Szívinfarktusban elhunyt a népszerű humorista

Publikálás dátuma
2016.09.26. 14:23
Forrás: Facebook/Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers
Életének 55. évében szívinfarktusban elhunyt Ioan Gyuri Pascu román humorista, színész és zenész, akinek felmenői között magyarok is voltak - közölte a román média.

Az egészségügyi problémákkal küzdő művész hétfőn hajnalban hunyt el otthonában. Az egykori erdélyi Szászföldhöz tartozó Szeben megyei Szentágotán (Agnita) 1961-ben született humorista édesanyja félig magyar volt, ezért viselte a Gyuri nevet is. Ioan Gyuri Pascu 1977-ben kezdte el zenei pályafutását énekesként és gitárosként, több műfajban is otthonosan mozgott. Sikertelenül felvételizett a marosvásárhelyi színművészeti egyetemre, majd 1982-ben Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán végzett román-spanyol szakon. Magyarul is megtanult.

Az élet hamar visszasodorta a művészi pályára, 1987-ben kezdett el dolgozni a Divertis humortársulattal. A Divertis rendszerváltozás előtt burkolt kommunistaellenes viccekkel tűnt ki előadásaiban, majd 1989 után Románia legnépszerűbb humortársulatává vált. Ioan Gyuri Pascu 2007-ig volt tagja a társulatnak. Filmekben is szerepelt, a nézők Lucian Pintilie Egy felejthetetlen nyár (O vara de neuitat) című 1994-ben készült játékfilmjében, majd Cristian Mungiu Nyugat (Occident) című 2002-es alkotásában láthatták.

Szerző
Frissítve: 2016.09.26. 14:27

Meghalt Pálinkás György

2016. szeptember 25-én délben elhunyt Pálinkás György költő, író, szerkesztő, a Kijárat Kiadó alapítója és igazgatója - írja a litera.hu.

Pálinkás György 1946 júliusában született Pécsett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-könyvtár szakán végzett. Dolgozott nyomdai segédmunkásként, hírlapkézbesítőként és vagonkirakóként, volt könyvtáros és művészeti főelőadó a Baranya Megyei Könyvtárban, a Baranya Megyei Tanácsnál és a Baranyai Megyei Művelődési Központban. 1986 óta szabadfoglalkozású író, szerkesztő. A Széphalom és a Schenk Kiadó szerkesztőjeként, majd a Kortárs Kiadó főszerkesztőjeként, később a Pesti Kalligram kiadóvezetőjeként tevékenykedett. Az elsősorban művészetfilozófiai könyveket kiadó Kijárat Kiadót 1995-ben alapította - emlékeztet a portál.

Szerző

Halál az utakon - Hét ember vesztette életét a hétvégén

Publikálás dátuma
2016.09.26. 10:42
FOTÓ: Thinkstock
Öt balesetben hét ember vesztette életét az ország közútjain a hétvégén - közölte a rendőrség hétfőn hajnalban.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának közleménye szerint az elmúlt 72 órában a rendőrök 141 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek. A halálos kimenetelű balesetek mellett 44 súlyos, 92 könnyű sérüléssel végződött.

A hétvége folyamán 475 embert - közülük több mint százat az ellenük érvényben lévő körözés alapján - fogtak el a rendőrök, 300 embert bűncselekmény elkövetésén értek tetten. A három nap alatt összesen 546 embert - köztük 219-et bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, további 51-et ittas vezetés gyanúja miatt - állítottak elő a rendőrök - írta az ORFK.

Szerző