Hőség után újra jön a felhőszakadás - Figyelmeztet az OMSZ

 Tizenegy megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat.

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat  délben kiadott  veszélyjelzése szerint Budapesten, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Tolna megyében van érvényben az elsőfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több eső hullhat.

   

Szerző

Újabb tömeges elbocsátások az állami médiánál

Publikálás dátuma
2016.09.13. 14:02
Népszava fotó/Szalmás Péter
Vaszily Miklós vezérigazgató már be is jelentette a csoportos létszámleépítést, amelynek keretében a - Népszabadság értesülése szerint - száznegyvenöt dolgozójától válik meg az állami média.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) jelenleg több mint kétezren dolgoznak, közülük küldenek el 145 embert.  Az évie 80 milliárd forintból gazdálkodó szervezet megbízott vezérigazgatója a cég üzemi tanácsának írt levelében a működtetési és munkafolyamatok racionalizálásával, a bérköltség csökkentésének szükségességével indokolta az újabb csoportos leépítést.

129 dolgozó sorsa - Tavaly télen írtuk
Újabb átalakulás várható a közmédiánál, most 129 dolgozó leépítését jelentették be - írta a Népszava 2015 novemberében.  2011 óta több mint ezer alkalmazottól váltak meg, ami Polyák Gábor médiajogász szerint az autonóm újságírás kárára mehet. (  a feltételes mód azóta már némiképp naivságnak is tűnik - a szerk. ) A szakember akkor azt mondta, hogy a közmédia egyértelműen felelőtlenül és bármiféle koncepció nélkül működik, ezt bizonyítja az is, hogy nincs érdemi kontroll az új csatornák - például az M5 és az M6 - indulása fölött, amikre egyébként szerinte anyagi keret sem nagyon lehet. Az Orbán-kormány 2011 és 2015 között 432 milliárd forint közpénzt fordított a közmédiára.

Ez lesz a hatodik nagy elbocsátási hullám az állami médiában 2010 óta. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert küldtek el, azóta évenként 100-200 fővel csökkentik a létszámot, de közben sokakat fel is vesznek nagy fizetéssel. A cég összes dolgozójának bére és azok járulékai évente meghaladják a 15-16 milliárd forintot, az MTVA vezetése az ismétlődő elbocsátásokkal ezt az összeget próbálja meg lejjebb faragni.

A Népszabadság információi szerint a mostani leépítés legkevésbé a tévéseket érinti. A tavaly elindított M1 hír és M4 Sport csatorna után a jövő héten kezd az M5 kulturális-ismeretterjesztő csatorna, ezért a hír, a sport és a kulturális szerkesztőségeknél nem lesz elbocsátás. Várhatóan többeket elküldenek a rádiók és a távirati iroda munkatársai közül. A kormány nemrégiben született határozata alapján a rádió belvárosi épületegyütteséből hármat kulturális célra hasznosítanak, kettőt lebontanak, így a még ott dolgozó rádiósok egy részét átköltöztetik az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisára, többeket pedig elbocsátanak. Hetek óta beszédtéma az állami médiában a várható újabb nagyarányú elbocsátás, a lap beszélt a médiaszolgáltatási alap több munkatársával, akik elfogadhatatlannak tartják, hogy az MTVA egyre kevésbé készíttet műsort a saját munkatársaival, és nagy pénzért külső gyártócégektől rendel produkciókat.

Szerző

Prima Primissima - Bejelentették a díj idei jelöltjeit

Publikálás dátuma
2016.09.13. 13:27
MTI Fotó: Mohai Balázs
A Prima Primissima-díj tíz kategóriájának harminc jelöltje összesen 250 millió forintot kap a magas erkölcsi elismerés mellett - jelentette be kedden Budapesten a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Csányi Sándor elmondta, hogy a 14. alkalommal meghirdetett díj struktúrája nem változik: minden kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díjazottja; a Primák 5 millió, a Primissimák 15 millió forintot vehetnek át a díj mellé. Mint hangsúlyozta: a tizennégy éve Demján Sándor által alapított, négy éve az OTP által fenntartott díjról elmondható, hogy tradícióvá vált.

A Junior és megyei díjazottakkal együtt már 1700-an kaptak díjat az alapítványtól. A Primák és Primissimák közé az idei kitüntetettekkel együtt már 430-an tartoznak, ők összesen 3,5 milliárd forintot kaptak az elismerés mellé - számolt be a kuratórium elnöke.

A jelöltek köre idén is rendkívül széles volt, hétszáz kiválóság közül választották ki a harminc Primát; a legtöbb jelölés a színház- és filmművészet kategóriában érkezett - közölte Csányi Sándor, hozzátéve: az előzetes jelöltek közül az adott területek szakértőinek javaslatai alapján választottak Primákat.

 Magyar irodalom kategóriában Ács Margit író, műkritikus, Rónay László irodalomtörténész, tanár  ( a Népszava állandó szerzője) és Vámos Miklós író közül hirdetnek Prima Primissimát, Magyar színház- és filmművészet kategóriában pedig Andorai Péter színművész, Kútvölgyi Erzsébet színművész és Marton László rendező a jelöltek.

A Magyar képzőművészet kategória Primái Benkő Imre fotográfus, Bukta Imre képzőművész és Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező lettek, míg a Magyar tudomány kategóriában Bihari Mihály jogászt, politológust, Maróth Miklós klasszika-filológust, orientalistát és Perner Ferenc sebészt jelölték.

 A Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Földes Imre zenetörténész, zenepedagógus, a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola és Szarka Attila gyógypedagógus közül kerül ki az idei Prima Primissima, a Magyar építészet és építőművészet kategória díjáért pedig Tima Zoltán építész, Pelényi Margit építészmérnök, valamint Winkler Barnabás építész versenyezhet.

A Magyar sajtó kategória jelöltjei Baraczka Eszter, a közmédia brüsszeli tudósítója, Oplatka András történész, újságíró és Végh Alpár Sándor tárcaíró, publicista lettek, míg a Magyar sport kategóriában Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő, edző, Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, edző, illetve Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó, edző kapott jelölést.

Maczkó Mária népdalénekes, Mikulás Ferenc stúdióvezető, producer és Szokolay Dongó Balázs népzenész a Magyar Népművészet és közművelődés kategória díjáért versenyezhet, a Magyar zeneművészet kategória Prima Primissimája pedig Balázs János zongoraművész, Medveczky Ádám karmester és Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora közül kerül ki.

A hagyományokhoz híven idén is választanak közönségdíjast - mondta el Csányi Sándor, aki kiemelte a harminc év alatti tehetségeket elismerő Junior Prima-díjak, valamint a megyei Prima díjak fontosságát is.

Szerző
Frissítve: 2016.09.13. 13:50