Bűnügyi költségek - Hétfőn dönt az Ab

Publikálás dátuma
2016.09.18. 17:03
FOTÓ: Népszava
Nyilvános határozathirdetést tart hétfőn az Alkotmánybíróság (Ab) egy bűnügyi költséggel kapcsolatos ügyben. 

Az eljárást egy nyíregyházi bíró kezdeményezte, mert álláspontja szerint sérti a törvény előtti egyenlőség és védelemhez való jog alaptörvényben rögzített elvét a büntetőeljárási törvény egyik, bűnügyi költségre vonatkozó rendelkezése. Az indítvány szerint a vitatott törvényhely miatt a pótmagánváddal - ügyészség helyett, magánfél által - kezdeményezett büntetőperben az eljárás alá vont személynek azzal kell számolnia, hogy akkor is ő fizeti a védői költségeit, ha bebizonyosodik az ellene emelt vád megalapozatlansága. "A vádemelés sikertelenségének anyagi kockázatát tehát védő meghatalmazása esetén nem a pótmagánvádlónak, hanem a vádlottnak kell viselnie, akit ez a körülmény szükségképpen gátolhat a védelemhez való alkotmányos jogának gyakorlásában". A bíró szerint a kifogásolt rendelkezés különbséget tesz az állam polgárai között, hiszen a pótmagánvádas ügyektől eltérően az ügyészi vád alóli felmentés, vagy vádelejtés miatti megszüntetés esetén az állam megtéríti a védői díjat.

Szerző

II. Rákóczi Ferencre emlékeztek

Magyarok és franciák együtt emlékeztek szombaton a Rákóczi-szabadságharcra és annak vezetőjére a franciaországi Yerres-ben II. Rákóczi Ferenc halálának 281. évfordulóján - közölte a Párizsi Magyar Intézet. 

A fejedelem mellszobrát Károlyi György, Magyarország franciaországi nagykövete és Olivier Clodong, Yerres város alpolgármestere koszorúzta meg a Párizshoz közeli kisváros Rákóczi terén. Yerres-ben töltötte Rákóczi franciaországi emigrációjának utolsó két évét 1715 és 1717 között. Törökországban bekövetkezett halála után, végakaratárának megfelelően az itteni kolostorban helyezték szívét örök nyugalomra.

Szerző

Agárdi kamarai elnök lett

Agárdi Tamást választotta meg elnökének a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara tisztújító küldöttgyűlésén; ezentúl nyilvánosan értékelik a szakértőket és automatikusan törlik a névjegyzékből, azokat, akik több mint egy évet késnek a szakvélemény elkészítésével, illetve más súlyos mulasztást követnek el. 

A kamara az elnök mellett megválasztotta négy elnökhelyettesét, bizottsági tisztségviselőit, elfogadta nyitó vagyonmérlegét, alapszabályát, valamint ideiglenes szervezeti és működési szabályzatát. A döntéseket az igazságügyi miniszternek kell jóvá hagynia.

Szerző