Előfizetés

Berlin városvezetőjét bírálta Merkel

Néhány nappal a vasárnap esedékes berlini tartományi választás előtt a kancellár is bekapcsolódott a kampányba. Angela Merkel bírálta a főváros szociáldemokrata polgármestere, Michael Müller menekültpolitikáját.

A Tagesspiegelnek elmondta, a városvezető előszeretettel hárítja másokra a felelősséget, s közli azt, nem kompetens a kérdésben, miközben „saját tapasztalatomból tudom, hogy a tartományi miniszterelnököket mindig felelősség terheli”.

Az ügy hátterében az áll, hogy a berlini szociáldemokrata-kereszténydemokrata koalícióban az utóbbi időben egyre élesedő vita alakult ki amiatt: melyikük felelős a menekültek elszállásolásáért. Ez ügyben különösen sok bírálat érte a menekültügyért felelős berlini tartományi hivatalt, a Lagesót. Januárban például meghalt egy szíriai migráns, miután napokig fagyoskodott a hivatal előtt.

Merkel a berlini lapban is megvédte menekültpolitikáját. „Aki irányadó politikai lépésekért felelős, akkor is meg kell hoznia a döntést, ha az megosztja az embereket” – fejtette ki a kancellár. Kötelességének tartja ugyanakkor azt is, hogy döntéseinek okára mindig rávilágítson. Kifejtette, a kilencvenes évek szélsőjobboldali megnyilvánulásai óta tudvalévő, hogy a társadalomban létezik idegengyűlölet. „A politika feladata éppen az, hogy ez ellen lépjen fel” – emelte ki a Tagesspiegelben.

A kancellár egyebek mellett közölte, a berlini választásban nagy a szerepe az integráció kérdésének. „A kereszténydemokraták komolyan veszik ezt a témát” – hangoztatta és hozzátette azt, hogy mióta a CDU is tagja a helyi kormánynak, „azóta jobb lett az élet Berlinben”. A konkrét eredmények között megemlítette a lakások építését, az új infrastrukturális programok megindítását, valamint a belső biztonság javításáért tett intézkedéseket. Ezért a választástól „egy erős CDU-t” vár.

Jelenleg a szociáldemokraták rendelkeznek a legtöbb mandátummal a berlini parlamentben: 46 képviselői helyük van, a kereszténydemokratáknak 39. Michael Müller polgármester hétfőn bejelentette: nem óhajtja a nagykoalíció folytatását.

A másfél héttel ezelőtt Mecklenburg-Elő-Pomerániában megrendezett voksolás után újabb kudarc fenyegeti a CDU-t, amelyet akár a Zöldek és a Balpárt is behozhat. A szociáldemokraták 21-24 százalékon állnak, a CDU 17-20 százalékot szerezhet.

Felújított Fiat 522 L személygépkocsi

Publikálás dátuma
2016.09.14. 07:17
FOTÓ: MTI/MÉSZÁROS JÁNOS
Gergi Zoltán szolnoki autórestaurátor újította fel az 1933-ban gyártott Fiat 522 L személygépkocsit. 

A modellből 1900 darab készült 1931 és 1933 között. A 6 hengeres, 2516 köbcentis, 52 lóerős motor 95 kilométer/órás sebességre volt képes.

Kitűnők, mégsem jutottak el a cirkuszba

Július végén jelentette be Rétvári Bence, hogy az ország valamennyi állami fenntartású általános iskolás korú, kitűnő tanulmányi eredményt elérő diákja egy-egy cirkuszjegyet kap a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft.-től a Klik segítségével.

A kedvezményt nemcsak a Fővárosi Nagycirkuszban, hanem az akcióba bevont négy utazó cirkuszban is lehetett érvényesíteni július 6. és augusztus 28. között.

A szünidőnek vége, de cirkuszba csak a kitűnő tanulóknak töredéke jutott el, legalábbis ez derül ki a szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdésére adott válaszból – írja a 444.hu. Rétvári beszámolója szerint

  • 114 000 tanuló kapott jegyet
  • 18 899 látott előadást a Fővárosi Nagycirkuszban
  • 5 000 (körülbelül) vidéki helyszíneken

Tehát 90 ezren még nem használták fel ingyenjegyüket.

Az államtitkár szerint a beváltási lehetőség az ősz folyamán folytatódik: a Fővárosi Nagycirkusz 4500 helyet ajánlott fel az októberben bemutatásra kerülő Lúdas Matyi a cirkuszban című produkcióra.

Annak ellenére, hogy a Klik és a MÁV egyeztetésének eredményeként a diákok 90 százalékos, kísérőik 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményben részesültek, ha a jutalom cirkuszjeggyel utaztak, nagyon sok család nem engedhette meg magának az utazás és a kísérők költségét.

Ugyanakkor a 24.hu olvasói arról számoltak be, hogy az ajándékjegyeket gyakorlatilag képtelenség volt a nyári szünetben igazi jegyre váltani, ugyanis az előadások a fővárosban telt házzal mentek. Ezt igazolja a MACIVA igazgatója, Fekete Péter beszámolója egy augusztus végi sajtótájékoztatón, ahol elmondta: az egyik legforgalmasabb hónapban, júliusban 2012 és 2015 között átlagosan 645 fő jelent meg egy-egy előadáson, ezzel szemben 2016-ban 1091 ember nézte meg az aktuális műsort.

Fekete Péter kitért arra is, hogy a Fővárosi Nagycirkusz optimális esetben 1400 fő befogadására képes, ám igazodva a különböző produkciókhoz és azok biztonsági feltételeihez, nagyjából 1200 nézőt tudnak fennakadások nélkül fogadni.