Bíróságok - Újabb kritika érte az átalakítást

Publikálás dátuma
2016.09.23. 07:01
Fleck Zoltán: kis ügyekben szabadság van, a nagyobbakban politikai nyomás FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Újabb szakmai testület mondott kritikát a közigazgatási bíráskodás tervezett átalakításáról, bár az Akadémia jogi bizottsága közjogi albizottságának vitaülésén minden felszólaló tényként kezelte, hogy a kormány véghez viszi akaratát.

A közigazgatási bíróságokat mindig mostohagyereknek tekintette a hatalom – fogalmazott. A közigazgatási bíráskodás joga című szakmai vitanapon a mostani átszervezési javaslat egyik szakértője. Rozsnyai Krisztina szerint a szakterületen dolgozók érdekérvényesítését az is nehezíti, hogy mindössze százan vannak az országban.

Az utána hozzászólók azonban ennél sokkal nagyobb gondokat vetettek fel az átalakítás terveivel kapcsolatban. Tordai Csaba a bírói függetlenség elvesztésének veszélyére hívta fel a figyelmet. Az alkotmányjogász emlékeztetett rá, hogy a volt Szovjetunió közép-ázsiai utódállamaiban is törvény garantálja a bírói függetlenséget, a valóságban mégis a törzsi korrupció uralja a bíráskodást, tehát önmagában nálunk sem garancia, hogy az alaptörvényben benne szerepel a függetlenség joga. Az utóbbi negyedszázad egyik legnagyobb eredményének nevezte a bírói öntudat kialakulását, azt, hogy mindeddig a bíróságok ellenálltak a politikai nyomásnak.

A mostani átszervezési tervek legnagyobb veszélye ennek az önállóságnak a csorbulása - hangsúlyozta -, ami fokoz a stabilitás elvesztésének érzése is, hiszen alig négy éve alakult ki a mostani szervezet. Tordai pontos számításokkal bizonyította, hogy a lakosság hozzáférése a közigazgatási bíráskodáshoz jelentősen csorbul a tervezett hét regionális testület kialakításával, hiszen például a győri bíróság Nagykanizsáról közúton 2 és fél óra, vasúton 3 óra 11 perc alatt lesz elérhető, vagy Miskolc a hozzá tartozó Balassagyarmatról közúton 2 óra 18 perc, vonattal több mint 3 és fél óra távolságban lesz. Az emberek ilyen messzire nem indulnak majd el – vonta le a következtetést az alkotmányjogász. Ennél is veszélyesebbnek ítélte a bírák megduplázásának tervét, mert – mint mondta – a korábbi közigazgatási tapasztalat semmit nem ér, ha olyan korábbi felső vezetőket neveznek ki ezekre a helyekre, akik a mostani állami rendszerben azt tanulták meg, hogy nem dolgozhatnak autonóm módon, alárendeltek a politikai hatalomnak.

Fleck Zoltán, az ELTE Jogi Karának tanszékvezetője is kiemelte felszólalásában, hogy a mostani politikai elit túlélését, hatalmának megtartását befolyásolhatják a közigazgatási bírák döntései, ezért próbálják most csökkenteni a függetlenségüket, a hatalom megtartásának az eszközévé lefokozva a bíráknak ezt a körét. Az is a hatalom érdekét szolgálja a jogász szerint, hogy a politikailag kockázatos döntéseket át lehet tolni a bíróságokra, ami ellen azonban érezhető módon a bírák elkezdtek azzal védekezni, hogy a törvényi passzusok mögé bújva sablonos indoklásokkal látják el döntéseiket. Formálisan tehát minden működik a bírói rendszerben, de már a hatalom érdekeit szolgálja, vagy legalábbis elindult ebbe az irányba például adózási vagy közpénz elköltési ügyek elbírálásakor.

Fleck Zoltán szerint a hatalom kis ügyekben hagyja szabadon dönteni a bíróságokat, de a nagyobb horderejű kérdésekben nyomást gyakorol, sugall véleményeket, a belső szakmai összetartást pedig a mostani átszervezéshez hasonló technikákkal igyekszik csökkenteni. A demokráciákban ennek megvan az ellensúlya, de a mostani magyar helyzethez hasonló átmeneti időszakokban nehezen tudják magukat függetleníteni a birók a hatalom elvárásaitól - hangzott a szakember helyzetértékelése.

Összességében a tegnapi tudományos fórum is azt igazolta, hogy a bírói szakma jelentős része feleslegesnek és visszalépésnek tartja a munkaügyi bíróságok önállóságának megszüntetését és a közigazgatási bíróságok átszervezését, de tudják, manapság a politikai szempontok felülírják a szakmai érdekeket.

Bajos a bírójelölés
Tucatnyi magyar civilszervezet közleményben figyelmeztet, hogy a strasbourgi magyar bíró megüresedő posztjának betöltésére kiírt pályázat és a kiválasztási eljárás továbbra sem felel meg az Európai Tanács elvárásainak, bár előrelépésnek tartják, hogy a titokban kiválasztott bírók jelölését a kormány visszavonta. Kérik a jelölteket, járuljanak hozzá pályázatuk nyilvánossá tételéhez az átláthatóság és a közvélemény tájékoztatása érdekében a civilek által működtetett http://emberijogibiro.hu/ honlapon.
Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) tagjait az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése választja a tagállamok kormányai által benyújtott háromfős listából, a javaslatot mindenhol pályázatnak kell megelőznie. Ennek ellenére a magyar bíró, Sajó András helyére augusztus 26-án a kormány három titokban kiválasztott személyt jelölt, ám a civil tiltakozások hatására visszavonta ajánlását és szeptember 13-án nyílt pályázatot írt ki a poszt betöltésére. A pályázatokat 2016. szeptember 27-ig kell benyújtani. A 11 szervezet azonban ismét aggályokat fogalmazott meg a Trócsányi László igazságügyi miniszterhez írott levélben, mert nem tudni, kikből áll a pályázatokat elbíráló bizottság és hogyan történik a kiválasztás. Kifogásolják a néhány napos beadási határidőt is és kérik annak egy hónapos meghosszabbítását. A levél aláírói között ott találjuk mások mellett az Amnesty International magyar szervezetét, a Magyar Helsinki Bizottságot, a 22 tagszervezetet tömörítő Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetséget és a Transparency International Magyarországot is.

Nem tréfadolog - Juhász Péterre is megfigyelőket állítottak

Publikálás dátuma
2016.09.22. 22:08
Népszava fotó
Ahogy Vona Gábort, az Együtt alelnökét is követni kezdték, az esetről a politikus - ahogy a Jobbik elnöke is - a Facebook-oldalán számolt be.

Ha ezt a fickót látod mögöttem, fényképezd le! Én ugyanis csak előre megyek, bárki is követ. Pár nappal ezelőtt megkeresett egy számomra 100%ig megbízható informátor, hogy tájékoztasson, biztos forrásból tudja, hogy megfigyelnek. Én hiszek neki, de nem oszthattam meg veled ezt korábban, mert nem tudtam volna semmivel bizonyítani. Most azonban, hogy Vona Gábor rajtakapta a megfigyelőit, megosztom azt, amit nekem mondott az informátor: Fideszes emberek idehozattak Olaszországból 4 embert megfigyeleetni politikusokat (az informátor csak rólam beszélt, de ezek szerint többünket).

Elmondta, hogy a rám állított emberek követni fognak, és azt az utasítást kapták, hogy a Nagymező-Király utca környékén tanyázzanak. (itt van az Együtt irodája) Elmondta azt is, hogy a karaktergyilkossághoz van szükség engem terhelő információkra és fényképekre, ezeket gyűjtik be az olaszok, de a magyar szakemberek fogják kiértékelni őket. Arra is felkészített, hogy valahogy kapcsolatba akarnak majd lépni velem, akár újságíróként interjúra bejelentkezve. Annyi pluszt mondott Vona sztorijához képest, hogy a Charles Hotelben, a Hegyalja úton szállásolták el őket. A fentieket bíróságon is hajlandó vagyok elmondani, amennyiben jogi útra terelődik az ügy.

Szerző

Novemberben érkezik Budapestre a második felújított metrószerelvény

November első napjaiban érkezik Budapestre a második felújított metrószerelvény Oroszországból - nyilatkozta a felújítást végző orosz Metrowagonmash nemzetközi kapcsolatokért és marketingért felelős vezetője. Daria Marku elmondta, hogy az orosz cég szerelőüzemében két, egyenként hat vagonból álló szerelvény felújítása folyik.

Az első felújított szerelvény május 26-án érkezett meg Budapestre. A második szerelvényt október közepén indítják Oroszországból és a tervek szerint november első napjaiban érkezik Budapestre, a harmadik felújított szerelvény pedig november közepén. A Metrowagonmash azt tervezi, hogy a továbbiakban havonta két felújított szerelvényt indít majd útnak. 

A BKV és a Metrowagonmash tavaly augusztusban írta alá a budapesti 3-as metróvonal járműparkjának korszerűsítéssel egybekötött felújításáról, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállításáról szóló szerződést. Az orosz cég 219,1 millió euróért végzi el a 37 - egyenként hat kocsiból álló - szerelvény felújítását. A járművek garantált élettartama 30 év. Az orosz cég 33 hónap alatt végzi el a szerelvények felújítását.

A budapesti közlekedési társaság 2014 novemberében írt ki tendert a 3-as metró vagonjainak felújítására. A tavaly július 8-án kihirdetett döntést, miszerint a Metrowagonmash nyerte meg a pályázatot, az érvénytelen ajánlat miatt kizárt Skinest Rail észtországi cég megtámadta. A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban engedélyezte a szerződés megkötését.

Világszerte 11 ország 19 nagyvárosában üzemeltetnek olyan metrószerelvényeket, amelyeket a Metrowagonmash gyártott. Jelenleg 7000 ilyen kocsi van forgalomban.  A Metrowagonmash Európában két éve a szófiai metróhoz, előtte pedig Varsóba és Prágába szállított szerelvényeket.

A Metrowagonmash a Transmashholding része, amely Oroszország legnagyobb vasúti szerelvény és városi közlekedési rendszereket gyártó vállalata.

Szerző