Előfizetés

Lezárások lesznek futóverseny miatt Budán

A főváros I. és II. kerületében is lezárások lesznek vasárnap futóverseny miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon csütörtökön.

A tájékoztatás szerint délelőttől kora délutánig, a futók elhaladásának idejére lezárják a Vérmezőt, az Attila utat, az Alagút utcát, a Kapisztrán teret, a Clark Ádám teret, a Bem rakpartot, az Angelo Rotta rakpartot, a Sztehlo Gábor rakpartot, valamint a Friedrich Born rakpartot. Emellett szombattól vasárnapig sok helyen tilos lesz megállni - írták a közleményben, amely teljes terjedelmében itt  olvasható.

Kilakoltatással fenyegeti a csepelieket a Fidesz?

A Párbeszéd Magyarországért (PM) arra szólította fel az önkormányzatokat, hogy az október 2-i népszavazás előtt ne kormánypropagandára, ne egy álkérdésre költsék az adófizetők pénzét. Hudák János arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz már semmitől nem riad vissza, olyannyira nem, hogy elmondása szerint kilakoltatással fenyegetik az embereket Csepelen, hogy menjenek el szavazni.

Az ellenzéki párt elnökségi tagja csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte, hogy a milliárdos állami "pénzszórás" után szerinte most több önkormányzat is arra készül, hogy közpénzből tájékoztatást adjon az "álnépszavazás álkérdéséről". Hudák János úgy fogalmazott: a hírek szerint erre a Fidesz pártközpontja utasítja a kormánypárti önkormányzati képviselőket, és a PM-nek nincs kétsége afelől, hogy a tájékoztatás a "legtöbb esetben nem lesz objektív".

A PM önkormányzati képviselői folyamatosan figyelni fogják, hogy az önkormányzatok mennyi pénzt költenek a kvótareferendumhoz kapcsolódó tájékoztatásokra, valamint azt is, hogy ezek a tájékoztatások mennyire kiegyensúlyozottak - jelezte.

 A csepeli önkormányzati képviselő kijelentette: a Fidesz már semmitől nem riad vissza és minden eszközt felhasznál, hogy az "embereket elrángassák az urnákhoz". Ennek olyan "aljas módjai vannak", mint például Csepelen, ahol azzal fenyegetik az embereket, hogy kilakoltatják őket az önkormányzati bérlakásokból - tette hozzá.

Nyílt levelet írtak Tarlós Istvánnak

Horváth Csaba szocialista politikus a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s képviselői nevében írt nyílt levelet Tarlós István főpolgármesternek, amiben a főváros káros döntéseire hívta fel a figyelmet, és egy nyílt vitanapot kezdeményezett, hogy a fővárosiak tisztán láthassanak a Budapest életét az elmúlt évtizedben meghatározó ügyekben.  

A nyílt levelet az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Főpolgármester úr!

Az elmúlt hat évben folyamatosan felhívtuk az Önök figyelmét akkor, amikor a fővárosra nézve káros döntéseket készültek hozni. Figyelmeztettük Önöket, hogy a kórházaink és iskoláink államosítása árt Budapestnek. Hangot adtunk annak, hogy hiba átadni az államnak a Városligetet, a Dagály fürdőt és a komplett HÉV-hálózatot, nyilvánvalóvá tettük, hogy kár volt beavatkozni a máig megnyitásra váró Rác fürdő, vagy épp az üresen kongó Bálna ügyébe is.

A rossz döntéseknek következményei vannak, ezt láthattuk a múlt héten is, amikor a Fővárosi Önkormányzat elsőfokon elvesztette a Mahir-hirdetőoszlopokkal kapcsolatos pert. A bíróság a fővárost csaknem hétmillió forint perköltség megtérítésére kötelezte. Bár Budapestnek ma minden fillérre szüksége van, ez az összeg eltörpül ahhoz a 600 millió forinthoz képest, amelyet a főváros várhatóan kártérítésként lesz kénytelen kifizetni az Orbán Viktor kegyeiből kiesett Simicska Lajos cégének.

Már tavaly is jeleztük Önöknek: az, ahogy a Fővárosi Önkormányzat a Mahir-ügyben eljár, az jogsértő és komoly anyagi kárt okoz Budapestnek. Akkor azt javasoltuk, hogy járják végig a jogi utat, és csak a jogerős bírósági döntést követően tegyenek lépéseket a szerződés felbontására vagy épp a hirdetőoszlopok elbontására. Ennek ellenére Önök nem így tettek, így szándékosan kárt okoztak a fővárosnak.

Ezért kezdeményeztük a múlt héten, hogy a per elvesztésének következményeit az előterjesztéseket megszavazó fideszes képviselők személyesen viseljék. Az ugyanis nem történhet meg, hogy a szándékosan okozott kárt a budapestiekkel fizettessék meg. Önök fejenként több mint 30 millió forinttal tartoznak a budapestieknek.

Ugyanakkor értetlenül állunk az Ön által emlegetett, és mások mellett rajtam is számon kért, mindenféle alátámasztást nélkülöző 57 milliárd forintos európai uniós büntetés előtt, amelyről mindezidáig nem is hallottunk.

Mi 6 éve készen állunk arra, hogy a nyilvánosság előtt elszámoljunk minden olyan beruházással, amelyet megvalósítottunk vagy elindítottunk. Éppen ezért kezdeményezünk egy vitanapot, amelynek során mindannyian elszámolhatunk az elmúlt 10 évben végzett tevékenységünkkel. Ennek időpontját és helyszínét Ön választhatja ki. Mivel fővárosi ügyekről beszélünk, a legjobb fórum a Fővárosi Közgyűlés lenne, de nyitottak vagyunk minden javaslatra.

Tisztelt Főpolgármester úr!

E vitanap lenne a legalkalmasabb arra, hogy nyíltan beszéljünk Budapest hatásköreiről és pénzügyeiről, a vitatott vagy vitatható beruházásokról, a főváros korábbi és jelenlegi állapotáról, illetve arra is, hogy az igazság ismeretében levonhassuk a szükséges következtetéseket.

Azt gondolom, ha Önnek és fideszes képviselőtársainak tiszta a lelkiismerete, és nincs takargatnivalójuk, igent mondanak kezdeményezésünkre, és vállalják a részvételt a vitanapon, hogy minden fővárosi tisztán láthasson a Budapest életét az elmúlt évtizedben meghatározó ügyekben.

Tisztelettel:

Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s képviselői nevében