Boldog jövő

Szigeti Piroska írja keddi publicisztikájában, hogy megbolondult a világ, itthon meg boldog jövőről álmodik a kormány. Ez eszembe juttatta Matolcsy György egy korábbi szösszenetét. Az MNB-bank elnökének pár éve rendszeresen jelentek meg cikkei a Heti Válaszban. Egy alkalommal ezt írta: „úgy döntöttünk elérjük azt, amire 500 éve nem voltunk képesek: fejlett, gazdag és boldog európai nemzetté válunk". Amennyire mókás, annyira komoly tartalommal bír ez a kijelentés szerintem. Matolcsy az 500 évvel ezelőtti időket, és életkörülményeket idézi burkoltan. Megítélésem szerint ez tartalmazza az önellátást, saját lábon való állást, a nem 21. századi eszközökkel végzett munkát, a kecskefejést, gombaszedést, a feudális földbirtok-rendszert. S még lehetne sorolni. Egyszóval korszakváltást vízionál. A Népszava nemrég közölt egy képet Nagyvázsonyról, ahol már lovaskocsival hordják el a szemetet. Valószínűsítem, hogy költségcsökkentés és racionalizálás van a háttérben. Tehát nem kell aggódni, ha csődbe mennek a szemétszállítók, mert van alternatíva. Mintha egy aprócska „jövőképet” láthattunk volna a megújuló Magyarországról. Sajnos a többi ágazatban sem látni, hogy a pénzhiány okozta állapot rövid időn belül megváltozna. Például a médiát is elérte a leépítéssel járó nagy átszervezés. Múlt héten bejelentették, hogy hosszú hónapokra elhallgatnak a kereskedelmi rádiók, november 20-ika után csak a Kossuth és a Petőfi marad. S minden bizonnyal sűrűn emlékeztetnek bennünket arra, hogy mennyi okunk van örülni! Elvégre a válságot, a jóléti társadalom megszűnését lehetőségként is lehet kezelni!

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
Frissítve: 2018.07.01 08:38