Szemen lőttek egy aktivistát a rendőrök - Eltört a tüntető arccsontja is

Vizsgálatot indított a francia rendőrség felügyeleti szerve egy szakszervezeti megmozduláson súlyosan megsérült tüntető ügyében - közölte szombaton az illetékes francia hatóság, az IGPN.

A 46 éves szakszervezeti aktivista a munkajogi reform elleni csütörtöki tüntetésen a szemén sérült meg súlyosan "egy még azonosításra váró lövedéktől" - erősítette meg szombaton a sértett ügyvédje, Julien Pignon, aki feljelentést tett az állítólagos rendőri erőszak miatt. 

Az ügyvéd elmondása szerint több szemtanú is látta, hogy a tüntető tömeg "nem volt ellenséges, semmi nem igazolta a súlyos sérüléseket okozó fegyver használatát a rendőrség részéről".  "Mindent megteszek az igazság kiderítésére" - mondta Laurent Theron, a megsérült szakszervezeti tüntető a BFM hírtelevízióban. Elmondása szerint a fél szemére nem lát, és a szeme körül az arccsontja több helyen is eltört.  

"A prefektúra azonnal az IGPN-hez fordult, hogy vizsgálja ki, pontosan milyen körülmények között történtek a cselekmények" - olvasható a rendőrségi közleményben. A belső eljárás mellett a párizsi ügyészség is vizsgálatra kérte fel az IGPN-t.

A hét szakszervezet által csütörtökön meghirdetett párizsi felvonuláson 12-en, nyolc rendőr és négy tüntető sérült meg, a rendőrség 16 embert előállított. A munkajogi reform ellen az elmúlt hónapokban meghirdetett megmozdulásokon rendszeresek az összecsapások a tüntetők és a rendőrség között. A hatósági erőszak miatt eddig mintegy hatvan bejelentés érkezett. A belügyminisztérium összesítése szerint pedig 605 rendőr és csendőr sérült meg a hónapok óta tartó tüntetéseken.

Francois Hollande államfő többször is kijelentette, ha nem sikerül csökkentenie a 10 százalékon stagnáló munkanélküliséget, nem indul a jövő évi elnökválasztáson. A munka törvénykönyvének reformja, amely már életbe lépett, a kormány ígéretei szerint a munkanélküliség csökkentése érdekében rugalmasabbá teszi a foglalkoztatást. Az érdekképviseletek szerint viszont ez csorbítaná a munkavállalók és a szakszervezetek jogait, megnövelné a munkaidőt és megkönnyítené az elbocsátásokat.

Szerző

Ferenc pápa elgondolkodtató beszédet tartott a menekültekről

A mai világban több mint 65 millió ember kényszerült már elhagyni lakhelyét. Ez a precedens nélküli szám minden képzeletet felülmúl - mondta Ferenc pápa a jezsuita rend egykori tanítványainak európai és nemzetközi szövetségét fogadva a Vatikánban szombaton.

A katolikus egyházfő a migrációt és a menekültválságot a "legnagyobb humanitárius krízisnek" nevezte a második világháború óta. Hangsúlyozta, hogy a menekültek nem puszta számok, hanem nők, férfiak, fiatalok, akiknek nevük, arcuk, saját történetük van és "elidegeníthetetlen joguk, hogy békében éljenek és gyereiknek jobb jövőben reménykedjenek". 

Ferenc pápa emlékeztetett, hogy a világ több részén zajló konfliktusok miatt, - amelyek között Szíriát és Dél-Szudánt említette meg - minden korábbinál több menekülésre kényszerült veszíti életét a "temetővé vált" Földközi-tengeren való átkelésben, vagy éveket töltenek táborokban. A pápa kijelentette, "ebben a történelmi időszakban nagy szükség van olyan emberekre, akik meghallják a szegények kiáltását és arra könyörültességgel és nagylelkűen válaszolnak". 

Az egyházfő arra bátorította az egyjori jezsuita tanítványokat, fogadják be otthonaikba és közösségeikbe a menekülteket, hogy "első tapasztalatuk Európából ne az a trauma legyen, hogy az utcán, hidegben kell aludniuk, hanem meleg és emberi fogadtatásban részesülnek. Emlékezzetek, hogy az igazi vendégszeretetnek mély evangéliumi értéke van, és a szeretetet táplálja, amely a legnagyobb biztonságot nyújtja számunkra a gyűlöletes terrorizmussal szemben". 

Szerző

Orbánról "Anti-Merkelként" ír a FAZ

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Orbán Viktor miniszterelnökről közölt írást szombati számában.

Jan-Werner Müller, az amerikai Princeton Egyetem politológusa a lap tárcarovatában Lovat lopni a saját istállóban címmel közölt írásában felidézte Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke minapi pódiumbeszélgetését a lengyelországi Krynicában tartott gazdasági fórumon.

A többi között kiemelte, hogy a beszélgetésen szó volt "kulturális ellenforradalomról", és a két "nemzeti populista" politikus "elhalmozta egymást bókokkal", így Orbán Viktor utalt arra, hogy a magyarok körében szokás a közös lótolvajlásra való nyitottságot jelző mondással kifejezni a bizalmat, mire Jaroslaw Kaczynski kifejtette, hogy "az EU nevű nagy istállóban lophatnánk a magyarokkal együtt lovakat".

A szerző hozzátette: mindezt akár el is lehetne intézni annyival, hogy "egy közép-európai kópéregény és egy banánköztársaság-szatíra keveréke" volt látható a pódiumon, de valójában a résztvevők "teljesen tudatosan meghúztak egy új, kulturális színezetű konfliktusvonalat egy multipoláris Európában, amely a Brexit után egyre inkább szétválik dél, észak és kelet felé".

A két politikus az "új, antiliberális Internacionálé vezérei", és míg Kaczynski "nem a nagy szavak embere", Orbán keresi az európai nyilvánosságot és "Anti-Merkelként" mutatja be magát, egy "igaz európaiként", aki megvédi az unió határát, miközben "Brüsszelben élet-halál harcot vív a nihilista elittel" - írta a FAZ szerzője.

Szerző