Rosberg bajnoki formában

Publikálás dátuma
2016.09.20. 07:52
Az utóbbi hetek teljesítménye alapján Rosberg (középen) került a középpontba. Mellette Hamilton (balra) és Ricciardo FOTÓ: TÓTH
Kétszázadik Forma-1-es futamán pályafutása 22. sikerét aratta vasárnap Szingapúrban Nico Rosberg, aki idénybeli nyolcadik sikerével újra átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben. A Lewis Hamiltonnal harmadik éve ádáz csatát vívó német a nyári szünet utáni mindhárom versenyen legyőzhetetlennek bizonyult, győzelmeinek számát tekintve mostanra máris túlszárnyalta az utóbbi években nyújtott teljesítményét.

Rosberg bajnoki formában vezet. A német kritikusai Belgium után még azt hangoztatták, hogy az évad utolsó harmadát nyitó hétvége dominanciája fenntartásokkal kezelendő, hiszen a belga víkendre alaposan rányomta bélyegét az éllovas pozíciót a Magyar Nagydíj után átvevő márkatárs büntetés miatti hiányzása az élmezőnyből.

Az idény utolsó európai időmérőjét követően aztán többek leírták a szombati kvalifikációs edzésen tetemes hátrányt összegyűjtő németet, akinek másnap a legjobbkor jött a Monzában az élről rajtoló Hamilton hibája a rajtnál: Rosberg élt az eséllyel, így győzelme után úgy utazhatott Szingapúrba a 200. versenyhétvégéjére, hogy amennyiben folytatja remek szériáját, visszaelőzheti címvédő kollégáját.

„Nicót 2013 óta ismerem, s állíthatom, hogy a hétvégén látott Rosberg a legjobb, amit azóta láttam” – méltatta a versenyzőt a brit Autosport szaklapnak nyilatkozó Toto Wolff, a Mercedes motorsport-igazgatója. – Szingapúrban remekül rajtolt, irányítása alatt tartotta az eseményeket, míg vele szemben Hamiltonnak ezúttal nem volt tiszta hétvégéje – utalt az istálló nehézségekkel küzdő másik vezetőjére az igazgató. Wolff szerint az élpilóták teljesítménye három éve – mióta ők ketten harcolnak a F1-es vb-címért – meglehetősen hullámzó: néhány hete még Hamilton érezhette magát lendületben, azóta viszont Rosbergről szólnak a hírek. „Meglátjuk, két hét múlva milyen formában lesznek Malajziában” – zárt Wolff.

 Rosberg mellett Bern Mayländer is jubilált Szingapúrban
Rosbergen kívül egy másik német számára is egy kerek szám bűvöletében telt a szingapúri hétvége: az F1-es biztonsági autót az ezredforduló óta vezető, korábbi túraautó-versenyző Bern Mayländer a 300. versenyhétvégéjét teljesítette, mióta ő a hivatalos safety car-vezető.
Mayländer munkában FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN ISTITENE

Mayländer munkában FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN ISTITENE

Mayländer – aki a start utáni baleset miatt néhány körön át Szingapúrban is vezette a mezőnyt – a 2000-es szezon óta csupán egyetlen futamról hiányzott, a 2001-es Kanadai Nagydíj idején sérüléssel bajlódó németet honfitársa, Marcel Fässler helyettesítette.
A 45 éves sofőrnek a Mercedes istálló Twitter-oldalán gratulált a jubileumhoz.

Eltérés a Hamilton végső sikerét hozó 2014-es és 2015-ös bajnoki versenyfutással szemben, hogy ezúttal Szingapúr után Rosberg helyzete ígéretesebb: a bajnokság ezen szakaszában két éve négy győzelemmel és 238 ponttal, ugyanakkor 3 pontos lemaradással második bajnokaspiráns tavaly ilyenkor mindössze három sikerrel állt, 41 ponttal lemaradva csapattársa mögött. A Szingapúrban merészet húzó, ám a stratégiai csatából végül győztesen kikerülő Rosberg jelenleg 15 futam után nyolc győzelemmel áll, ami csak kettővel kevesebb, mint az elmúlt két évben összesen.

A következő helyszín, Maláj Nagydíj egyébként kulcsfontosságú lehet a párviadal szempontjából. A korábban még március végén megrendezett futam tavaly és azelőtt is Hamilton diadalát hozta, az utóbbi évek alapján azonban más csapatok aligha tudnak beleszólni az ezüst nyilak csatájába. Amennyiben az idén sem kerülnek közelebb a riválisok, ha nyer is Hamilton, a várhatóan mögötte befutó Rosbergnél marad az előny, viszont ha mégis a németet intik le elsőként, úgy tiszta körülmények között két-három futamra elegendő mértékűre duzzaszthatja előnyét. Malajzia után, öttel a vége előtt az egykönnyen a ledolgozhatatlan kategória lehet – különösen az augusztus végi újraindulás óta remek formában vezető Rosberggel szemben.

Schumacher mégsem tud járni?
Hogy a sportág hétszeres világbajnok legendája, Michael Schumacher örül-e honfitársa és volt csapata korábbi sikereinek nem tudni, ugyanis Schumacher állapotáról 2013-as síbalesete óta csak találgat a nemzetközi sajtó.
A hozzátartozók kérésére kevés – vagy inkább semmi – információ nem szivároghat ki a svájci családi birtokról, a német Bunte magazin tavaly, egy neve elhallgatását kérő informátorra hivatkozva mégis megpróbált új információt közölni akkor, amikor azt írta, hogy Schumacher segítséggel akár járni is képes. Az értesülést akkor azonnal cáfolta Sabine Kehm, Schumacherék szóvivője, aki a valótlan állítás után pert helyezett kilátásba.
A tárgyalás pénteken kezdődött Hamburgban, ahol Felix Damm ügyvéd német sajtóinformációk szerint kijelentette, hogy Schumi nemhogy járni, talpra állni sem tud, még segítséggel sem. Az ügy kapcsán októberben várható ítélet.
Szerző

Spórolni kényszerül a Kreml

Publikálás dátuma
2016.09.20. 07:51
Még nem készült el a szentpétervári stadion FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/LAURENCE GRIFFITHS
Egyre jobban vissza kell fogni a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság költségeit. Az ország súlyos gazdasági válsága miatt ugyanis nem tudják tartani az eredeti terveket. Egyesek szerint ez nem is baj, mert a vb után a létesítményeket úgysem használnák ki.

Amikor tavaly májusban korrupciós botrány tört ki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA), többen a rendezési jog elvételét követelték Oroszországtól, mondván: korrupció történt annak odaítélésénél. Több német politikus ugyanakkor már 2014-ben azt követelte, ne Oroszország adjon otthont a viadalnak a Krím-félsziget elfoglalása, valamint Moszkva kelet-ukrajnai szerepvállalása miatt. Politikai ütközet kezdődött, de végül hamar lecsillapodtak a kedélyek, sem az orosz, sem a 2022-es katari rendezési jog nem került veszélybe.

Moszkva e tekintetben fellélegezhetett ugyan, ám más nehézségekkel is meg kellett küzdenie. Az orosz gazdaság mélyrepülése igen komolyan éreztette hatását a stadionépítéseknél. Az eredeti terveket már többször is módosítani kellett. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség illetékese, aki nemrégiben az előkészületeket vette górcső alá, ugyan mindennel elégedett volt, a helyzet azonban távolról sem ennyire rózsás. A költségek ugyanis jóval meghaladják az eredeti tervekben foglaltakat, ezért több beruházásról le kellett mondani.

A szentpétervári Kresztovszkij Stadion esete is mutatja, mennyire nehéz helyzetben vannak az orosz szervezők. A stadion rekonstrukciójának tervét még 2007-ben tették közzé, de a magas költségek miatt már egy évvel később módosítani kellett azokat. Amikor 2010-ben Oroszországnak ítélték a rendezési jogot, a terveket ismét át kellett dolgozni. A pálya azonban mind a mai napig nem készült el. Ennek elsősorban az az oka, hogy miközben eredetileg abból indultak ki: az összköltségek nem lépik túl a 7 millió rubelt (100 millió dollár), eleddig már 40 milliárdot (620 millió dollár) fordítottak az építési munkálatokra.

Nyáron ezért Szentpétervár polgármesteri hivatala felmondta a szerződést a fővállalkozóval – emlékeztetett a Neue Zürcher Zeitung. A cég azzal vádolja a városvezetést, hogy 15 millió dollárral maradt adósa. A város szerint viszont épp a vállalatnak kellene az összeg dupláját visszafizetnie.

Oroszországban már hozzászokhattak ahhoz, hogy egy jelentős sporteseménynél a tervezett költségek messze meghaladják a valósakat. Így történt ez a 2014-es, a Szocsiban megrendezett téli olimpián is, amely – a nyári és téli ötkarikás játékokat is beleszámítva - minden idők legdrágább világversenye lett a ráfordított 50 milliárd dollárral. Akkor azonban ez még nem jelentett akkora gondot a költségvetés számára, mert az ország még rendelkezett elegendő bevétellel.

Azóta azonban az alacsony olajár, valamint az országgal szemben bevezetett nemzetközi gazdasági büntetőintézkedések miatt nehéz helyzetbe került az állam, ezért a stadionépítésekre szánt összegeket is kordában kell tartani. Jelen állás szerint elképzelhető, hogy a világbajnokság összesen végül kevesebbe kerül majd ahhoz képest, mint amit néhány éve előirányoztak. Ez természetesen azzal is együtt jár majd, hogy bizonyos terveket nem tudnak megvalósítani.

2013 közepén a Kreml még 660 milliárd rubelben (ez az akkor majdnem 20 milliárd dollárnak felelt meg) határozta meg a világbajnokság költségeit. Ez az akkori rubel-dollár átváltás alapján magasabb összeg volt, mint amennyibe a 2014-es brazíliai vb került. Az oroszok a költségek világbajnokai akartak lenni. Azóta azonban kénytelenek voltak 620 milliárd dollárra levinni az „árat”, ami nem tűnik sokkal kevesebbnek, de ez a pénz már csak valójában 9,6 milliárd dollárt ér. A nemzeti fizetőeszköz, a rubel ugyanis időközben értékének mintegy a felét vesztette el. Az összegből 330 milliárdot az állami költségvetésből fedeznek.

A világbajnoksággal kapcsolatos előkészületek azonban nemcsak a stadionépítésekre szorítkoznak. Edzőközpontokat, szállodákat, repülőtereket, valamint utcákat is modernizálnak, vagyis igen jelentős infrastrukturális beruházásokról van szó. Eredetileg 48 edzőpályát akartak létesíteni, 11-ről azonban lemondtak, valamint 25 szállodáról is. A stadionokat azonban mindenképpen át kell alakítani. Ez esetben úgy vágták át a gordiuszi csomót, hogy két stadion esetében a tervezettnél kevesebb ülőhelyet hoznak létre.

Szentpéterváron más beruházásokat is érzékenyen érint a spórolás. Összességében 30 milliárd dollárral kevesebb pénz jut majd az iskolák, óvodák, kórházak, sportlétesítmények megőrzésére és átalakítására, csak így tudták kifizetni a fővállalkozót, ám amint láthattuk, lehet, hogy ez a pénz sem elég. A Kresztovszkij Stadion mielőbbi átadása különösen fontos lenne, hiszen jövőre itt rendezik a Konföderációs kupa találkozóit, valamint a világbajnokság elődöntőjét és a harmadik helyért sorra kerülő találkozót. Legkésőbb decemberig kellene átadni a pályát, ha ez nem történik meg, a szervezőknek a FIFA-val is meggyűlhet a baja.

A világbajnokság összecsapásait 11 város 12 stadionjában rendezik meg, közülük egyelőre tíz készült el, pedig egyik sem kerül annyiba, mint a szentpétervári létesítmény. Eddig csak a moszkvai és a kazanyi stadiont adták át. Komoly gondok merültek fel a kalinyingrádi pályával. Az itt dolgozó munkások júliusban sztrájkoltak, mert három hónapja nem kaptak fizetést. Szamarában is új fővállalkozó után kellett nézni. Komoly gondok keletkeztek az alvállalkozóknál is, azzal vádolják őket, hogy felsrófolják az árakat.

Néhányan úgy vélik, a költségek visszafogása éppen pozitívum, mert a vb után messze nem lesznek kihasználva ezek a létesítmények. A helyi együttesek aligha vonzanak majd annyi szurkolót a bajnokikra, hogy teltházak előtt játsszanak.

Szerző

Doll is jelölt lehet a hamburgi kispadra?

A Hamburger SV pocsékul kezdte meg a német labdarúgó-bajnokságot, három mérkőzésen mindössze egy pontot gyűjtött, s a 16. pozíciót fogalja el a tabellán.

Vasárnap az RB Leipzig ellen hazai környezetben elszenvedett 4-0-s vereség után a szurkolóknál betelt a pohár. Az eredménytelenség miatt inog a kispad Bruno Labbadia alatt, s a német Bild beszámolója szerint Horst Hrubesch és Martin Jol mellett a Ferencváros mesterét, Thomas Dollt is az esélyesek között tartják számon, hogy átvegye a hamburgi csapat irányítását.

A zöld-fehérekkel bajnoki címet és a kupát is elhódító mester neve újból és újból felbukkan a Hamburgnál, amikor edzőválságról írnak Németországban, hiszen korábban játékosként és edzőként is szolgálta a klubot. 2006-ban bajnoki bronzérmet nyert a csapattal a kispadon és a BL-csoportkörbe is elvezette az együttest.

A HSV a héten a Freiburggal és a Bayern Münchennel is játszik a Bundesligában, ezen a két találkozón megpecsételődhet Labbadia sorsa. Doll klubváltását nagyban nehezíti, hogy élő szerződéssel rendelkezik, míg Hrubeschnek és Jolnak nincs csapata.

Szerző