Két helyi voksolás után lesz spanyol kormány?

Két tartományi választást is rendeztek tegnap Spanyolországban. Galíciában 2,7 millióan, Baszkföldön 1,7 millióan járulhattak az urnákhoz, hogy döntsenek a tartományi törvényhozás összetételéről. A két voksolás lezárulta után a politikai pártok várhatóan újra megpróbálkoznak a madridi kormányalakítással.

Spanyolországot a tavaly december 20-i parlamenti választások óta ideiglenes kormány irányítja, s az idén június 26-án megismételt újabb voksolás sem változtatott a felálláson, a hatalomban korábban egymást váltó két hagyományos nagy párt egyike sem szerzett abszolút többséget, s sem a konzervatív Néppártnak (PP), sem a Spanyol Szocialista Munkáspártnak (PSOE) nem sikerült működőképes koalíciót összehozni.

Mariano Rajoy, az ideiglenes kormányfő abban bizakodott, hogy ha pártja jól szerepel szűkebb pátriájában, Galíciában, s Baszkföldön, akkor megnyílhat a lehetőség arra, hogy a baszk nacionalisták segítségével mégiscsak összeáll egy jobboldali koalíció. A PP és a középjobb katalán Ciudadanos párt már megegyezett az összefogásról, s a Ciudadanos azt is világossá tette, hogy nem fogja az országosan 85 mandátummal rendelkező szocialistákat kormányra segíteni.

A konzervatívok esélyeit növelheti, ha a szocialisták gyengén szerepelnek a két tartományban, s akkor elképzelhető, hogy a madridi kormányalakítást blokkoló Pedro Sánchez, a PSOE főtitkára beadja a derekát, s pártja tartózkodni fog Rajoy beiktatásánál. Sánchez a voksolás előtt semmiféle jelét nem adta annak, hogy a PSOE változtatna álláspontján, annak ellenére sem, hogy a párt helyi vezetői, s a „nagy öregek” egyaránt arra figyelmeztetik, hogy nem érdemes újra próbálkoznia, a választók nem adtak mandátumot a szocialistáknak. Sánchez pártkongresszus összehívását sürgeti, noha nem kizárt, hogy posztja is meginoghat.

Galíciában az eddig kormányzó PP megőrizheti vezető helyét, Baszkföldön a mérsékelt baszk nacionalista PNV a mandátumok harmadát szerezheti meg, a PP és a PSOE várhatóan gyengén szerepel. A PNV vezetése a voksolás előtt jelezte, nem kívánják Mariano Rajoyt kormányra segíteni.

Szerző

Vádat emeltek az ámokfutó ellen

Vádat emeltek a lövöldöző ellen, aki öt embert, négy nőt és egy férfit ölt meg szombatra virradóra a Washington állambeli Burlington egyik bevásárlóközpontjában.

A 20 éves ámokfutót majdnem 24 óra elteltével, a Burlingtontól délnyugatra fekvő Oak Harborban, otthona közelében fogták el. A fiatalember ellen ötrendbeli gyilkosság miatt emeltek vádat, s ma kell megjelennie a bíróság előtt. Az ámokfutóról kiderült, hogy Törökországból vándorolt be az Egyesült Államokba, ahol állandó tartózkodási engedélyt kapott.

Még nem derült ki, hogy a férfi miért gyilkolt, s az sem, ismerte-e áldozatait, vagy vaktában kezdett lövöldözni a Macy's áruház előtt. A terrorizmus lehetőségét sem zárják ki. Szombaton egész nap nagy erőkkel keresték a lövöldözőt, a hatóságok birtokában volt egy térfigyelő kamera felvétele a gyanúsítottról, s a kocsiját is sikerült azonosítani. Amikor őrizetbe vették, nem volt nála fegyver, nem tanúsított ellenállást, a rendőrök szerint „zombiként” viselkedett. A férfit tavaly egyszer már őrizetbe vették, amikor valakire rátámadt.

Az észak-karolinai Charlotte-ban hétvégén is tovább tüntettek, két-háromszáz ember gyűjt össze szombaton, tiltakozásképpen amiatt, hogy múlt héten a rendőrök lelőtték a 43 éves Keith Lamont Scottot. Több videófelvétel is nyilvánosságra került, Scott felesége is felvette mobiltelefonjával a történteket, a felvételen jól hallani, ahogy könyörög a rendőrségnek, hogy ne bántsák a férjét, nem tett semmi rosszat, ráadásul egy korábbi baleset során agykárosodást szenvedett. A videón nem látni, hogy a férfinél volt-e fegyver.

A charlotte-i hatóságok vasárnap a rendőrségi videófelvételt is közzétették, amelyet korábban a családnak már megmutattak. Scotték védőügyvédje ismételten hangsúlyozta, hogy a felvételen a fegyver ugyan nem látható, de az igen, hogy a férfi nem volt agresszív, teste mellett tartotta a karját, s hátrált a rendőrök elől. A rendőrség ugyanakkor talált egy pisztolyt, amelyen kimutatták a férfi ujjlenyomatait és DNS-ét.

A rendőrök azt is elmondták, Scott azért lett gyanús, mert éppen egy marijuanás cigarettát sodort magának, amikor a közelükben leparkolt, de ezzel még nem törődtek, utóbb azonban előhúzott egy fegyvert. Kerr Putney, Charlotte rendőrfőnöke szerint a bizonyítékok összességét vizsgálják majd, amikor eldöntik, jogszerű volt-e Scott lelövése.

Szerző

Corbyn folytatja

Publikálás dátuma
2016.09.26. 07:33
Jeremy Corbyn győzelmét ünnepli Liverpoolban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHRISTOPHER FURLONG
Jeremy Corbyn nagy fölénnyel nyert a munkáspárti vezetőválasztáson, s így megőrizte posztját. A veterán szocialista politikus a voksok 61,8 százalékát szerezte meg a belső pártszavazáson, több mint 300 ezren adták rá a voksukat. Kihívója, Owen Smith 38,2 százalékot ért el, 193 ezer szavazatot szerzett. A szavazásra jogosultak 77 százaléka vett részt a belső pártválasztáson. Corbyn győzelmét Liverpoolban, a Labour éves pártkonferenciája előtt hirdették ki.

Corbyn a várakozásokkal ellentétben növelni is tudta támogatottságát. Alig egy éve áll a Munkáspárt élén, tavaly szeptember 12-én a voksok 59,5 százalékával választották meg, akkor négyes versenyben nyert. Akkori győzelmét nem utolsósorban annak köszönhette, hogy radikális baloldali hívei nagy számban iratkoztak fel, 3 font ellenében, regisztrált párttámogatóként. A teljes jogú párttagok körében 49 százalékot ért el.

A Munkáspárt az elmúlt egy évben jelentősen átalakult, Corbyn büszke arra, hogy Nyugat-Európa legnagyobb pártjává vált. Ez azonban nem jelenti azt, hogy országosan növelni tudta volna támogatottságát, noha több időközi választáson is sikerült nyernie a Labour jelöltjeinek. Corbyn ellen a Brexit népszavazás után bizalmi szavazást kértek, a 230 munkáspárti képviselő közül 171-en ellene voksoltak, s csak 40-en támogatták. Ezt követően rendezték meg az újabb vezetőválasztást.

A posztján megerősített pártvezér azt javasolta, nyissanak új lapot, tegyék félre az ellentétet a régi és az új Munkáspárt között. „Sokkal több köt össze bennünket, mint amennyi elválaszt” – mondta az eredményhirdetés után Corbyn. A párton belüli ellentétek azonban aligha tűnnek el egyik pillanatról a másikra. Egyelőre még nem tudni, milyen összetételű lesz az új árnyékkormány.

A három választáson győzedelmeskedett New Labour tagjai azt sürgetik, hogy Corbyn biztosítsa a parlamenti képviselőket, nem lesz tisztogatás. Attól tartanak ugyanis, hogy a következő választáson Corbyn csak saját hívei köréből állít majd képviselőjelölteket, sőt, a pártapparátust is lecseréli. A pártvezér szerint a frakció tagjai és az apparátus emberei az elmúlt hónapokban leginkább azzal foglalkoztak, hogy a balos vezetést megbuktassák. Owen Smith, aki alulmaradt a versenyben, nem zárta ki, hogy mégis visszatér az árnyékkormányba. Hamarosan távozik viszont Corbyn egyik korábbi vetélytársa, Andy Burnham, aki Manchester város polgármesteri posztjára pályázik.

Szerző