Messze még az inflációs cél

Az infláció a korábban jelzettnél később, 2018 közepére emelkedhet a 3 százalékos jegybanki cél közelébe, míg a magyar gazdaság növekedése folytatódik az év hátralévő részében az év eleji átmeneti lassulást követően - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön publikált, legfrissebb Inflációs jelentésében.

 Kiemelték, a növekedésben egyre meghatározóbb szerephez jut a fogyasztás növekedése, ami ellensúlyozza a beruházások második negyedéves visszaesését. A költségek fokozatos emelkedésével és az élénkülő kereslettel párhuzamosan az infláció stabilan pozitív tartományba emelkedik és 2018 közepén kerül a cél közelébe - írták.    

A költségvetési hiány a korábban jelzettnél alacsonyabb lehet az MNB szerint, a bruttó hazai termék (GDP) 1,4-1,5 százaléka között alakul, míg 2017-ben 2,1-2,3 százalékra várják.    

Az Inflációs jelentés fő számait kedden, a kamatdöntés után tette közzé a jegybank. Ebben az eddig várt 0,5 százalékról 0,4 százalékra csökkentette idei, és 2,6 százalékról 2,3 százalékra a jövő évi inflációs várakozását, míg a GDP növekedésére vonatkozó előrejelzésén nem változtatott, az MNB továbbra is azzal számol, hogy 2016-ban a gazdaság 2,8 százalékkal bővül, 2017-ben pedig a növekedés 3 százalékra gyorsul.

Szerző

Területet cserél Magyarország és Szlovákia

Változik a határ Magyarország és Szlovákia között. A területcserére az Ipoly folyó vízgazdálkodásának módosítása miatt van szükség - írja Körkép.sk.

A szlovák kormány szerdán fogadta el a határozatot, ám akkor lép majd életbe, ha a parlament is jóváhagyja a törvényt, valamint ha életbe lép a két ország által Amszterdamban kötött államhatárokról szóló szerződés.

A cserét az Ipolyt érintő vízgazdálkodási szempontok indokolják, az újonnan kialakított folyómederrel változik az államhatár is, összesen 177 802 négyzetméter cserél gazdát. A belügyminisztérium közlése szerint lakott területeket nem érint a változás, mindössze néhány épület,  berendezés és zöldterület cserélődik majd ki.

Magyarországon Letkés, Ipolytölgyes, Perőcsén, Tésa és Hont község kataszterét érinti a csere.

Szerző

Kukákon marakodik Habony és Simicska

Publikálás dátuma
2016.09.22. 10:33
FOTÓ: Tóth Gergő
A Simicska–Fidesz-háború a fővárosi közterület-fenntartónál újult ki. A rendőrség vizsgálódik, a tét a nagy árbevétel és egy uniós lehetőség - írja a Népszabadság.

Tarlós István főpolgármester leállíttatta a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél (FKF) a cég közbeszerzési és szerződéskötési gyakorlatának feltárására indított belső vizsgálatot – értesült a Népszabadság. A főpolgármester azonban azt mondja, nem leállíttatta az ellenőrzést, hanem átadta az összegyűjtött dokumentumokat a Nemzeti Nyomozó Irodának, derítse ki a rendőrség, hogy mi történt. Mindez valójában egyenes következménye az évekkel ezelőtt indított, most új frontokkal és szereplőkkel megújuló háborúskodásnak a cég bevétele és az uniós források megcsapolásáért.

A jelenlegi vezérigazgató, Csontos István mint gazdasági igazgatóhelyettes még Demszky Gábor főpolgármesterségének végén került be az FKF vezetőségébe Simicska ­Lajos embereként. Tarlós István kiterjedt tisztogató akciójába később Simicska emberei is bele­keveredtek, így Csontosnak távoznia kellett.

A cég élén gyorsan váltották egymást a vezérigazgatók, majd Csontos visszatért  és most a lap forrásai szerint nem szeretné átengedni a céget a Rogán Antal kabinetminiszterhez, valamint Habony Árpád jelenlegi és Tombor András volt miniszterelnöki tanácsadóhoz köthető érdekkörnek.

Az FKF évente 30-35 milliárd forint árbevételt söpörhet be, amelyhez rendre milliárdos uniós támogatás érkezik

Jövőre 2,5 milliárd forint uniós támogatáshoz juthat a cég. A pénz csaknem egészében az évekkel ezelőtt elindított, de idén új lendületet vett „okos kuka” projektre menne el, amelynek célja a „feketeürítések” visszaszorítása. A projekt lényege, hogy a kukákra egy adathordozót raknak, míg a szemétszállító autókat jelolvasóval szerelik fel, amely azonosítja a kukát és rögzíti az elszállított mennyiséget. A rendszer működése becslések szerint akár 9 milliárd forintot is hozhatna az FKF konyhájára. 

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző