Gémesi kivár, de nagy a mozgás

Publikálás dátuma
2016.09.23 22:00
Gyarapodnak tovább? ( Népszava fotó )
Egyelőre nem gründol új pártot Gémesi György. Gödöllő polgármestere a Népszavának nem tagadta, ha az új nemzeti minimumot összeállító mozgalma mögé sokan felsorakoznak, jövőre akár szóba jöhet a pártalapítás. Amióta Pápa Levente, az Együtt alelnöke bejelentette, kilép a pártból, de a politika színpadáról nem lép le, elkezdődött a találgatás, nem Gémesi formálódó szervezetéhez csatlakozik-e. Az Együtt sajnálja Pápa távozását, de egy új ellenzéki párt alapítása nem zavarja.

Új jobbközép erőnek van létjogosultsága

Mind erősebb a civil szervezet, amely március 15-re össze akarja állítani a nemzeti minimumot, de pártalapításon Gémesi György egyelőre nem gondolkodik. Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke lapunknak így reagált azokra a hírekre amelyek szerint vezetésével új párt alakulhat az ellenzéki oldalon. A Józan Ész Forradalma mozgalom megálmodója számára most az a fontos, hogy politikai hovatartozástól függetlenül minél többen vegyenek rész a műhelymunkában, és "össznemzeti összefogással" készüljön el az új 12 pont. Azt nem tagadta, ha a mozgalom mögött lesz megfelelő társadalmi támogatottság, akkor szóba jöhet a pártalapítás, ám erre most még nincs szándék. A párt eszköz, "olyan, mint kardnak a hüvely" - fogalmazott a kormányt rendre élesen bíráló polgármester. Gémesi korábban az MDF ügyvezető alelnöke is volt, ezért otthonosan mozog a politikában és pontosan tudja, mit jelent pártot irányítani.

Arról már hónapok óta hallani lehet, hogy Gémesit foglalkoztatja a pártalapítás lehetősége. Most azért került ismét elő az ügy, mert Pápa Levente, az Együtt alelnöke a napokban bejelentette, minden választott tisztségéről lemond és otthagyja a pártot. A közélettől viszont nem szeretne eltávolodni és úgy fogalmazott, "sokan akarnak valami újat csinálni, új alternatívát, új politikai közösséget építeni (...) a következő fél-egy évben kiderül majd, hogy létrejöhet-e valamilyen alternatíva". Az is kiderült, hogy Pápa beszélő viszonyban van Gémesivel, és a tagkönyvét a napokban visszaadó politikus ma létező párthoz nem akar csatlakozni, mindebből mégsem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

"Sajnálom, hogy Levente elment" - kommentálta a kilépést lapunknak Szigetvári Viktor. Az Együtt elnöke Pápa és közte nem lát olyan markáns stratégiai különbségeket, amivel a volt alelnök a távozását indokolta. Világossá tette, hazug együttműködéseknek nincs értelme, az előválasztásnak viszont igen, akár annak, hogy új arcokat hozzanak a politikába. A pártelnök szerint az Együtt nem a régi baloldal része, ők - akár az LMP vagy a PM - új politikai kultúrát teremtettek. Ami az esetleges pártalapítást illeti, Szigetvári szerint nyugatos, európai formációkra szükség van Magyarországon és fontos, hogy Gémesi, illetve más hozzá hasonló tenni akarók szerepet vállaljanak, de azzal mindenkinek számolnia kell, hogy fennmaradni nem egyszerű. Választékra viszont szükség lehet ahhoz, hogy a "politikailag hontalan" választókat megszólítsák, természetesen a többi ellenzéki párttal együtt.

Eggyel vagy kettővel több baloldali formáció nem hoz újabb szavazókat, csak a meglévő tábort aprózza. Nyakó István szerint az emberek ezt már pontosan tudják, hiszen ez az elmúlt hat év tanulsága. A szocialisták sajtófőnöke viszont izgalmas kísérletnek tartja, ha egy jobbközép erő alakul párttá. Ennek ugyanis esélye van arra, hogy új választókat szólítson meg. Azt ma nem tudni, hogy a bizonytalanok között hány ember voksolna szívesen a centrumban elhelyezkedő pártra. Az új jobbközép erőnek van létjogosultsága, bár Nyakó arra figyelmeztetett, végső szót ebben az emberek mondják ki, nem az MSZP sajtófőnöke.

Mindenkinek szíve joga pártot alapítani, bár ez egyszerűbb dolog, mint a szervezetet felépíteni, megtartani. Vadai Ágnes, a DK alelnöke saját példájuk alapján az újakat arra figyelmeztette, évek munkájával lehet eredményt elérni. Járni kell az országot, aktivista hálózatot építeni, képviselőket juttatni az Európai Parlamentbe, az Országgyűlésbe, az önkormányzatokba ahhoz, hogy saját politikájukat megismertessék, elfogadtassák. Aki pártot csinál annak az a felelőssége, hogy a benne hívőknek nem szabad csalódást okozni. Annyira erősnek kell lenni, hogy akár egy vezető politikusuk távozása se rengesse meg a pártot. Utóbbi megjegyzésével nem az Együtt alelnökére, hanem saját volt elnökségi tagjukra, Kerék-Bárczy Szabolcsra utalt.

Szükség van új formációra?
Juhász Attila politológus,  Political Capital 
Egyelőre nem látjuk azt a politikát, amit ez a párt csinálna, viszont egy olyan szavazónak, aki nem választ senkit a mai palettából, már önmagában vonzó tud lenni valami új létrejötte - fogalmazott lapunknak Juhász Attila. A Political Capital elemzője szerint, azonban a jelenlegi rendszerben pártot alapítani nem egyszerű feladat. Igény azonban lenne rá - folytatta a szakértő, hozzátéve: teljesen normális, hogy a 2018-as választást megelőző évben ilyen ötletelés folyik. Juhász kifejtette: a Fidesz kormányzása során többször került olyan helyzetbe, hogy csökkent a támogatottsága, viszont ezt egy ellenzéki párt sem tudta igazán kihasználni. Épp ezért a politológus szerint „lehet fantázia” az ötletben.
Ceglédi Zoltán, politikai elemző
Egy új politikai erő lehetséges sikere nagyban függ a létező szereplők aktuális teljesítményétől - mutatott rá Ceglédi Zoltán. A politikai elemző szerint, ha ugyanolyan ellenzéki összefogás lesz a 2018-as választásokon, mint 2014-ben volt, akkor bőven elfér a palettán egy új párt. Ennek a formációnak a "sikerreceptje" a bizonytalanok megszólítása kell, hogy legyen, a kevéske aktív ellenzéki szavazóval ma ugyanis még egy újabb fideszes kétharmadot sem lehetne könnyen megakadályozni. Egy zárt, tartalmi kérdések helyett inkább csak az összefogás erőltetésével foglalkozó tábort látunk, amely nem örülne egy új szereplőnek – folytatta a szakértő, megjegyezve, hogy ez azért is rossz hozzáállás, mert nem az ellenzék megosztását, hanem éppen bővítését eredményezi egy olyan új erő, amelyik a bizonytalanokhoz szól. Fontos látni, hogy azok a szavazók, akik eddig nem találtak maguknak pártot, jellemzően tartalom-orientáltak, és nem elégednek meg annyival, hogy Orbán-, vagy Gyurcsány, takarodj. Ők igénylik az új párt(ok) megjelenését, mert azt akarják hallani, hogy az, akit szavazatukkal támogatnak, milyen Magyarországot építene, mit kezdene konkrét ügyekkel, problémákkal - fogalmazott Ceglédi, hozzátéve: a mai ellenzéki pártoknak is jót tenne, ha versenyhelyzetre lennének kényszerítve, hiszen így belőlük is ki lehetne csikarni tényleges válaszokat a megszokott panelek helyett.
Szentpéteri Nagy Richárd, politológus
A Fidesztől kell szavazatokat szereznie a kezdeményezőknek, csak ez lehet a cél -vázolta Szentpéteri Nagy Richárd. A politológus szerint a mai magyar pártrendszerben esélytelen vállalkozásnak tűnik egy új párt alakítása, de teljesen érthetőnek tartja, hogy aktív politikusok tenni akarnak valamit, hiába tűnik lehetetlennek. Ráadásul „semmilyen rendszer nem tart örökké”. Szentpéteri a mostani ellenzékről szólva kijelentette: jelentős társaság van, amely hosszú távon is zökkenőmentesen integrálódik a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, így vélhetően megpróbálnának azonnal nekitámadni egy új formációnak, ami ezt veszélyeztetheti.
Z.Á.Szerző

Terveznek még meglepetést Kövér Lászlónak

Publikálás dátuma
2019.03.20 06:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az ellenzék közös akcióval lepné meg a büntetéseket bőkezűen osztogató házelnököt.
– Tervezzük, hogy közösen fellépünk a fizetésmegvonással kapcsolatban is, de megvárjuk, amíg Kövér László hazaér. Tartogatunk még a házelnöknek meglepetéseket – jelentette ki a Népszavának Szabó Tímea. A Párbeszéd frakcióvezetőjét azért kerestük meg, mert az Országgyűlés harminchat ellenzéki országgyűlési képviselő egyhavi fizetését csökkentette, vagy vonta meg. A fideszesek ezzel bosszulták meg, hogy az ellenzék tavaly december 12-én közös akcióval próbálta megakadályozni a rabszolgatörvény elfogadását. (Március elején is bírságolt már a fideszes többség: akkor egy korábbi parlamenti akcióért összesen 5 millió forintra büntetett nyolc ellenzéki képviselőt.)
A keddi ülésen összesen 36 képviselőt, összesen 41 millió forintra büntettek. A legrosszabbul Tóth Bertalan és Szabó Tímea járt, őket 1,7 millió forintra bírságolták. Szabó ezt azzal magyarázta, hogy frakcióvezetőként nekik magasabb a tiszteletdíjuk. Az viszont biztos – tette hozzá –, hogy Kövér László őt „különösen kedveli." A Jobbik politikusai közül Jakab Péter inthet búcsút a legnagyobb összegnek: a párt frakcióvezető-helyettesének 1,2 millió forintja bánja két megmozdulását. Az egyik az volt: leült a miniszterelnök székére, hogy megpróbálja megakadályozni Orbán Viktor szavazását. A másik, hogy az ülésterem közepén egy mikrofonba beszélt párhuzamosan a házelnökkel. Teljes fizetésmegvonást azért kapott tizenkét MSZP-s, hét DK-s, öt párbeszédes, három független és egy LMP-s képviselő, mert elállták az elnöki emelvényt, sípoltak, szirénáztak, táblákat tartottak fel. A többi LMP-s és jobbikos politikusnak is csökkentették egyharmadával a havi javadalmazását, mert molinót tartottak, vagy éppen az ülés kezdetén tiltakozásul papírcédulákat szórtak le a karzatról a padsorok közé.
A MSZP közleményében jelezte, „a rabszolgatörvény elleni akcióinkat büszkén vállaljuk, kegyelmet nem kérünk, de nem is fogunk adni.” A Jobbik azt követelte Kövér Lászlótól, hogy a befolyó tételt az állam és a társadalombiztosítás által nem támogatott SMA-izomsorvadásos betegek egészségügyi kezelésére fordítsa. Az LMP a rászoruló családokat támogatná.

Tovább büntet a kétharmad

Kitiltották a Párbeszéd-frakció három munkatársát a Parlamentből – írta az Index. Az érintettek hétfőn a helyszínen szembesültek azzal, hogy nem érvényes a kártyájuk a Képviselői Irodaházba és az Országházba sem. Ugyan indoklást nem kaptak, de vélhetően a szigorú lépés oka az, hogy Tordai Bence a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese március 15-én kérdezni próbált Áder János köztársasági elnöktől és Kövér László házelnöktől.

Szerző
Témák
büntetés
Frissítve: 2019.03.20 06:30

Zsolnay-ügy: megfizetnek a kisemberek, a fideszes polgármester hárít

Publikálás dátuma
2019.03.20 06:00

Fotó: MTI/ Kálmándy Ferenc
Végrehajtás fenyegeti azokat, akiket a fideszes városvezetés átcsalt a porcelángyár ellencégébe. Páva Zsolt saját felelősségéről hallgat.
– Nem a mi hibánk! Nem a mi hibánk! – ezt ismételgeti az a pécsi asszony, aki 2016-ban húszévnyi munkaviszony után Pécs kormánypárti irányítóinak biztatására lépett át a Zsolnay Porcelánmanufaktúrából a Ledina Kft.-be. A korábban porcelánfestőként dolgozó asszony már távozott a Ledinától is, mert ott alig volt munka, s jelenleg szalag mellett dolgozik. A bíróság 205 ezer forint kártérítésre ítélte, s már bármikor követelhetik tőle ezt a pénzt. Férjével két gyermekről gondoskodnak, egyikük fizetése sem éri a 200 ezer forintot, a családnak mozgósítható vagyona nincs. Az asszony így fakad ki:
– Lehet, hogy buták voltunk, amikor kiléptünk a Zsolnaytól, de akkor se a mi hibánk! Fizessenek azok, akik hitegettek minket! A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. einstandjának kísérletéről többször írtunk. 2016-ban egy, a kormánnyal jó kapcsolatban lévő gazdasági kör szerette volna megszerezni a gyárat. Az 1853-ban alapított cég évek óta veszteségesen gazdálkodott, ám az üzemet vonzóvá tette, hogy Magyarországon több tucatnyi középületet borít Zsolnay kerámia, s ezek – uniós támogatásból – finanszírozott, műemléki felújítása révén a részvénytársaság a következő évtizedben akár 20-25 milliárdos, versenytárs nélküli megrendeléshez juthat, és ettől nyereségessé válhat. A Zsolnay megszerzéséért többfrontos támadás indult, ennek egyik eleme az volt, hogy a manufaktúra dolgozóinak 80 százalékát, 118 dolgozót átcsaltak a fideszes irányítású pécsi önkormányzat cégébe, a Ledina Kft.-be. A cél az volt, hogy a Zsolnayt felszámolásba sodorják, s a gyár tevékenységét a Ledina átvegye. A Zsolnay tulajdonosa, a svájci Bachar Najari azonban rendezte a zrt. adósságát, és a manufaktúra – meggyengülve, de – túlélte a támadást. A város által eladott Ledina viszont nem boldogult. A kft. termékei nem találtak piacra, a cég több százmilliós adósságot halmozott fel, s jelenleg végelszámolás folyik ellene. A Ledina dolgozóinak gondját fokozza, hogy a Kúria múlt heti ítélete kimondta: azonnali kilépésük a Zsolnaytól jogtalan volt, ezért a távozók 150-250 ezer forintos kártérítést kell fizessenek. Amikor a dolgozók elhagyták a Zsolnayt, felmondásukat a városháza által megbízott jogászok szervezték meg – mindez és Pécs irányítóinak ígéretei azt sugallták, hogy a város átvállalja a kilépés terheit. Miután Pécs eladta a Ledinát, a kft. egymást váltogató tulajdonosai azt mondták, perveszteség esetén nem a dolgozóknak kell majd fizetniük. Ám most nincs, aki fizetni akarna helyettük. Pedig többségüknek a fizetése alacsony. A végrehajtás – várhatóan - 2-3 héten belül elkezdődik. A lapunknak név nélkül nyilatkozó pervesztesek és az ő sorsukat átérző pécsiek véleménye ugyanaz, mint a cikk elején megszólaló asszonyé. Mindezek okán írásban megkérdeztük Páva Zsoltot, Pécs fideszes polgármesterét, hogy a város tudja-e enyhíteni a pervesztesek terheit? Pécs első embere azt válaszolta, hogy ez nem lehetséges, hisz a város a Ledinát 2016 őszén eladta. Páva – mint válaszából kiderül - abban bízik, hogy a Ledina tulajdonosai kifizetik a pervesztesek helyett a kártérítést. Felvetettük: sokak szerint azoknak kellene magukra vállalni a kártérítést, akik kitervelték a Zsolnay einstandját és – Pávával együtt - belevitték a dolgozókat a jogtalan indokú távozásba. Erre a kérdésre Páva Zsolt nem válaszolt. Amúgy az a vállalkozói csoport, amelyik kiszemelte magának a Zsolnayt, könnyedén fizethetne a dolgozók helyett, hisz az ő cégeik a sokmilliárdos állami beruházások közbeszerzéseinek állandó nyertesei, nekik a Kúria által kirótt 25 milliós kártérítés nem tétel. A Zsolnay dolgában jártas pécsiek úgy vélik, alighanem ők sietnek majd a pervesztes dolgozók segítségére.
Témák
Pécs
Frissítve: 2019.03.20 06:00