Orbán Viktor nem mondott igazat?

Publikálás dátuma
2016.09.17. 14:14
Orbán Viktor sajtótájékoztatója a csúcs után, Havasi Bertalannal. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Orbán Viktor miniszterelnök a tegnapi Pozsonyban megrendezett EU-csúcs után igen keserűen nyilatkozott a sajtónak, mondván, hogy nem változott meg az unió hozzáállása,  a korábbi "önsorsrontó és naiv" politika uralkodik az EU-ban, és most is többet beszéltek a szétosztás gyorsításáról, mint a migránsok megállításáról a schengeni övezet határán. Csakhogy ennek pont az ellenkezőjét állította többek között a szlovák és a lengyel miniszterelnök, ráadásul a csúcs zárónyilatkozata is cáfolta az Orbán által elmondottakat. A dokumentumban ugyanis éppen azok a pontok vannak, amiket a magyar kormányfő hiányolt (külső határok fokozott védelme, menekültek megállítása - a szerk.) Kérdés, hogy akkor a miniszterelnök miért is nem örült, hogy elérte a célját. A válasz valószínűleg a kvótanépszavazás értelmetlenségében keresendő.

A 444 szúrta ki az EU-csúcs zárónyilatkozatában, hogy az Orbán által elmondottakkal szemben ebben egyáltalán nem esik szó a menekültek gyorsabb szétosztásáról, arról azonban, hogy 1. soha többet nem engedhetjük meg a tavalyi ellenőrizetlen hullám megismétlődését, 2. tovább kell csökkenteni a szabálytalanul érkező migránsok létszámát, és 3. biztosítani kell a schengeni külső határok teljes ellenőrzését - annál inkább.

A zárónyilatkozat főbb pontjait megerősítette a lengyel és a szlovák kormányfő is, akik egyébként nagyon pozitívan értékelték a pozsonyi találkozót. Beata Szydlo lengyel miniszterelnök például úgy nyilatkozott, hogy a találkozón egyetértés volt abban, hogy változtatni kell az eddigi európai migrációs politikán, és a  jelenlévő európai politikusok elismerték, hogy a migrációs politika eddigi modellje nem vált be. Mint elmondta, megegyezés volt abban is, hogy előtérbe kell helyezni a migrációs válság külső kezelését, lépéseket kell tenni a konfliktusok sújtotta segítség növelésére. Egyértelműen elhangzott, hogy meg kell valósítani a Törökországgal kötött szerződést, és támogatni kell Bulgáriát is - közölte a lengyel kormányfő.

A kormányfő egyébként a csúcsnak ezt a döntését szintén elismerte, és sikernek nevezte, hogy konkrét döntések születtek Bulgária segítségnyújtásáról, hiszen a bolgár határon a nyomás nő, és a védekezés költségei jelentősek. A kormányfő azonban visszatérve csalódottságához, rögtön hozzátette, hogy amíg Németországban nincs határozott felső korlátja a beengedett migránsoknak, folyamatos lesz a szívóhatás. Görögországnak pedig a schengeni megállapodás miatt meg kellene állítania az Európába igyekvőket, de ezt nem teszi meg - fokozta a miniszterelnök.

A csúcs után Robert Fico szlovák miniszterelnök is pozitívan nyilatkozott, szerinte sikeres volt a találkozó, mivel sikerült megegyezni abban, hogy abszolút mértékben összpontosítani kell a külső határok védelmére. Fico úgy folytatta, hogy nagyon őszinte véleménycserét folytattak az unió helyzetéről, és mindannyian egyetértettek abban, hogy az EU projektjének megvalósítása során "nem lehet hátramenetbe kapcsolni", és abban is, hogy csak az unió az, ami biztosíthatja az európai lakosság számára a prosperitást és a biztonságot. A szlovák kormányfő szerint a pozsonyi csúcstalálkozó - amelyen mint mondta "rossz dolgokkal is szembe kellett nézni" - egyik hozadéka az volt, hogy rámutatott a 27 uniós tagország azon akaratára, hogy folytatni kívánják az uniós projektet. "Kimondtuk, hogy ennél jobb nincs" - fogalmazott szintén pozitívan az Orbánnal általában egy követ fújó Fico.

Donald Tusk nyilatkozata szintén alátámasztotta a két kormányfő által elmondottakat. Az Európai Tanács elnöke szerint ki kell küszöbölni az unióban eddig elkövetett hibákat, és az európai 27 állam jövőjére kell tekinteni. "Ha előre akarjuk mozdítani Európát, nem lehet úgy folytatni, ahogy eddig" - ismerte el Tusk, megerősítve, hogy az Európai Unió "előremozdításának" céljából megegyezés született az úgynevezett pozsonyi útitervről, amely azokat a célokat tartalmazza, amelyeket az EU az elkövetkező hónapokban el akar érni. Kifejtette: be kell biztosítani a schengeni és külső határok teljes védelmét, ezzel összefüggésben folytatni kell az együttműködést Törökországgal és a Nyugat-Balkán országaival, illetve minden segítséget meg kell adni a tagországoknak belső biztonságuk megőrzéséhez. A tagországok biztonsága kapcsán leszögezte: a külső határok védelmének fontossága egyértelmű, nem szabad hagyni, hogy megismétlődjön a 2015-ben a migráció miatt elszabadult káosz.  "Az emberek biztosak akarnak lenni abban, hogy képesek vagyunk megújítani a határok védelmét" - mutatott rá az ET elnöke. 

Ezek után érthetetlen, hogy a magyar kormányfő miért állította az elhangzottak szöges ellentétét pénteki nyilatkozatában. Orbán elmondása szerint a csúcs sikertelen volt, mert nem sikerült megváltoztatni Brüsszel bevándorláspolitikáját. Mint mondta, továbbra is a korábbi "önsorsrontó és naiv" bevándorláspolitika uralkodik az unióban, most is többet beszéltek a szétosztás gyorsításáról, mint a migránsok megállításáról a schengeni övezet határán. A fenti nyilatkozatok azonban bizonyítják, hogy ez nem igaz, hiszen a menekültek kvóta szerinti szétosztásról alig esett szó. Ráadásul úgy tűnik, hogy az uniós vezetők belátták az eddigi hibákat, és a megoldások útjára léptek. A magyar miniszterelnök azonban mintha fülét befogva ragaszkodna a Brüsszelről tett korábbi negatív kijelentéseihez.

Szükségtelen a kvótanépszavazás?

A zárónyilatkozatból az is kiderült, hogy a tanácsban ezentúl nem akarnak olyan eszközökkel élni, amelyekben nincs teljes konszenzus:„Elköteleztük magunkat, hogy közös megoldásokat keressünk azokban az ügyekben is, amelyekben megosztottak vagyunk” – áll a szövegben. Orbán Viktor ennek ellenére ennél a pontnál is mondta a magáét (majd pont az október 2-i népszavazás, és azt azt megelőző hatalmas kormánypropaganda előtt mondaná azt, hogy értelmét vesztette a kvótareferendum - a szerk.), hiszen most is megerősítette, hogy mindenképpen szükség lesz a magyar kvótanépszavazásra.

A záródokumentum szövegét egyébként Angela Merkel német kancellár is alátámasztotta, aki a csúcs után azt mondta, hogy ha valamilyen elképzeléssel szemben túlságosan széles körű ellenállás mutatkozik, akkor más módokat kell keresni, hogy felül tudjanak kerekedni a nehézségeken.

A 444 szerint a kormányfő célja a hamisnak tűnő nyilatkozataival az lehet, nehogy lebuktassa magát, hogy egy teljesen értelmét vesztett népszavazásra buzdítja a magyarokat, így inkább tovább fújja a magáét. 

Orbán "maszatol"
Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szintén úgy gondolja, hogy a csúcstalálkozó eredményei végleg feleslegessé és értelmetlenné tették az október 2-ra kiírt magyarországi népszavazást. Mint az ellenzéki képviselő írta: eddig is tudtuk, hogy Orbán (Viktor) álnépszavazása saját hatalmi érdekeiről és nem a menekültügyről szól, de ezt most a pozsonyi uniós csúcs is megerősítette. Orbán azért maszatol a csúcstalálkozó döntéseiről, mert tudja, hogy végleg értelmét vesztette az általa kezdeményezett és forintmilliárdokat felemésztő, gyűlöletkeltő voksolás. Jellemző a magyar miniszterelnök nemzetközi megítélésére, hogy a vele egy pártcsaládot képviselő Donald Tusk azt nyilatkozta, figyelni fogja, mit mond Orbán a pozsonyi csúcstalálkozóról" - figyelmeztetett a politikus, aki egyben felszólította a miniszterelnököt, hogy állítsa le a népszavazást. "Spóroljunk meg sok milliárd forintot és még két hétnyi gyűlöletkeltést!" - írta.

 


Szerző
Frissítve: 2016.09.17. 15:16

Mahir-ügy, 3-as metró - "Menekülnek" Budapest vezetői

A felelősségvállalás teljes hiánya, a menekülés jellemzi Budapest városvezetését, amire jó példa a 3-as metró felújítása, az elektronikus jegyrendszer bevezetése és a Mahir-ügy is - mondta Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt ügyvivője szombaton.

Az ügyvivő telefonon elmondta: a metró felújítása kapcsán már most látni, hogy 2020 előtt nem készülhet el, de ez sem biztos, akár még többet csúszhatnak a munkálatok. Ráadásul - tette hozzá - még mindig nem tudni, hogy az illetékes uniós szervezetnek mi a véleménye a projektről, és mikor kezdődhet el a metrópótló buszok beszerzése. 

"Meggyőződésünk, hogy a még mindig a különböző fideszes gazdasági érdekcsoportok sakktábláján szerepel ez a beruházás, mint egy ilyen sápszerző lehetőség" - vélte Szabadai Viktor. Az elektronikus jegyrendszer kapcsán pénteken az Állami Számvevőszék vezetőjéhez fordult a párt - emlékeztetett az ügyvivő, azzal együtt, hogy kezdeményezték, vizsgálják meg, miként költhettek el úgy kétmilliárd forintot erre, hogy a végén nem fogadták el a terveket. 

A nemrégiben, a Mahir Cityposter Kft. és a Fővárosi Önkormányzat közötti szerződés felmondása miatt indult perben született bírósági döntés kapcsán az ügyvivő azt mondta: a felelősök vállalják tettük következményét és jelezzék, hogy miként kívánják megoldani a helyzetet.  "Mi azt mondjuk, hogy a ciklus hátralévő részében azok a képviselők, akik (...) igent nyomtak a határozati javaslatra, azok már a ciklus hátralévő részében ne vegyék fel képviselői tiszteletdíjukat, utalják át Budapest számlájára" - tette hozzá.

Szerző

Nemzeti Vágta - Hiába zuhog, ne használjon esernyőt!

Az eső ellenére is változatlan a kilencedik Nemzeti Vágta szombati programja - közölték a szervezők szombat délelőtt

A tájékoztatása szerint a csapadék egyelőre nem befolyásolja a pálya minőségét, a Hősök tere körül kialakított pályán zajló versenyekre és a programokra kilátogató közönséget ugyanakkor arra kérik, ne esernyővel védekezzenek az eső ellen a pálya mentén, mert azzal megijeszthetik a lovakat. Délelőtt koszorúzási ünnepséggel, majd a versenysorozat ünnepélyes megnyitójával, a 71 versenyző település lovasának fogadalomtételével és az előfutamokkal kezdődik a program. A verseny a kishuszár vágta, a települések és a fogatvágta előfutamaival veszi kezdetét.

A programot többek közt történelmi lovas gála, mesehősök vágtája, méneshajtás és egyéb lovas bemutatók színesítik. A közmédia sátraiban egész nap várják az érdeklődőket családi programokkal, közönségtalálkozókkal. Este a versenypálya mellett kialakított Vágtadombon Kassai Lajossal, A Lovasíjász című film főszereplőjével hallgathat beszélgetést a közönség, majd levetítik a Kaszás Géza rendezésében készült filmet is.

Szerző