Előfizetés

Távirányítót használt a Teréz körúti robbantó? - Hajtóvadászat a férfi után

Publikálás dátuma
2016.09.26. 10:15
Befejezték a helyszínelést. MTI Fotó: Lakatos Péter
A nyomozók vasárnap késő este fejezték be a helyszínelést a Teréz körúton, ahol szombat este egy házi készítésű bombával elkövetett robbantásban sebesült meg két járőröző rendőr. A Magyar Idők szerint a robbantó távirányítóval hozta működésbe a szerkezetet. Papp Károly országos rendőrfőkapitány vasárnap az egész magyar rendőrség elleni támadásnak nevezte a robbantást. A hatóságok több száz rendőrrel és a TEK-kel keresik az elkövetőt, és a lakosság segítségét továbbra is kérik. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke elmondta, hogy a dzsihadista motiváció nem valószínűsíthető, de az indítékokról eddig keveset tudni. A hvg.hu értesülései szerint  a robbanást milliméter pontossággal erre a helyszínre szabták. Nyilvánosságra hozták az elkövető fotóját, és egy videót. Megérkeztek az ügy iratai az ügyészségre

Őt keresi rendőrség

Fotó: police.hu

Fotó: police.hu

A kamerafelvételek elemzését és minőségük feljavítását követően a rendőrség közzétette a robbantó képmását, valamint a videót a detonációról. 

Felkavaró felvétel (18+)! Forrás: police.hu

MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

Gyertyagyújtást szerveztek a Honvéd Kórház elé

Hétfő este mécseseket, gyertyákat helyezett el a Honvédkórház épületénél az ott ápolt két rendőr felépülését kívánva mintegy huszonöt ember - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A kórház bejárata előtt, a járdán mécsesekből kirakták a "Veletek vagyunk" feliratot, így fejezve ki szolidaritásukat a robbantásban életveszélyesen megsérült 23 éves rendőrnővel és súlyosan megsérült 26 éves rendőrrel.

Megérkeztek az ügy iratai az ügyészségre

A nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja - közölte a szervezet szóvivője. Nagy Andrea azt írta: a szombat esti, Teréz körúti robbantás ügyében beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a támadás célpontjai "kifejezetten a rendőrök voltak", így a nyomozás lefolytatása az ügyészség, azon belül a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik. A rendőrség ezért az ügyet átette a Központi Nyomozó Főügyészségre, az iratok megérkeztek az ügyészség épületébe - tette hozzá. 

A szóvivő közlése szerint a nyomozást több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folytatja a Központi Nyomozó Főügyészség. Soron kívül, nagy erőkkel, a rendőrséggel együttműködve nyomoznak - emelte ki.

Az üzlethelyiség a robbantás után. MTI Fotó: Lakatos Péter

Az üzlethelyiség a robbantás után. MTI Fotó: Lakatos Péter

A robbanást milliméter pontossággal erre a helyszínre szabták

A robbantó olyan alapossággal megtervezte a támadást, ami arra utal, hogy a helyszínt és a használt robbanóanyagot, illetve -szerkezetet nagyon jól ismerte. Értesüléseik szerint a jelek arra utalnak, hogy ezt a robbanást milliméter pontossággal erre a helyszínre szabták - értesült a hvg.hu.

A portál úgy tudja, a rendőrök elleni támadással összefüggésbe hozható gyanús alak már a robbantás előtt 20-30 perccel megjelent a helyszínen. A felújítás alatt álló üzlethelyiség bejáratánál lerakott egy táskát, majd a mellette lévő kis beállóban várakozott. Értesülésük szerint a robbanás előtt még fél perccel is járókelők tucatjai haladtak el a bomba és a várakozó alak előtt, sőt volt, aki közvetlenül a rendőrök előtt sétált. Akkor is pár méterre a lerakott, bombát rejtő táskától állt, amikor a járőrpáros elhaladt előtte, ő szemmel tartotta őket. Az alak ezután mélyen visszahúzódott a beállóba, a zacskójába nyúlt, pár pillanattal később pedig bekövetkezik a robbanás. 

A hvg.hu információi szerint a  tettes valószínűleg nagyon jól ismerte a támadás helyszínét. A robbantás ugyanis csak egy nagyon szűk területre vetítve lehetett gyilkos hatékonyságú. A detonációt követően az addig a beugróban álló alak látszólag rémisztő nyugalommal és megfontoltsággal, lassan indult el, a rendőröket figyelte és úgy lépett át rajtuk, mintha mi sem történt volna. Amennyiben ő hozta működésbe a szerkezetet, egészen biztosan nem először tapasztalta milyen átélni ilyen közelségből egy robbanást, hiszen alig pár méter és egy bérház beugró falai választották el az üzlet bejáratától, ahol a bomba volt. 

Távirányítót használt a tettes?

Távirányítót használhatott az a férfi, aki szombat késő este robbantott a fővárosi Teréz körúton - írja a Magyar Idők. A lap szerint a férfi előre az épület elé tette a bombát tartalmazó csomagot, és lesben figyelte a két rendőrt. Akkor robbantotta fel a szerkezetet egy távirányító segítségével, amikor a járőrök mellé értek.  A lap szerint ezt szemtanúk is alátámasztották, és a történteket kamera is rögzítette.

Keveset tudni a motivációról

Molnár Zsolt a Nemzetbiztonsági és rendészeti bizottsági ülésről jön ki, mögötte Kósa Lajos. MTI Fotó: Illyés Tibor

Molnár Zsolt a Nemzetbiztonsági és rendészeti bizottsági ülésről jön ki, mögötte Kósa Lajos. MTI Fotó: Illyés Tibor

Molnár Zsolt a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülését követően újságíróknak azt mondta: a robbantás motivációjáról keveset tudni jelenleg, a nyomozás zajlik, a jelenlegi információk alapján az ideológiai, különösen a dzsihadista háttérmotiváció nem valószínűsíthető. A jelek szerint a két rendőr vagy a rendőrség volt a célpont, azonban a motivációról biztosat keveset tudni - nyomatékosította. Hangsúlyozta, a nyomozás során több variációt vizsgál a rendőrség: lehettek-e személyes motívumok az ügyben, a rendőrséggel szembeni, esetleg a magyar állam és társadalom elleni támadás állhat-e a robbantás mögött.

Súlyos kommunikációs hiba történt

Mint mondta: az egyértelműen kijelenthető, hogy a két rendőr életét ki akarták oltani. Az elkövetés körülményei az elkövetés eszköze egyértelműsítik ezt - mondta Molnár Zsolt. Közölte, a testület ülésén kifogásolta, hogy mintegy húsz óra telt el a robbantás és az első érdemi tájékoztatás között. Szerinte ennyi időnek nem szabad eltelnie egy jogállamban az állampolgárok tájékoztatása nélkül, mert ennyi idő alatt kétségek, félelmek indulatok keletkeznek. Molnár Zsolt szerint ez súlyos kommunikációs hiba volt.

Vadai Ágnes (DK), a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja szerint "magas fokon jár a gyűlöletkampány" az országban, ezért kiemelte, hogy a rendőrségnek gyorsabban kellett volna reagálnia a történtekre, a felfokozott hangulatban ugyanis szükséges a nyugtató típusú tájékoztatás.

Szél Bernadett (LMP), a nemzetbiztonsági bizottság tagja szintén kiemelte az állampolgárok együttműködésének fontosságát, és ő is hiányosnak tartotta a lakosság tájékoztatását, megjegyezve: a rossz kommunikáció találgatásoknak, "fantáziáknak" ad teret.

Kósa Lajos, a rendészeti bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta, hogy a robbantásról szóló meghallgatás egyetlen dolgot rögzített, hogy az interneten és a médiában megjelent feltételezéseknek nincs valós alapjuk. A pánikkeltésnek helye nincs - szögezte le a frakcióvezető, aki eddig pont a félelemkeltő, uszító nyilatkozatairól volt híres, lásd például: Kósa bejelentkezett a Fidesz-frakcióülésről, hogy ijesztgessen

Befejezték a helyszínelést

Befejezték a helyszínelést. MTI Fotó: Lakatos Péter

Befejezték a helyszínelést. MTI Fotó: Lakatos Péter

A fővárosi Teréz körút 2-4. szám előtt szombat éjjel történt robbantásban egy rendőr életveszélyesen, a másik súlyosan sebesült meg. Vasárnap estére mindkettőjük állapotát stabilizálták.A kordonokat elbontották, a területzárást feloldották. A gyalogos és a közúti forgalom helyreállt - tette hozzá az ügyeletes. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebook-oldalán azt írta: a 4-es és a 6-os villamospótló autóbuszok, valamint a 70-es és a 78-as trolibuszok ismét az eredeti útvonalon közlekednek.

A Teréz körutat az Oktogon és a Wesselényi utca között még szombat éjjel teljes egészében lezárták, a BKK járatait elterelték, a rendőrök napközben minden környéken élőt kikérdeztek, a helyszínelők pedig folyamatosan dolgoztak.  

Nincs szükség vérre
A rendőrség cáfolja azt a közösségi médiában terjedő hírt, amely szerint a robbantásban megsérült egyik rendőrnek vérre lenne szüksége - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata. A közleményben megerősítették, hogy a sérüléseikhez képest mindkét rendőr egészségi állapota kielégítő, stabil.

A TEK is keresi a támadót

Papp Károly országos rendőrfőkapitány vasárnap azt mondta: a robbantás célpontjai a járőrök voltak - mint fogalmazott - "a rendőreimet ki akarták végezni". A főkapitány az egész magyar rendőrség elleni támadásnak nevezte a robbantást, és közölte: hajtóvadászatot indítottak az elkövető ellen, és - mint mondta - meg fogják találni és meg fogják tudni a motivációját. 

Ismertetése szerint több száz rendőr dolgozik az ügyön, és együttműködnek a Terrorelhárítási Központtal, valamint a polgári titkosszolgálatokkal is. Éjszaka megkezdték a szemlét, a tanúkutatást, a szakértőket is bevonták, és 145 kamerafelvételt is lefoglaltak. A kamerafelvételek értékelését megkezdte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ.

10 milliós nyomravezetői díj

A rendőrség személyleírást adott a gyanúsított férfiről. A 20-25 év körüli támadó körülbelül 170 centiméter magas, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viselt. A hatóságok 10 milliós nyomravezetői díjat is kitűztek, a police.hu-n megjelent közlemény szerint az összeg annak fizethető ki, aki egyebek mellett az elkövető személyéről olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pedig emberölés kísérlete miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A lakosság segítségét kérik

Tanúvédelmet biztosítanak
A robbantás nyomravezetőjének személyét a rendőrség bizalmasan kezeli, az eljáró hatóság szükség esetén megvédi a tanút - közölte az ORFK kommunikációs szolgálata. 

Vasárnap napközben a Nemzeti Nyomozó Iroda kérte, hogy aki a cselekmény helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve aki a cselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107-es telefonszámon, vagy hívja a 107-es, 112-es segélyhívók valamelyikét. Ezen felül a rendőrség azt kérte, hogy mindazok az állampolgárok, vállalkozások, akik, illetve amelyek Budapest teljes közigazgatási területén belül térfigyelő kamerát üzemeltetnek, a rögzített felvételeiket 30 napig, azaz 2016. október 24-ig őrizzék meg. 

Törvénysértésre biztat a rendőrség
Lapunkat több térfigyeléssel foglalkozó szakember kereste meg azzal, hogy az ORFK felhívása törvénysértésre szólítja fel őket. A jogszabályok szerint a rendőrség által megfigyelt területek felvételeit 72 óráig őrizhetik – kivéve, ha azokon bűncselekménnyel összefüggő tevékenység látható. A közterület-felügyeletek esetében ez a határidő maximum nyolc nap. Rájuk is vonatkozik a kivétel, hogy bűneset felderítése kapcsán tovább is megőrizhetik.

A rendőrség felhívása azonban 30 napos megőrzést kér, ami jogszerűen nem teljesíthető. Hiába látható a képeken akár egy bűnelkövetéssel egyébként gyanúsítható személy sétálgatása, a törvény nem teszi lehetővé az archiválást.

Forrásaink azt is felvetik, hogy a rendőrség a pontosan behatárolt időszakasz megjelölése nélkül a videónézéssel százezer órákban mérhető feladatot vállalna be, ami nyilván nem életszerű. A rendőrség felhívása ezek szerint nem több üres propagandánál.

Baloldal: balra át!

Sokan kesergünk azon, hogy a Fidesz népszerűsége nem akar jelentősen csökkenni. A baloldalé meg nem igazán növekszik. Ebben az is közrejátszhat, hogy a kormányon lévők határozottan megvalósítják a törvényesség határát súroló, az erkölcsi érzéseinket gyakran át is lépő tetteiket, intézkedéseket, és az emberek egy részének ez a „határozottság” tetszik. A baloldal meg mintha mélázna. Példákat mondok: a baloldal egyik nyilatkozó volt - és ma is aktív - vezetője kimondta, magam hallottam: ha az MSZP egyik tagja (Budapest, XV. kerület) egy nyilvános gyűlésen a Fidesz álláspontja mellett teszi le a voksát, akkor az az ő magánvéleménye, ebbe nem akarunk beleszólni. Hát ilyen nincs, ha így vélekedik valaki, akkor hagyja ott a pártját. És az is, aki ezt a tettet elfogadja. Szeptember 22-én is nyilatkozik a Klubrádióban Kovács László volt MSZP vezető, a korrupcióról. Ennek határa 0 és 1 forint között van - szerinte. Nulla és egy között… Akkor az az egy lehet akár milliárd? Nem. A korrupció felső határa nulla! Aztán egy másik hír, az őszödi beszéd évfordulója kapcsán, a leginkább érintettől: „már tudunk a kiszivárogtatókról, két férfi és egy nő volt.” Hát igen, nem a szomszédék cirmos cicája a gyanúsított, erről azért tudtunk. Már közvetlenül a kiszivárogtatás után sem értettem, hogy nem volt nyilvánvaló: ezzel a tettel akkor Magyarország miniszterelnökét árulták el! Ennek megfelelően kellett volna már akkor intézkedni! A beszédet mondónak persze semmilyen környezetben sem lett volna szabad az édes hazánk helyett a k… Magyarországról beszélni! Persze hogy ráugrott a gátlástalan akkori ellenzék, akiknél ez a gátlástalanság azóta csak fokozódott. Sokszor idézik Tolsztoj szavait: „Nem szabad szemben állni erővel az erőszaknak..." Most akkor példálózzunk: mit tett volna Hitler, ha hagyták volna? Igen, baloldal, nagyobb határozottságot, következetességet kérünk!

Baloldal: balra át!

Sokan kesergünk azon, hogy a Fidesz népszerűsége nem akar jelentősen csökkenni. A baloldalé meg nem igazán növekszik. Ebben az is közrejátszhat, hogy a kormányon lévők határozottan megvalósítják a törvényesség határát súroló, az erkölcsi érzéseinket gyakran át is lépő tetteiket, intézkedéseket, és az emberek egy részének ez a „határozottság” tetszik. A baloldal meg mintha mélázna. Példákat mondok: a baloldal egyik nyilatkozó volt - és ma is aktív - vezetője kimondta, magam hallottam: ha az MSZP egyik tagja (Budapest, XV. kerület) egy nyilvános gyűlésen a Fidesz álláspontja mellett teszi le a voksát, akkor az az ő magánvéleménye, ebbe nem akarunk beleszólni. Hát ilyen nincs, ha így vélekedik valaki, akkor hagyja ott a pártját. És az is, aki ezt a tettet elfogadja. Szeptember 22-én is nyilatkozik a Klubrádióban Kovács László volt MSZP vezető, a korrupcióról. Ennek határa 0 és 1 forint között van - szerinte. Nulla és egy között… Akkor az az egy lehet akár milliárd? Nem. A korrupció felső határa nulla! Aztán egy másik hír, az őszödi beszéd évfordulója kapcsán, a leginkább érintettől: „már tudunk a kiszivárogtatókról, két férfi és egy nő volt.” Hát igen, nem a szomszédék cirmos cicája a gyanúsított, erről azért tudtunk. Már közvetlenül a kiszivárogtatás után sem értettem, hogy nem volt nyilvánvaló: ezzel a tettel akkor Magyarország miniszterelnökét árulták el! Ennek megfelelően kellett volna már akkor intézkedni! A beszédet mondónak persze semmilyen környezetben sem lett volna szabad az édes hazánk helyett a k… Magyarországról beszélni! Persze hogy ráugrott a gátlástalan akkori ellenzék, akiknél ez a gátlástalanság azóta csak fokozódott. Sokszor idézik Tolsztoj szavait: „Nem szabad szemben állni erővel az erőszaknak..." Most akkor példálózzunk: mit tett volna Hitler, ha hagyták volna? Igen, baloldal, nagyobb határozottságot, következetességet kérünk!