Bosznia-Hercegovina is taggá válna

Publikálás dátuma
2016.09.21. 07:36

Az Európai Unió Általános Ügyeinek Tanácsa elfogadta tegnap Bosznia-Hercegovina kérelmét az Európai Uniós tagságra.

A volt jugoszláv tagköztársaság februárban adta le tagsági kérelmet. Denis Zvizdic, Bosznia-Hercegovina miniszterelnöke a bejelentés után történelmi pillanatról beszélt.

„Ezen dolgoztunk az elmúlt 14 hónapban, és most sikeresen befejeztük. Bosznia-Hercegovina számára ez az egyik legjobb hír, amit minden lakosért tettünk és az ország európai jövőjéért, főként pedig a fiatalokért, akik hamarosan úgy élhetnek itt, mint egy olyan országban, amely tagja az EU-nak‟, mondta Zvindic.

Szarajevóra hosszú és nehéz időszak vár, az EU elvárja a társadalmi-gazdasági reformok folytatását valamint azt, hogy az ország minden etnikai kisebbségének legyen joga állami tisztségeket betölteni, jelenleg ugyanis csak a bosnyák, a szerb és a horvátok pályázhatnak erre.

Szerző

Kijev szerint illegitim a duma

Az ukrán parlament kedden határozatban törvényellenesnek minősítette a vasárnap megválasztott orosz törvényhozás alsóházát, az állami dumát, közölte az Uniain ukrán hírügynökség. A határozatot a 450 fős kijevi törvényhozás 264 képviselője támogatta. 

A határozat szerint Oroszország azáltal, hogy az “átmenetileg megszállt” Krími Autonóm Köztársaságban és Szevasztopolban is megrendezték a választásokat, megsértette az ukrán alkotmányt és törvényeket, illetve a nemzetközi jogot.

Többek között az ENSZ alapokmányát, a világszervezet közgyűlésének Ukrajna területi egységéről 2014. március 27-én hozott határozatát, a helsinki záróokmányt, az 1994-es budapesti memorandumot, valamint egy sor más nemzetközi jogszabályt sértett az orosz választás.

Ezért Kijev illegitimnek minősíti a dumát, nem ismeri el annak hatáskörét és az általa a jövőben meghozandó határozatokat sem. A kijevi parlament, a verhovna rada ugyanakkor felhívást intézett az ENSZ Közgyűléséhez és Biztonsági Tanácsához, a külföldi államok parlamentjeihez, valamint nemzetközi szervezetekhez arra kérve, hogy azok se ismerjék el legitimnek az új orosz parlamentet.

Szerző

Idősebb Bush Clintonra szavaz

George H. W. Bush, a volt republikánus elnök nem Donald Trumpra, hanem Hillary Clintonra akar szavazni a következő elnökválasztáson.

Az exelnök ezt Kathleen Kennedy Townsend volt marylandi helyettes kormányzónak, a néhai Robert Kennedy lányának árulta el, ő pedig feltette a Facebook-oldalára.

Idősebb Bush elnök alighanem neheztel a milliárdosra, aki elütötte második fiát, Jeb Busht a republikánus elnökjelöltségtől, noha a Bush család azt remélte, hogy George W. Bush után a dinasztia újabb tagja hódíthatja el a Fehér Házat.

Townsend a Politico című lapnak megerősítette, hogy találkozójukon ezt mondta neki a 92 éves politikus. Bush papa szóvivője nem cáfolta a hírt, csak annyit mondott, hogy a szavazás magánügy, s a volt elnök nem teszi közzé, kire voksol. Az egykori Bush-kormányzat több tisztviselője is közölte korábban, hogy inkább Clintonra szavaz, mint a vállalhatatlan nézeteket valló Trumpra.

Szerző