Előfizetés

Jövőre kikerülhet a gödörből az építőipar

Júliusban az építőipari termelés volumene 17,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH. A termelés a két építményfőcsoportban eltérően alakult: az épületek építése egy százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 31,8 százalékkal visszaesett. Szakértők egybehangzó véleménye szerint az építőipar gödörben van. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője azt közölte lapunkkal, hogy nem lepődött meg az építőipar termelésének júliusi 17,6 százalékos csökkenésén, ami várható volt az uniós támogatású fejlesztések befejeződése miatt is.

A statisztikai adatokból kiderül, hogy az épületeknél tavaly szeptember óta nőtt az állomány, és dinamikusan, 88 százalékkal bővült az új szerződések száma. Németh Dávid úgy vélte, az év végén, jövő év elején fordulhat pozitív tartományba az építőipar teljesítménye, idén még azonban két számjegyű, 14-15 százalékos visszaesést vár a szakértő.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kommentárjában arról írt, hogy az ágazat összteljesítménye még negatív, de láthatóak a fordulatra utaló jelek. A következő időszakban előbb ledolgozhatja a hátrányát az ágazat, majd növekedésnek indulhat. A szakember szerint folytatódik ugyanis az előző hónapokban látható kettős trend: az építőipar két fontos alágazata közül az egyéb építmények építése egyre kisebb mértékben húzza vissza a szektort, az épületépítéseknél azonban pozitívak a mutatók. Kedvező jel, hogy az épületépítésekre vonatkozó hó végi szerződésállomány is március óta minden hónapban 50-60 százalékkal nőtt - fejtette ki Balogh László, aki utalt a korábban megjelent lakásépítési adatokra is, amelyek szerint több mint 13 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, ami 237 százalékos növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szakember szerint a tempósabb építőipari növekedés a következő évben várható, mert az idén elindított lakás- és épületfejlesztések leginkább 2017-ben vagy azután lesznek láthatóak az építőipari adatokban. Az ingatlan.com előrejelzése szerint a mostani kilátások alapján országszerte 15-20 ezer új építésű lakás átadására lehet számítani a következő másfél évben.

Ezermilliárdok út- és vasútépítésre

Publikálás dátuma
2016.09.16. 07:23
FOTÓ: Népszava
A stratégiai és a gazdasági kabinet döntéseiről és a kormány gazdaságpolitikai elképzeléseiről is beszámolt Lázár János kancelláriaminiszter a Kormányinfón.

• A kormány változatlanul állítja, hogy a magyar gazdaság az uniós átlagnál jobban teljesít: 4 millió 300 ezer ember dolgozik az országban, 2010 óta 660 ezer munkahelyet létesítettek és jelenleg 5 százalék alatti a magyar munkanélküliség. Változatlanul 2,5-3 százalékos gazdasági növekedést vár a kormány. Az adózást segítő technikai eszközök alkalmazásának eredményeként annyi adóbevétel folyt be az államkasszába, mint még soha.

• A kormány felkérte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, dolgozza ki, a magyar állam hogyan tudja támogatni a munkaadók terheinek csökkentését, hogy tovább javulhasson a foglalkoztatás és hogy emelni lehessen a béreket. Készül a korábban beharangozott gazdaságélénkítő csomag is.

• Az elkövetkező öt évben 2500 milliárd forintot fordít a kormány útépítésekre, ennek keretében 57 milliárdból kétszer kétsávossá fejlesztik az M2 autóút Budapest és Vác közötti szakaszát, a megyei jogú városokat autópályákkal kötik össze, megépítik az autópályáknak az országhatárig érő hiányzó szakaszait.

• Ugyancsak 2020-ig 1100 milliárd forintot fordít az állam vasúti fejlesztésekre, ennek keretében felújítják a Keleti- és a Nyugati Pályaudvart, és megépül a balatoni körvasút.

• A kormány egyik nagy adósságának nevezte a kancelláriaminiszter a fővárost a Ferihegyi Repülőtérrel összekötő közvetlen vonatjárat kiépítését, a száz milliárdos beruházás 2022-re készülhet el, a vizes VB-re azonban javítani akarják a kijutás feltételeit.

• A Volán 180 új buszt szerez be, magyar gyártók is pályázhatnak

• A Budapest-Belgrád vasútvonallal kapcsolatban tájékoztató levelet kapott a magyar kormány az uniótól, de a napokban Brüsszelben folytatott tárgyalásai alapján a kancelláriaminiszter bizakodóan áll hozzá, hogy az EU és Magyarország megoldást talál a vitára és a tervezett kínai hitel befogadását sikerül összhangba hozni az uniós jogrenddel.

• Elfogadták Pest megye 80 milliárd forintos fejlesztési koncepcióját.

• Kiemelt beruházássá minősítenek át 300 milliárd forintnyi vízügyi fejlesztést.

• A Paks II. beruházás legfontosabb kérdései Lázár János szerint eldőltek: politikai viták még lesznek – jelentette ki, de szerinte jogilag már nem támadható a beruházás.

• A kancelláriaminiszter szerint ebben a ciklusban nem adnak át képzési vagy nyilvántartási feladatokat a kamaráknak, amelyek ősszel tisztújításra készülnek.

• Koncepcióváltás történt a Tokaj Kereskedőház jövőjéről: ma már azt mondja a kabinet, hogy a kormánynak nincs szükséges sem a kereskedőház vagyonára, sem annak jogosítványaira, ezeket szeretnék átadni a hegyközségnek vagy más szerveződésnek, amelyik a térség kis és közepes vállalkozásait segíti.

Lábon lőtt magyar cég

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2016.09.16. 07:22
A „Palóc” boltok bezárása más vállalkozásoknak is kárt okozhat FOTÓ: NÉPSZAVA
Hétvégén eldőlhet, eladják-e a Palóc Nagykereskedelmi Kft. üzlethálózatát, vagy megindulhat a csődeljárás, majd a felszámolás. A CBA mossa kezeit", felmondta franchise- szerződését az öt megyében boltokat üzemeltető céggel. Fidesz-többség által a multik ellen elfogadott törvénymódosítás is hozzájárult a vállalkozás bedőléséhez.

Tegnap bezártak a bedőlt Palóc Nagykereskedelmi Kft. üzletei. Részben a vállalkozásban lezajlott tulajdonosi generációváltás is okozhatta a cég válságát - vélekedett egy a Népszavának nyilatkozó szakember. A helyzetet csak súlyosbította, hogy a kereskedelmi törvény módosítás miatt a három éve veszteséges hálózat jövőre már nem árulhatott volna napi fogyasztási cikkeket, vagyis lehúzhatta volna a rolót. Forrásaink szerint az online pénztárgépek bevezetése, illetve az elektronikus árukövetési rendszer szigora is érzékenyen érinthette a kft-t.

A kiskereskedelemben éles a verseny és aki nem tudott lépést tartani a technológiai fejlődéssel, óhatatlanul lemaradt - említette lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) elnöke. Az is tény, hogy ma Magyarországon nagyon elaprózott az élelmiszer kiskereskedelem, vagyis az uniós átlaghoz képest több üzlet szolgál ki kevesebb embert, így törvényszerű, hogy sok bolt, akár ilyen hálózat is tönkre megy - tette hozzá Vámos.

Talán a politikai kármentés miatt is a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnap sietett egy közleményt kiadni, amelyben azt ígérte, ha a cégnél átmeneti likviditási problémák merülnek fel, az minisztérium kész munkahelymegőrző támogatást is nyújtani a vállalkozásnak. Egy kereskedelmi szakember szerint az adófizetők pénzével sem lehet megmenteni a társaságot, mert hatékonysági gondok is voltak. Véleménye szerint a szintén sok vidéki boltot üzemeltető versenytársak ugyan ennyi emberrel nem 18-22 milliárd forintos forgalmat generáltak, mint a Palóc, hanem ennek majd' másfélszeresét.

Azért a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai ugyanakkor felkészültek az esetleges elbocsátásokra, és szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve különböző munkaerő-piaci programokba való bevonással mindent megtesznek az érintettek újbóli alkalmazása érdekében - ígéri a minisztérium.

Egyelőre nem tudni, mi lesz az 1200-1300 dolgozó sorsa. A hét végén dőlhet el, hogy sikerül-e megegyezni a bolthálózat eladásáról, vagy sem. Lapunk értesülései szerint a COOP is érdeklődött a Palóc egyes üzletei iránt, de nem kívánta az összeset megvásárolni, a tárgyalások azonban sikertelenül zárultak. A lehetséges vevőről csak annyit tudni, hogy valószínűleg egy versenytárs az.

A Palóc Kft. ígérete szerint jövő hét szerdán tájékoztatja a dolgozókat a kialakult helyzetről - említette a Népszavának Sálingt József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Pénteken a szakszervezettel tárgyalnak a cég vezetői, hogy a munkavállalók juttatásairól egyeztessenek. Fokozza a gondokat, hogy sok dolgozó nem kapta meg a fizetését.

Korábban a Palóc már átigazolt a COOP-csoporthoz, majd vissza tért a CBA-hoz, de ezek a manőverek sem tudták megmenteni.

A CBA öt megyét érintő, észak-keleti régiós bástyája összeomlott, s a franchise tulajdonos cég már a hét közepén mr fel is bontotta a szerződést a Palóc Kft.-vel és kötelezte arra is, hogy távolítsa el a CBA logót és arculati elemeket.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. boltjai hivatalos verzió szerint csütörtökön és pénteken leltároznak, megállapítják a készletmennyiséget, és az üzletek a jövő héten várhatóan újra kinyitnak. Ennek azonban kevesen adnak hitelt. Például a hajdúsági Hajdúdorogon sem, ahol szintén bezárt a volt CBA-s, Palóc bolt.

A városban miniplázának nevezett létesítményben az élelmiszerüzlet mellett kisebb szolgáltatók is működtek, így ha végleg bezár a bolt, nemcsak az 5-6 helyi alkalmazott marad munka nélkül, de a kisvállalkozók is tönkremehetnek - nyilatkozta a Népszavának Csige Tamás a település polgármestere. Baljós előjel volt, hogy már hetek óta egyre szűkült a választék, majd szinte üres polcok fogadták a vevőket.