Újabb tömeges elbocsátások az állami médiánál

Publikálás dátuma
2016.09.13. 14:02
Népszava fotó/Szalmás Péter
Vaszily Miklós vezérigazgató már be is jelentette a csoportos létszámleépítést, amelynek keretében a - Népszabadság értesülése szerint - száznegyvenöt dolgozójától válik meg az állami média.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) jelenleg több mint kétezren dolgoznak, közülük küldenek el 145 embert.  Az évie 80 milliárd forintból gazdálkodó szervezet megbízott vezérigazgatója a cég üzemi tanácsának írt levelében a működtetési és munkafolyamatok racionalizálásával, a bérköltség csökkentésének szükségességével indokolta az újabb csoportos leépítést.

129 dolgozó sorsa - Tavaly télen írtuk
Újabb átalakulás várható a közmédiánál, most 129 dolgozó leépítését jelentették be - írta a Népszava 2015 novemberében.  2011 óta több mint ezer alkalmazottól váltak meg, ami Polyák Gábor médiajogász szerint az autonóm újságírás kárára mehet. (  a feltételes mód azóta már némiképp naivságnak is tűnik - a szerk. ) A szakember akkor azt mondta, hogy a közmédia egyértelműen felelőtlenül és bármiféle koncepció nélkül működik, ezt bizonyítja az is, hogy nincs érdemi kontroll az új csatornák - például az M5 és az M6 - indulása fölött, amikre egyébként szerinte anyagi keret sem nagyon lehet. Az Orbán-kormány 2011 és 2015 között 432 milliárd forint közpénzt fordított a közmédiára.

Ez lesz a hatodik nagy elbocsátási hullám az állami médiában 2010 óta. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert küldtek el, azóta évenként 100-200 fővel csökkentik a létszámot, de közben sokakat fel is vesznek nagy fizetéssel. A cég összes dolgozójának bére és azok járulékai évente meghaladják a 15-16 milliárd forintot, az MTVA vezetése az ismétlődő elbocsátásokkal ezt az összeget próbálja meg lejjebb faragni.

A Népszabadság információi szerint a mostani leépítés legkevésbé a tévéseket érinti. A tavaly elindított M1 hír és M4 Sport csatorna után a jövő héten kezd az M5 kulturális-ismeretterjesztő csatorna, ezért a hír, a sport és a kulturális szerkesztőségeknél nem lesz elbocsátás. Várhatóan többeket elküldenek a rádiók és a távirati iroda munkatársai közül. A kormány nemrégiben született határozata alapján a rádió belvárosi épületegyütteséből hármat kulturális célra hasznosítanak, kettőt lebontanak, így a még ott dolgozó rádiósok egy részét átköltöztetik az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisára, többeket pedig elbocsátanak. Hetek óta beszédtéma az állami médiában a várható újabb nagyarányú elbocsátás, a lap beszélt a médiaszolgáltatási alap több munkatársával, akik elfogadhatatlannak tartják, hogy az MTVA egyre kevésbé készíttet műsort a saját munkatársaival, és nagy pénzért külső gyártócégektől rendel produkciókat.

Szerző

Illegális forgalmazás - Bezárták a budapesti patikát

Publikálás dátuma
2016.09.13. 13:13

Visszavonta a budapesti Lánchíd Gyógyszertár működési engedélyét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), valamint 45 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a patikát működtető gazdasági társaságot.

A tájékoztatás szerint a vényköteles gyógyszerek kiadásának jogszerűségét vizsgálták. Az ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy a patika orvosi rendelvény nélkül, nagy számban értékesített külföldre vényköteles gyógyszereket.

Hangsúlyozták: a hatályos jogszabályok szerint Magyarországon patika vényköteles gyógyszert recept nélkül csak egy szigorúan meghatározott körnek adhat ki. A Lánchíd Gyógyszertár huszonöt, úgynevezett külföldi megrendelőlap alapján 6670 doboz, kizárólag recept ellenében kiadható készítményt adott ki vény nélkül.

A külföldi megrendelőlap nem felel meg a hatályos jogszabályokban meghatározott orvosi rendelvénynek, az értékesítés során ezt figyelmen kívül hagyta a gyógyszertár működtetője - írták, hozzátéve: a jogszerűtlenül kiadott gyógyszerek között daganatellenes szerek, immunrendszert befolyásoló készítmények, az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek, pszichoaktív szerek és véralvadásgátló készítmények voltak. Az OGYÉI már egy doboz gyógyszer egyszeri jogszerűtlen kiadása esetén is bírságot szabhat ki - szögezték le.

Idézték Pozsgay Csillát, az intézet főigazgatóját, aki azt mondta: ebben az esetben a bírság összegének meghatározásakor a hatóság a betegek érdekeinek sérelmét, ennek súlyát, a jogsértés ismételt voltát, valamint a jogsértő állapot időtartamát vette figyelembe. Fontos szempont volt az is, hogy a kiadott gyógyszerek olyan vényköteles készítmények voltak, amelyek illegális forgalmazása és ellenőrizetlen felhasználása veszélyeztetheti a gyógyszert használó betegek egészségét.

A vény nélkül külföldre értékesített gyógyszerek orvosi ellenőrzés nélküli használata súlyos, egészséget veszélyeztető állapotot okozhat, ezért a hatóság az összes körülmény mérlegelésével a pénzbírságot és egyidejűleg a működési engedély visszavonását ítélte a jogsértéssel arányban álló lépésnek. Az OGYÉI a döntései mérlegelésekor mindig a betegbiztonságot és az ellátásbiztonságot helyezi a középpontba - olvasható a közleményben.

Szerző

Erődemonstráció Dél-Korea fölött

Négy nappal Észak-Korea ötödik atomkísérletét követően az amerikai légierő két hatalmas B-1-es bombázóval repült át alacsony magasságban Dél-Korea fölött.

A B-1-eseket amerikai F-16-os és dél-koreai F-15-ös harci gépek kísérték. A demonstratív repülést a dél-koreai fővárostól, Szöultól délre, az Osan légibázis fölött hajtották végre. A B-1-esek Guam szigetéről szálltak fel, a bombázókat augusztusban telepítették az ottani Andersen légibázisra. Az előző észak-koreai nukleáris teszt után az Egyesült Államok B-52-es bombázói repültek át a dél-koreai légtéren figyelmeztetésképpen.

„Észak-Korea atomkísérlete veszélyes eszkaláció és elfogadhatatlan fenyegetés” – jelentette ki közleményében Vicent K. Brooks tábornok, a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők parancsnoka, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok elkötelezett térségbeli szövetségesei megvédésére, s a demonstratív művelet is azt jelzi, hogy mindent megtesz a védelmük megerősítésére.

Szerző