek illegális forgalmazása és ellenőrizetlen felhasználása veszélyeztetheti a gyógyszert használó betegek egészségét.

A vény nélkül külföldre értékesített gyógyszerek orvosi ellenőrzés nélküli használata súlyos, egészséget veszélyeztető állapotot okozhat, ezért a hatóság az összes körülmény mérlegelésével a pénzbírságot és egyidejűleg a működési engedély visszavonását ítélte a jogsértéssel arányban álló lépésnek. Az OGYÉI a döntései mérlegelésekor mindig a betegbiztonságot és az ellátásbiztonságot helyezi a középpontba - olvasható a közleményben.

Erődemonstráció Dél-Korea fölött

Négy nappal Észak-Korea ötödik atomkísérletét követően az amerikai légierő két hatalmas B-1-es bombázóval repült át alacsony magasságban Dél-Korea fölött.

A B-1-eseket amerikai F-16-os és dél-koreai F-15-ös harci gépek kísérték. A demonstratív repülést a dél-koreai fővárostól, Szöultól délre, az Osan légibázis fölött hajtották végre. A B-1-esek Guam szigetéről szálltak fel, a bombázókat augusztusban telepítették az ottani Andersen légibázisra. Az előző észak-koreai nukleáris teszt után az Egyesült Államok B-52-es bombázói repültek át a dél-koreai légtéren figyelmeztetésképpen.

„Észak-Korea atomkísérlete veszélyes eszkaláció és elfogadhatatlan fenyegetés” – jelentette ki közleményében Vicent K. Brooks tábornok, a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők parancsnoka, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok elkötelezett térségbeli szövetségesei megvédésére, s a demonstratív művelet is azt jelzi, hogy mindent megtesz a védelmük megerősítésére.

USA elnökjelöltek - Fej fej mellett a csatatér-államokban

Publikálás dátuma
2016.09.13. 11:01
Fotó: Alex Wong/Getty Images
Hillary Clinton és Donald Trump fej fej mellett áll négy csatatér államban, derült ki az NBC News és a Wall Street Journal számára készült, tegnap közzétett Marist-felmérésből. Arizonában rendkívül szoros a verseny, a republikánus elnökjelölt 42 száazlékon áll a valószínű szavazók között, demokrata ellenfele 41 százalékon. Arizona hagyományosan republikánus állam, nyolc éve John McCain, négy éve Mitt Romney nyert ott, de idén – a spanyol ajkú szavazók Trumppal kapcsolatos ellenérzései miatt – akár kompetitív is lehet.

Georgia államban is hibahatáron belüli az állás, Donald Trumpra 46 százalék, Hillary Clintonra 43 százalék szavazna. A legutóbbi két választáson a republikánus jelöltek arattak a déli államban biztos győzelmet. Nevadában is hajszál választja el Clintont és Trumpot, 45-44 az állás a volt First Lady javára. New Hampshire államban is eléggé szoros a küzdelem, az új-angliai kis állam többnyire a republikánus jelölt felé hajlik, de az utóbbi két választáson Barack Obamára voksolt a többség.

A CBS News 13 csatatér állam felméréseinek átlaga alapján ugyancsak kvázi döntetlen állást jelez: Clinton 43, Trump 42 százalékon áll. A felmérések még a szeptember 11-i Clinton-rosszullét előtt készültek, nem tudni, milyen hatással lesz a választókra a volt First Lady egészségi állapotával kapcsolatos vádaskodások és összeesküvés-elméletek áradata. Országosan Clinton 45,9, Trump 49,9 százalékon áll a Real Clear Politics több felmérésből átlagolt adatai szerint.