Megöltek egy rabot a börtönben - Kívülről jött a lövés

A bandaháború egyre brutálisabban és jobban kitervelten zajlik Montenegróban - írta a Szabad Európa Rádió balkáni irodája pénteken arra utalva, hogy egy nappal korábban egy orvlövész lelőtt egy rabot, aki egy fővároshoz közeli börtön udvarán tartózkodott.

 A világörökség részét képező Kotorban hónapok óta véres bandaháború dúl, a lelőtt rab, Dalibor Djuric állítólag az egyik legismertebb montenegrói maffiaklán, a Skaljarskik tagja volt. Ez nem az első eset, hogy büntetés-végrehajtási intézet közelében történik gyilkosság, viszont először öltek meg rabot a börtönben, ráadásul az elkövető távcsöves puskával, mintegy 200 méterről, az intézmény falain kívülről lőtt. 

Az áldozatot 2014-ben ítélték két évi börtönbüntetésre zsarolás miatt. 2006-ban és 2011-ben már megpróbálták megölni. Goran Danilovic belügyminiszter azonnal bejelentette, hogy az ország rendőri vezetésének lemondását fogja követelni, ugyanis az utóbbi években jelentősen csökkent a közbiztonság Montenegróban. Csak az utóbbi két hónapban hat gyilkosság történt, amely összefüggésbe hozható a drogbandák leszámolásával.

A belügyminiszter szerint elfogadhatatlan, hogy Montenegró utcáin "kivégzőosztagok" sétálgatnak, amelyek készek akár a városközpontban, akár az utcán, akár a börtönben gyilkolni, robbantással járókelőket ölni vagy nyílt színen lövöldözni. "Nem ölhetnek meg minden nap valakit ebben a 650 ezer lakosú országban" - fakadt ki a belügyi tárca vezetője. Kotor Montenegró leglátogatottabb városa, így az idegenforgalomra is veszélyt jelenthet a szervezett bűnözés és a bandaháború.

Szerző

305 forint fölött volt az euró péntek este

Publikálás dátuma
2016.09.23. 21:46
FOTÓ: Thinkstock
Erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Az euró este hét óra előtt 305,86 forinton forgott, kora reggel 306,00 forint körül.  Az amerikai dollárt 272,00 forint körül jegyezték a reggeli 273,20 forint után. A svájci frank árfolyama 280,70 forintig gyengült a reggeli 281,70 forintról.

Szerző
Témák
euró forint

Mészárosék 400 millióval drágábban villamosítanak

Publikálás dátuma
2016.09.23. 16:59
FOTÓ: Népszava
A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő R-Kord Kft. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. tavaly októberben nyerte meg a Szombathely-Zalaszentiván vasútvonal villamosítására kiírt közbeszerzést. A gond csak az, hogy a fejlesztés így 14 milliárd forintba kerül, 4,5 milliárddal többe, mint amivel a GYSEV, a Győr-Sopron-Ebenfurt Vasút Zrt. számolt, ráadásul az Átlátszó kiszúrta, hogy újabb 400 millióval lesz drágább a villamosítás.

Azt már tavaly tudni lehetett, hogy a GYSEV 9,5 milliárd forintra becsülte a munkát, ám a nyertes cégek 40 százalékkal drágábban, összesen nettó 13,3 milliárdért vállalták a megbízást. Az európai uniós közbeszerzési értesítőben megjelent legfrissebb hirdetmény szerint azonban a beruházás még ennél is többe fog kerülni, a felek ugyanis megemelték a szerződés összegét 426 millió forinttal. Így a Szombathely-Zalaszentiván vasútvonal villamosítása a jelenlegi állás szerint 13,72 milliárd forintba fog kerülni - írja az Átlátszó.

Aggodalomra azonban csak Brüsszelnek van oka, a számlát ugyanis nem a magyar költségvetés, hanem az Európai Unió állja. A portál megjegyzi, hogy a Mészáros-féle cégnek nem ez az egyetlen vasútépítési megbízása: a kft. tagja annak a konzorciumnak is, amely a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által korábban 55,5 milliárdra becsült, szintén uniós támogatásból készülő Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy vasútvonal és a Fonyód-Kaposvár vonalszakasz felújítását végzi mintegy 73 milliárd forintért.

Szerző